Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: EF-S 18-55 kit - czyszczenie

Sandman
    Guest

Domyślnie EF-S 18-55 kit - czyszczenie

Hej!

1. użyłem wyszukiwarki
    2. nie pomogło

Wszyscy generalnie radzą "jak nie widać na zdjęciach to nie ruszaj"... Niestety u mnie widać. Trafił się jakiś paproch, który ma chyba z 1mm średnicy i widać go na zdjęciach doskonale. Widać go również gołym okiem na wewnętrznej powierzchni tylnej soczewki więc to nie matryca.

Radziliście sprężone powietrze - jak, gdzie? Dmuchnąć jak bądź gdzie rurka dojdzie licząc, że gdzieś tam w tubie zawiruje i paprocha sięgnie?... Nie mam szansy podejść do niego na wprost bo to nie ta płaszczyzna - chyba że można gdzieś kupić (z powietrzem lub osobno) profilowane końcówki (dysze)?...

A jeśli nie powietrze to co - rozkręcanie?... Czy jestem w stanie robiąc to po raz pierwszy w życiu ale zachowując jaki taki porządek i ostrożność rozebrać, wyczyścić i złożyć obiektyw tak, aby nie pogorszyć jego i tak średnich parametrów? Ktoś to ćwiczył z dobrym skutkiem?

Uzależniony Awatar comatus
    Miasto
    Wybrzeże Pucyfiku

Domyślnie

ja raz rozbierałem obiektyw - na m42 i powiem, że po złożeniu to już nie było to samo nie wiem jak z kitem, ale ja jak narazie juz nie będę niczego rozbierał

Pełne uzależnienie Awatar tpop
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

rozumiem ze na zdjeciach sigmą nie widac syfka?

Sandman
    Guest

Domyślnie

Paprocha znalazłem wczoraj wieczorem, sigmą już się nie bawiłem ale cyknąłem kilka fot Helionem na M42 i nic nie widziałem. Poza tym jestem pewien, że to właśnie paproch, który widzę na soczewce - jest biały i wieeelki...

Pełne uzależnienie Awatar tpop
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

kit nie majatek. Mozna zaryzykowac samodzielna rozbiorke jesli nic nie pomaga.

Uprawnienia umieszczania postów