Pożyczę na 1 dzień 430EX, cud
Mam już 8 aku naładowanych.
Brak jakiegokolwiek dyfuzora i już go nie zdąże załatwić... :-/

Dziękuję za cierpliwość i liczne odpowiedzi jednak zmuszony jestem jeszcze pomęczyć odrobinę...
Brakuje mi kilku (nastu) technicznych rad jak z niej efektywnie korzystać (instrukcje już wyszperałem i teorię niby znam) ALE
1. wolałbym z niej korzystać jak najmniej (potrafię odrobnę pstrykać bez lampy, po co się motać niepotrzebnie),
2. ciemny kościół: myślę o czymś takim AV do 1/40 sek. 1/50 powinienem utrzymać + ISO400-800 + ETTL
(jenak idę po omacku, nigdy tak nie robiłem zdjęć, bardzo proszę o rady)
3. wyjście z kościoła, ryż: (pred wyjściem będzie cien -sprawdzałem) więc dobrze myślę o podobnych ustawiniach z tym, że iso na 100 i TV na ~1/60sek. do 1/100? aby ryż choć troszkę był w ruchu...?
4. życzenia gości przed kościołem: w słońcu dopalanie cieni mogłoby mieć sens, a jak to wygląda w cieniu? błyskać czy F2.8 do możliwie małego otworu? a może duża GO i flesh? ehh dużo opcji.. a ja nawet nie jestem obyty z tą lampą :-/
5. zabawa, tańce (gdy nie wiedziałem, że uda mi się załatwić lampę, myślałem o opcji z wbudowaną: 1/10 do 1/5 sek. f8 ISO400 flash +1 a wszystko to zumując.. (dyskoteka ale to wydawało się jedyną opcją) jakie opcje najczęściej stosujecie? (podoba mi się bardziej efekt gdy bawiąca się para jest rozmyta a tylko flesh "zamraża" na końcu rozmycia)

Wiem, że połowa pytań znajduje odpowiedz w innych tematach, większość z nich przeczytałem ale konkretnej wiedzy nigdy za wiele.

P.S. W sobotę od południa walczę...