Strona 1 z 13 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 124

Wątek: 2 fotograf na ślubie | sprzęt na ślub | zachowanie na ślubie | blenda vs lampa

Bywalec Awatar ishi

Red face 2 fotograf na ślubie | sprzęt na ślub | zachowanie na ślubie | blenda vs lampa

Witam.
    Znalazłem ogrom wiedzy w necie i na CB. Ale jestem cały w strachu przed ślubem na początku czerwca. Tego dnia będę pierwszy raz robił zdjęcia na ślubie u koleżanki jako 2 fotograf. Kumpela nie ma zaufania do gł. fotografa, którego folio nawet nie widziała przed podpisaniem umowy (ciotka poleciła cy cuś).
    Dla mnie to nowość, zawsze wolałem krajobraz i np. pobudki przed wschodem. Zgodziłem się za darmo, potraktowałem to jako wyzwanie i cenne doświadczenie. Jednak chce zrobić to na miare moich umiejętności dobrze. I tu jest miejsce na prośbe do dośwadczonego grona CB. Proszę o rady. Uwarunkowane tym co mogę wykorzystać. <ukłon>

Dysponuję: C350D + C50mm 1.8 + T17-50 (kupiłem specjalnie, będę miał za kilka dni) + graty ze stopki.

no i na tym się kończy sprzęt który może mi się przydać nie mam lampy (ale też doświadczenia z nią więc może nie będę się dodatkowo motał )

Kościół:Za jasno tam nie jest :/ jestem świadomy obowiązków fotografa w kościele i szacunku dla miejsca. Znam już chyba na pamięć http://studiomacgal.com/pl/blog/?p=388 i opis poruszania się po kościele. Czy ja cokolwiek tam pstryknę jako 2 osoba??

http://www.ministrancibc.wiara.pl/pa...s/konwent1.jpg
    http://www.ministrancibc.wiara.pl/in...eria=galeria11

Kompletny ślub wg w.w. linku to:

Ja zajmę się głównie.

- przygotowania
    - przyjazd pana Młodego do Panny Młodej
    - błogosławieństwo rodziców
    - wyjazd do kościoła

- uroczystość zaślubin w kościele
    - z kulminacyjnym “TAK” i założeniem obrączek
    - wyjście z kościoła
    - życzenia gości
    - wyjazd do miejsca gdzie goście będą się bawić

- powitanie młodych
    - pierwszy taniec

- obiad
    - tańce
    - krojenie tortu
    - chwila dla fotografa -plener, studio
    - tańce
    - posiłki
    - tańce
    - posiłki
    - tańce
    - zabawy
    - oczepiny
    - tańce

Przy tańcach raczej sobie nie poradze bez 1/5 sek f8 ISO400 i LAMPY , a zdjęcia takie najbardziej lubie :-/
    Może ktoś ma wizje co wtedy mógłym robić lub czy i do jakich zdjęć wystarczy lampa wbudowana. wiem... wiem... za pomysły dziękuję.

Sam widzę, że najwięcej mogę pokazać w plenerze. Impreza będzie w sportowej dolinie ( http://www.dsd.pl/galeria.php?id=3 ) czyli zieleni pod dostatkiem Kupić blendę plus uchwyt do blend i tarmosić to razem ze statywem? http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=195698314

Ślub jest o 16:00. Zarezerwowane jest słońce

Uzależniony Awatar iktorn92
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

No zadanie nie wątpliwie trudne i wymagające. Ja w zeszłeym roku robiłem zdjęcia na ślubie kuzynki zwykłą hybrydą fuji (ble) i wyszły nawet nawet. Co do lampy to jak nie możesz z nikąd pożyczyć to kup sobie na allegro są takie fajne dyfuzory zakładany na wbudowana lampkę za chyba 90zł może ci się przydać. Napewno dużo będziesz używał 50 1.8 i tego tamiego ale chyba tez tego biometara trochę pomęczysz. Z tego co ja widze masz 5 gb w kartach i jest to trochu mało ja zrobiłem prawie 8gb ale miałem laptopa do dyspozycji tak więc nie było problemu. Musisz robic na iso 800 i wzwyż bo w kościele ciemno. MAm nadzieje że dasz sobie radę. Trzymam kciuki.

Pełne uzależnienie Awatar tpop
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zdaje sie ze jesli nie masz lampy to porzadnych zdjec z kosciola i z sali mozesz nie miec. Kukułka nadaje sie swietnie do rozjasniania twarzy, do zdjec w malych pomieszczeniach albo do luznych zdjec przy grillu i piwku. No moze 50 1.8 uda sie zlapac jakis portret bez lampy ale ciezko bedzie uzyskac czas w granicach 1/100s - moze na sali podczas zabawy przy ISO800 i korekcji -1EV + RAW.
    17-50 2.8 moze byc jednak zbyt ciemne do kosciola.

Dopiero zaczyna Awatar michalkalka
    Miasto
    Luton,UK

Domyślnie

Witam!Mam podobna sytuacje tyle,ze miesiac pozniej!Do dyspozycji to co w stopce,z tym,ze 400D zastapi 5Dplus 70-200f2,8.Dam rade bez lampy?
    ,,Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi"
    Albert Einstein
    400D,Canon17-40/4 L,Canon100/2.8 macro,Tamron28-75/2.8,Canon75-300/4-5.6III,Sandisk ExtremeIII 8Gb,VelbonDV7000,Tamrac Expedition4

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michalkalka Zobacz posta
    Witam!Mam podobna sytuacje tyle,ze miesiac pozniej!Do dyspozycji to co w stopce,z tym,ze 400D zastapi 5Dplus 70-200f2,8.Dam rade bez lampy?
    wedlug mnie bez lampy nie ma szans. Ale najprosciej to bedzie zabrac jakiegos towarzysza i wybrac sie do jakiegos kosciola. Jak wyciagniesz czas 1/100 - 1/200 to rade jakos dasz (duze ISO + RAW). Inna sprawa ze zakres 70-200 to do kosciola srednio pasuje. Cos tam na sile mozna ale bardziej praktyczne sa chyba wartosci ponizej 70mm.

[edit]
    aha to do 5D. No to powiedzmy ze z zakresem 70-200 mozna cos pocwiczyc.
    Ostatnio edytowane przez tpop ; 18-05-2007 o 14:57

Domyślnie

tpop/nie zgodzę się z Tobą. Dla mnie ceremonia z lampą to porażka.. to nie jest miejsce zbrodni, gdzie na zdjęciu wszystko musi być ekstra widoczne...

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Łukasz Unterschuetz Zobacz posta
    tpop/nie zgodzę się z Tobą. Dla mnie ceremonia z lampą to porażka.. to nie jest miejsce zbrodni, gdzie na zdjęciu wszystko musi być ekstra widoczne...
    ja napisalem ze wedlug mnie lampa jest konieczna do tych szkilel co ma. Z reszta to zalezy co kto lubi. Ja na zdjeciach slubnych chcialem miec wszystko widoczne i mam.
    Oczywiscie ze jakies zjecia zestawem ktory ma da sie zrobic ale dla mnie to nie beda zdjecia slubne nadajace sie do albumu.

Dopiero zaczyna Awatar michalkalka
    Miasto
    Luton,UK

Domyślnie

Łukasz mozesz cos wiecej?
    ,,Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi"
    Albert Einstein
    400D,Canon17-40/4 L,Canon100/2.8 macro,Tamron28-75/2.8,Canon75-300/4-5.6III,Sandisk ExtremeIII 8Gb,VelbonDV7000,Tamrac Expedition4

Pełne uzależnienie Awatar kami74
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Łukasz Unterschuetz Zobacz posta
    Jak robisz dla siebie to pewnie, (BTW bardzo fajne fotki z chrztu) ale jak robisz dla kogoś to uwierz mi, ze trzeba robić tak zeby wszystko było widać bo tak naprawde nie wiele osób ma "zmysł artystyczny" i zwyczajnie nie docenią klimatu.
    5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
    MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kami74 Zobacz posta
    Jak robisz dla siebie to pewnie, (BTW bardzo fajne fotki z chrztu)
    tez sobie pozwolilem zajrzec na strone i wlasnie te zdjecia z chrztu sa dla mnie za ciemne. Np te na 2 stronie chrztu.

Strona 1 z 13 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów