Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 46

Wątek: [CASE] - Galeria

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

dlamnie teksty w stylu

"hej, to skan negatywów....skup się na oświetleniu i kompozycji, a nie na głupotach "

lub:

"pokaż lepsze, bez Photoshopa. Pojedynek? Ale tylko fotografia, bez komputera"

to totalna abnegacja wiedzy na ten temat bo skaner także posiada takiego photoshopa tylko tandetnego i skazany jesteś na te tandetę praktycznie bez wpływu na efekt końcowy... ja wole się skazywać na maksymalne możliwości a nie udawać że się robi artyzm na analogu a potem przepuszcza przez tandetny skan gubiąc całą zaletę kliszy ... to jest kompletnie nielogiczne ... rozumiem że jesteś minimalistą i lubisz się ograniczać o tak dla sportu .... podziwiam masochizm ...

można by porównać sytuację sprzed 30-40 lat : porównajmy fotki ale np: bez światłomierza, AF, powłok anty odblaskowych itp ... w fotografii liczy się efekt końcowy a nie droga jaką się do niego doszło i zapewniam zarówno w analogu jak i digitalu ... Robiąc w RAW automatycznie przyjmujemy perspektywę obróbki jako INTEGRALNY proces twoprzenia obrazu końcowego tak więc rezygnujemy z tandetnego Photoshopa w puszcze na korzyść prawdziwej i porządnej obróbki w kompie.... to tak jakbyś umówił się na bieg na 100m z założeniami że sam będziesz biegł pięknie i teatralnie ale jak na zwolnionym tempie a przeciwnikowi każesz się spętać ... to bez sensu …

BTW: w dzisiejszych czasach 99% fotek które oglądasz w każdym miejscu ma dokładnie przeprowadzony postproces cyfrowy (nawet te które powstają na analogu), i negowanie tego jest epigonizmem, atawizmem, i brakiem wiedzy w temacie.

a co do galerii (chodzi o html nie fotki) to sorry chłopie ale wygląda jakby powstała w 1995 roku totalnie anachroniczna z nierównymi, przesuwającymi się ramkami fatalnymi trzcionkami, tłem w ciapki, KISZKA na 100 fajerek ... odstrasza od skądinąd nienajgorszych zdjęć. Ja osobiście jak widzę taka stronę to nawet nie patrzę co jest dalej .... , zostaw ten html bo fotki wychodzą Ci o niebo lepiej ... znacznie lepsze efekty przyniesie zastosowanie nawet najprostszego gotowego skryptu lub taki Macromedia Dreamwaver ...
    Ostatnio edytowane przez popmart ; 29-01-2007 o 14:14

Coś już napisał Awatar CASE
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Każdy skaner posiada takiego "photoshopa"? Nawet jeśli ręcznie zada mu się 0 korekcji jakiejkolwiek?
    Nie zgadzam się z Tobą ,że obróbka to integralna część fotografii, ale to nie miejsce na tą dyskusję. Acz owszem, rozumiem wydłubywanie RAW-u, bo zrobić to trzeba...
    Poza tym "zalety kliszy" puszczone przez "tandetny skaner" i tak dają lepsze efekty, niż cyfra, przynajmniej jak dla mnie.
    A jesli chodzi o html, to prosiłem przecież o wyrozumiałość BTW jak się stronkę robi samemu, trudno o obiektywne podejście do takich cudów jak tło, czcionki itp. Taką miałem koncepcję i trudno mi efekty zanalizować krytycznie, bo ja wiem, co jest na stronie, jaki tekst, jakie zdjęcia, jak patrzeć itp. Spokojnie, trochę doświadczenia i "się poprawi"
    A nie czuję się abnegatem, choć owszem, tradycjonalistą Ale to procentuje, gwarantuję Ci Jak wszystko pójdzie tak ja ma pójść, to podam szczegóły
    Ostatnio edytowane przez CASE ; 29-01-2007 o 14:27
    Canon jakiś tam, bo lubię
    Nie dla PS'a, mniejsze nie dla syfry.

Moje www
    Zobacz mnie na GoldenLine...
    ...i na LinkedIn

Domyślnie

Tak każdy skaner nawet ustawiany na "0" daje właściwe ustawienie tylko dla siebie bo to "0" jest za każdym razem umowne i nieco inne ... tym bardziej że w labach te skanery nie są ustawione na "0" tylko z reguły podbijaja kontrast kolory ostrość aby przeciętny klient malpki na kliszę był bardziej zadowolony ... i raczej na to wpływu nie ma ... no chyba że kupisz sobie własny dobry skaner ...

w dzisiejszych czasach 99% fotek które oglądasz w każdym miejscu ma dokładnie przeprowadzony postproces cyfrowy -IMHO to swiadzczy o tym że obróbka jest w tej chwili integralną częścią fotografii przynajmiej tej profesjonalnej ...

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Robiłem skany w profesjonalnym labie, gdzie mam dobrych znajomych i gdzie na moją prośbę ustawili wszelkie "podciąganie" na 0. nie wiem, nie znam się.
    99%? Lekka przesada, owszem, większość, ale również większość zleceniodawców życzy sobie ludzi, którzy potrafią zrobić zdjęcie nie wymagające retuszu, bo tak jest 1) szybciej 2) taniej. Np studio, które mi zaproponowało właśnie pracę (fotografia ślubna) fotografuje wyłącznie analogowo, wyłącznie średnim formatem... a grafika nie posiada. Nie zmienia to faktu, że jest to jedna z najdrozszych firm tego typu w Polsce, a jednocześnie ma multum ZNAJĄCYCH SIĘ klientów i doskonale prosperuje. I zapewne nie dzięki dokładnie przeprowadzanej postprodukcji
    A staram się, aby ciągle utrzymywała się stała tendencja: dostaję zlecenie na fotki, robię je analogowo, pokazuję zleceniodawcy odbitki, i bardzo, ale to naprawdę bardzo rzadko prosi o jakikolwiek retusz. Oszczędzam sobie przede wszystkim czas....
    Ostatnio edytowane przez CASE ; 29-01-2007 o 14:42

Moje www
    ...i na LinkedIn

Domyślnie

ok ale jak byś zeskanował na 2 róznych skanerach na przysłowiowe "0" to efekt będzie zapewne nieco inny bo każdy ma zapewne troszkę inny punkt odniesienia i tu jest problem . A skaner jak to skaner pracuje na wewnętrznym sofcie który nawet nie wiesz co właściwie robi z fotką po fizycznym "zczytaniu" negatywu ...

a jak sam świetnie zauważyłeś jest to działalność (ten zakład) mocno niszowa i nijak tu odnosić do głównego nurtu .... i myślę że jak by mogli to hassel 39Mpix stałby w studiu jak nic .... jeśli oglądasz fashion TV to jest tam cykl photographers ... sam zobacz czym oni robią : wiekszość to dość przeciętne cyfrowe lustra, są oczywiście analogi głównie średniaki ale najwięksi robią na cyfrowych średniakach hassela .
    Ostatnio edytowane przez popmart ; 29-01-2007 o 14:49

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CASE Zobacz posta
    Każdy skaner posiada takiego "photoshopa"? Nawet jeśli ręcznie zada mu się 0 korekcji jakiejkolwiek?
    Jak sobie wyobrażasz skanowanie kolorowego negatywu (czy nawet zrobienie odbitki powiększalnikiem) bez korekcji ??! Jak zeskanujesz negatyw bez żadnej korekcji to dostaniesz obraz negatywowy, każde odwrócenie ze zdjęciem maski to już jest korekcja czy tego chcesz czy nie...

Poza tym "zalety kliszy" puszczone przez "tandetny skaner" i tak dają lepsze efekty, niż cyfra, przynajmniej jak dla mnie.
    A tutaj to już Cie podejrzewam o poważną wadę wzroku...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Uzależniony Awatar mungo
    Miasto
    A, A

Domyślnie

Jeśli chodzi o fotografię analogową, dobrą analogową, to polecam ci Case przejrzeć album "Ludzie w Vogue, stulecie portretów". Looknij sobie na sam początek albumu fotki, z lat 20, 30. Tam są oczy, a nie czarne plamki. To tłumaczenie, które przyjmujesz, to ja mógłbym wrzucić na forum swoje najgorsze foty z Lubitela, podpisać je jako artystyczne, a potem bronić, że skaner, że to, że siamto.
    Złej baletnicy to przeszkadza rąbek u spódnicy...

I jeszcze jedno. Jeśli nie czujesz się mistrzem HTML, to wrzuć narazie fotki przy pomocy takiego np. Minigala. Ludziom będzie się milej oglądało, a ty w tym czasie będziesz mógł dopracowywać własną galerię HTML i stać się mistrzem w tym języku. To by było na tyle.
    Pozdrawiam
    mungo
    PS.
    Przyjmij inną linię obrony, bo ciągłe zwalanie zlych efektów na sprzęt i nowoczesną technologię to nie jest dobry pomysł.
    No i zbiera się chmura. Czarna. Canon/Velbon DF 50/Svierdlovsk 4/Lubitel 166B/Ami 66/Zorka 5
    Mówcie, bo kiedyś będę robił takie zdjęcia i takie, i takie, i takie, i takie, a to wszystko tylko kwestia czasu, bo póki co robię takie zdjęcia.
    Zaczątek portfolio: link

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Zielony: pokaż lepsze, bez Photoshopa. Pojedynek? Ale tylko fotografia, bez komputera. Hm?
    Bingo! Spodziewałem się takiego tekstu

Sorki, ale nie. Nie mam czasu na takie pojedynki z Tobą.

Np studio, które mi zaproponowało właśnie pracę (fotografia ślubna) fotografuje wyłącznie analogowo, wyłącznie średnim formatem... a grafika nie posiada. Nie zmienia to faktu, że jest to jedna z najdrozszych firm tego typu w Polsce, a jednocześnie ma multum ZNAJĄCYCH SIĘ klientów i doskonale prosperuje.
    Można linka??

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

www.fotoreflex.pl
    Mungo: mnie NIC nie przeszkadza, zauważ, to nie ja tu atakuję
    Krzychu: wiesz doskonale o jakiej korekcji mówię, przecież nie o odwracaniu negatywowym.... Odniosę to bardziej do zrozumiałego dla większości języka: wyobraź sobie, że robię fotę w RAW, potem dłubię z niej jpg, ale nic poza tym; żadnych kontrastów, kolorów, kadrowania itp.
    A, i uprzedzam to, że po obejrzeniu stronki tej firmy zaraz będzie "ble, jakie brzydkie", ale... negowanie wszystkiego co się zobaczy, a nie jest własnej produkcji, to nie sposób. Jak mówię, jesli ktoś w niewybredny sposób krytykuje, nie konstruktywnie, niech pokaże lepsze. Bo oglądałem różne galerie, i z tego forum nie znalazłem. Oczywiście obiektywnie patrząc na techniczne walory, a nie zawartość, bo to, że nie lubię makro albo jakichś tam klimatów, nie oznacza, że jest to złe zdjęcie.
    Ostatnio edytowane przez CASE ; 29-01-2007 o 15:10

Moje www
    ...i na LinkedIn

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

To jest ta strona studia, ktore nie ma grafika? Przeciez tam polowa zdjec slubnych jest perfidnie PopSutych CASE, nie bron sie tak przed tym photoshopem, od tego nie uciekniesz!
    Ostatnio edytowane przez DoMiNiQuE ; 29-01-2007 o 15:17

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów