dlamnie teksty w stylu
"hej, to skan negatywów....skup się na oświetleniu i kompozycji, a nie na głupotach "
lub:
"pokaż lepsze, bez Photoshopa. Pojedynek? Ale tylko fotografia, bez komputera"
to totalna abnegacja wiedzy na ten temat bo skaner także posiada takiego photoshopa tylko tandetnego i skazany jesteś na te tandetę praktycznie bez wpływu na efekt końcowy... ja wole się skazywać na maksymalne możliwości a nie udawać że się robi artyzm na analogu a potem przepuszcza przez tandetny skan gubiąc całą zaletę kliszy ... to jest kompletnie nielogiczne ... rozumiem że jesteś minimalistą i lubisz się ograniczać o tak dla sportu .... podziwiam masochizm ...
można by porównać sytuację sprzed 30-40 lat : porównajmy fotki ale np: bez światłomierza, AF, powłok anty odblaskowych itp ... w fotografii liczy się efekt końcowy a nie droga jaką się do niego doszło i zapewniam zarówno w analogu jak i digitalu ... Robiąc w RAW automatycznie przyjmujemy perspektywę obróbki jako INTEGRALNY proces twoprzenia obrazu końcowego tak więc rezygnujemy z tandetnego Photoshopa w puszcze na korzyść prawdziwej i porządnej obróbki w kompie.... to tak jakbyś umówił się na bieg na 100m z założeniami że sam będziesz biegł pięknie i teatralnie ale jak na zwolnionym tempie a przeciwnikowi każesz się spętać ... to bez sensu …
BTW: w dzisiejszych czasach 99% fotek które oglądasz w każdym miejscu ma dokładnie przeprowadzony postproces cyfrowy (nawet te które powstają na analogu), i negowanie tego jest epigonizmem, atawizmem, i brakiem wiedzy w temacie.
a co do galerii (chodzi o html nie fotki) to sorry chłopie ale wygląda jakby powstała w 1995 roku totalnie anachroniczna z nierównymi, przesuwającymi się ramkami fatalnymi trzcionkami, tłem w ciapki, KISZKA na 100 fajerek ... odstrasza od skądinąd nienajgorszych zdjęć. Ja osobiście jak widzę taka stronę to nawet nie patrzę co jest dalej .... , zostaw ten html bo fotki wychodzą Ci o niebo lepiej ... znacznie lepsze efekty przyniesie zastosowanie nawet najprostszego gotowego skryptu lub taki Macromedia Dreamwaver ...