hmmm to by wychodziło, że korekta przy pomiarze na sukienke powinna być rzedu +2 - 2,5 EV. Pstrykać będę oczywiscie na manualu a o korekcie mówie w sensie w stosunku do wskazań drabinki
hmmm to by wychodziło, że korekta przy pomiarze na sukienke powinna być rzedu +2 - 2,5 EV. Pstrykać będę oczywiscie na manualu a o korekcie mówie w sensie w stosunku do wskazań drabinki
5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R![]()
MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA
później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..
Szara strona karty kodaka: Korekta = 0 EV
Biała strona karty kodaka: Korekta +2 1/3 EV
Te jedwabne (jedwabo-podobne) suknie połyskują mocno i są "bardziej białe" od karty. Odbijają więcej światła.
Co szkodzi sprawdzić poprawność na histogramie? Po prawej ma nie być clippingu (peak'u) a ma się kończyć jak najbliżej prawej strony - tylko zrób coś bez światła świeczek czy żarowek w kadrze. Co szkodzi iść na którąś z prób - dzieci trenują to i fotograf może![]()
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
No masz byłem. Problem w tym, że próby sa w cywilnych ciuchach. w sumie nie boje sie pstrykania bez flasha. Boje sie, że okaze się że jednak swiatła jest za mało i bede musiał dopalić i przepale. Oczywisci histogram moim przyjacielem, tyle, ze nieco kłamie bo czasem z obszrów które sa wg histo wyjarane da sie wyciagnąć sporo szczegółow bez duzej utraty jakości. Nic no powalczymy zobaczymy.
5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R![]()
MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA
później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..