Strona 25 z 28 PierwszyPierwszy ... 152324252627 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 241 do 250 z 280

Wątek: Sigma kalibruje AF w obiektywach

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Nie o to mi chodziło. Wiadomo, że inaczej rozkłada się głębia ostrości dla F4 a inaczej dla F1.4. MoonWind po prostu mógł nie mieć możliwości sprawdzenia AF na dużych przysłonach. Stąd też biorą się opinie "w moim kitowym obiektywie AF trafia a w stałce za 2 tyś jest BF"

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gadget_zary Zobacz posta
    Problem komunikacji body-obiektyw wśród sigm dotyczy głównie systemu naszego ukochanego Canona, ktoś kiedyś pisał, że Canon nie udostępnił Sigmie wszystkich danych (tzn. udostępnił te co musiał zgodnie z prawem) co skutkuje problemami na linii szkło-pucha. Jak widać problem taki nie dotyczy praktycznie innych systemów takich jak S czy N.
    Ależ dotyczą, dotytczą. Proszę bardzo TU jest link do testu S50/1.4 wykonany na Nikonie. Jeden z obrazków pokazuje że na f1.4 jest duża aberracja (purpura). Bzdura!. Nie ma żadnej aberracji na 1.4 w punkcie ostrości w tym obiektywie. Aberracja purpurowa powstaje na obiektach przed punktem w którym obiektyw ustawił ostrość (czyli pomiędzy aparatem a punktem na który obiektyw wyostrzył) a zielona za punktem w którym obiektyw ustawił ostrość (aż do nieskończoności). Sprawa jest bardzo prosta testowany przez nich egzemplarz ma BF. Moja karta testowa ma za to zielony zafarb bo mój ma FF. To tyle jeżeli chodzi o brak problemów z S50/1.4 np. na Nikonach. To że po przymknięciu zafarb purpurowy im znikł wynika z powiększenia głębi ostrości i "wejścia" planszy w obszar ostry.

Cytat Zamieszczone przez lumiks Zobacz posta
    MoonWind
    Wszytskie obiektywy jakie posiadasz zaczynają się praktycznie od F4. Przymknij tą Sigmę do takiej wartości i jestem przekonany że wszystkie problemy zniknął.
    Nie wiesz jakie wszystkie obiektywy posiadam.
    Posiadam manualne obiektywy made in ZSRR ze światłem 1.2 i 1.4, świetnie wiem jak wygląda głębia na 1.2 i wiem jak 7D z redukcją M42/EOS EF z potwierdzeniem ostrości świetnie trafia, fakt że z korektą z uwagi na niedokładność wykonania redukcji ale po ustawieniu korekty trafia mi na f1.2 przy manualnym kręceniu i potwierdzeniu lepiej niż cudo EX Sigmy. Dla Sigmy muszę zmieniać korektę w zależności od dystansu a dla rosyjskiej cepelii nie.
    Kupiłem obiektyw z AF bo był mi potrzebny AF pisałem o tym wcześniej.
    Nie po to kupiłem sobie AF 50/1.4 żeby używać w nim f4 od tego mam 2 L-ki które robią to rewelacyjnie. Przymknięcie do f4 nie pomaga niestety także bo moja Sigma ma zmienną skalę FF w zależności od odległości. Im dalej jest obiekt tym większą korektę muszę ustawić w body tyle tylko że nie ma więcej niż +20 działek korekty a przydało by się. Zresztą to bez sensu zmieniać korektę przed fotką szybciej jest użyć starego poczciwego ruskiego manuala.

Na koniec dzisiejszych wywnętrzeń. Kolega przyniósł mi dziś swój taniutki plastikowy C 50/1.8 zapiąłem do 7D na statywie zrobiłem parę fot, przepiąłem Sigmę zrobiłem dokładnie takie same parę fot też na 1.8 i co? Plasticzek zdał a Sigma nie zadała. Upewniłem się tym na wszelki wypadek czy moje body 7D nie ma jak to pięknie Sigma pisze "fluktuacji". Wiem już że nie ma. Plasticzek to kolejny obiektyw który działa z moim body poprawnie. Biorąc pod uwagę cenę plasticzka i Sigmy coś mnie trafiło, pomijam już dużo mniej intensywne aberracje (chodzi o wysycenie purpury i zieleni a nie o "grubość") na 1.8 w plasticzku niż na 1.8 w Sigmie. A szkoda pisać bo mi ciśnienie rośnie .

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

Miałem to samo z S70-200, w zależności od odległości, korekcję trzeba było zmieniać. Wiem, od innych, że mają podobnie z obiektywami tej firmy (nie wszystkimi). Natomiast ciekawe jest to, że do 350D mi skalibrowali obiektyw, a do 7D już nie potrafili i oddali kasę.. Stare dzieje, ale mam teraz uczulenie na tą firmę, zwłaszcza teraz jak trzeba płacić za przesyłkę do serwisu. Chociaż trzeba przyznać, że optycznie miałem bardzo dobrą sztukę - jak trafiła
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MoonWind Zobacz posta
    Szkoda że się sypią. Czytałem o tym ale nie spotkałem się z takim osobiście ani też nikt z moich znajomych nie miał z nimi problemów.
    No widzisz, jak chcesz to potrafisz pisać spokojnie i merytorycznie
    Ja natomiast mogę to samo powiedzieć o szkiełkach Sigmy będących w posiadaniu moich znajomych.
    Wiesz, może i szkła Canona mogły by być tańsze,
    gdyby koszty transportu nie były wliczone w cenę sprzętu

Stanowisko producenta wyrażone w zacytowanym wyżej fragmentem z jego strony www uważam za co najmniej śmieszne i można je streścić - obiektywy są idealne tylko body są złe. Tylko dlaczego te złe body działają dobrze z innymi obiektywami?
    Cytujesz tu tekst ze stronki serwisu który nie należy do firmy,
    a jest jedynie autoryzowany do serwisowania i ma się nijak do stanowiska firmy np.
    Komunikat dot. wady AF w wybranych telezomach Sigma
    Zajrzyj na stronę firmową, może tam coś wygrzebiesz.

Jak wygląda sprawa polskich serwisów, wszyscy dobrze wiedzą.
    Na tym rynku panuje po prostu "wolna amerykanka",
    natomiast ty dokonując zakupu przyjmujesz warunki gwarancji dobrowolnie, czyż nie???
    Jeśli się z nimi nie zapoznałeś przed zakupem - to już Twój problem.

Wiesz kolego, nie bronię tu Sigmy (uchowaj Boże) ale ja zanim się zrażę do czegoś,
    to "odliczam do trzech" przypadków.
    Natomiast Ty po pierwszym wystawiasz "opinię"???
    Na podstawie jednego "spotkania" z tym producentem???
    Taka Twoja "opinia' nikomu w niczym nie pomoże.
    Co innego gdybyś po np. trzech naprawach nadal miał niesprawny sprzęt.

Tak się zastanawiam po co się zarejestrowałeś na forum,
    bo z wypowiedzi wnioskuję, że sprzęt Canona posiadasz już od jakiegoś czasu.
    Twój pierwszy post tutaj i... wchodzisz i wylewasz "wiadro z pomyjami" w progu.
    Chyba nie tędy droga.

Rozumiem że jesteś zły, rozżalony itp. ale żeby od razu błotem w producenta,
    nie czekając nawet na naprawę???
    Nawet najlepszym zdarzają się przypadki i wpadki.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    Cytujesz tu tekst ze stronki serwisu który nie należy do firmy,
    a jest jedynie autoryzowany do serwisowania i ma się nijak do stanowiska firmy
    Zacytuję stronę wyłącznego dystrybutora Sigmy firmy K-Consult

W trosce o satysfakcję i zadowolenie Klienta, wyłączny dystrybutor sprzetu Sigma w Polsce - firma K-Consult wybrała na autoryzowane centrum serwisowe firmę z 15-letnim doświadczeniem - Foto-Service.

Jeśli posiadasz produkty marki Sigma będące na gwarancji, lub chcesz skorzystać z naszych usług, skontaktuj się z wyłącznym autoryzowanym serwisem.

To Sigma reprezentowana w Polsce przez K-Consult wybrała sobie Foto-Service.
    Więc jego stanowisko nie ma się w cale nijak do stanowiska firmy. Co więcej K-Consult karze mi się właśnie z tym i tylko!!! z tym serwisem kontaktować.

Wiesz kolego, nie bronię tu Sigmy (uchowaj Boże) ale ja zanim się zrażę do czegoś,
    to "odliczam do trzech" przypadków.
    Natomiast Ty po pierwszym wystawiasz "opinię"???
    Na podstawie jednego "spotkania" z tym producentem???
    Taka Twoja "opinia' nikomu w niczym nie pomoże.
    Co innego gdybyś po np. trzech naprawach nadal miał niesprawny sprzęt.
    Jeżeli już to dwu przypadków mojego i kolegi o czym napisałem poprzednio.

Żyję w wolnej Polsce i mogę wystawiać opinię jeżeli mam taką ochotę.
    Wystawiłem opinie o obiektywie który mam, jest mój i go używam a nie o czymś co widziałem na stronie www, czy na reklamie w gazecie lub w gablotce w sklepie foto jak robi to wiele osób choćby na portalu optyczne.pl które pytane wprost czy mają dany sprzęt nagle milkną.

Nie staraj się wypowiadać za społeczeństwo i nie pisz że nikomu ta opinia nie pomoże. Pisz za siebie chyba, że pracujesz dla Sigmy to rozumiem.

Nie wiedziałem że sprzęt pozbawiony wad technicznych idealnie skalibrowany trzeba wysyłać trzy razy do kalibracji do serwisu ponosząc 6 krotnie koszty transportu aby móc być dopiero wtedy niezadowolony z zakupionego towaru i jego producenta.

Tak się zastanawiam po co się zarejestrowałeś na forum,
    bo z wypowiedzi wnioskuję, że sprzęt Canona posiadasz już od jakiegoś czasu.
    Twój pierwszy post tutaj i... wchodzisz i wylewasz "wiadro z pomyjami" w progu.
    Chyba nie tędy droga.
    Bo chciałem podzielić się opinią.

Nie wiedziałem że zakup Canona zobowiązuje do natychmiastowej rejestracji na tym forum.

Wiadro z pomyjami??? Bo napisałem, że stanowisko producenta reprezentowane przesz jego autoryzowany i wybrany przez niego serwis jest według mnie śmieszne? To ma być wiadro pomyj?

Rozumiem że jesteś zły, rozżalony itp. ale żeby od razu błotem w producenta,
    nie czekając nawet na naprawę???
    Jakim błotem? Zacytuj może jakiś straszny bluzg z moich wpisów. I Ty piszesz, że nie bronisz Sigmy ehhh.

Straszny offtop się z tego robi.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
    Nie bardzo rozumiem ideę kalibrowania obiektywu na przypadkowym body
    Może ktoś zorientowany dokładnie wyjaśni na czym to polega.
    Uproszczając kalibracja polega na wprowadzeniu korekty do softu obiektywu lub na wgraniu innego oprogramowania - więc po powrocie z serwisu aparat będzie działał z drugim (innym) obiektywem tak samo jak dotychczas. Body jest potrzebne, gdyż robią zdjęcia testowe jaką korektę trzeba wprowadzić do obiektywu oraz czy ta już wprowadzona jest skuteczna. Obiektyw zostaje skalibrowany pod konkretny aparat i problemy mogą się pojawić ponownie po zakupie innego body. Na szczęście nigdy nie miałem obiektywu Sigmy, ale czytając wypowiedzi ich użytkowników kalibracja nie zawsze przynosi pożądany efekt w przypadku BF/FF przy zoomach.
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Jakim błotem? Zacytuj może jakiś straszny bluzg z moich wpisów. I Ty piszesz, że nie bronisz Sigmy ehhh.
    Nie chodzi o bluzgi a o...
    Stanowisko producenta wyrażone w zacytowanym wyżej fragmentem z jego strony www uważam za co najmniej śmieszne i można je streścić - obiektywy są idealne tylko body są złe.
    bajki i pobożne życzenia, jakie wypisuje serwis na swojej stronie nie są stanowiskiem firmy.
    Więc nie wprowadzaj ludzi w błąd, proszę.

Pozdrówka!

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150

Dopiero zaczyna

Domyślnie

bajki i pobożne życzenia, jakie wypisuje serwis na swojej stronie nie są stanowiskiem firmy.
    Więc nie wprowadzaj ludzi w błąd, proszę.

Pozdrówka!
    Bardzo proszę nie zarzucaj mi wprowadzania w błąd.

Hierarchia jest następującą
    Sigma ma parę oddziałów na świecie, w kraju w którym nie ma oddziału jest reprezentowana przez wyłącznego przedstawiciela który, dba o interesy Sigmy w danym kraju.
    W Polsce jest nim firma K-Consult z Gdyni. Można bez trudu znaleźć tego potwierdzenie na stronie http://www.sigma-photo.co.jp/english/network/index.htm.
    Na stronie firmy K-Consult (domena sigma-foto.pl należy do firmy K-Consult) jest zacytowane przez mnie wcześniej przekierowanie wszystkich klientów z terenu Polski do jednego jedynego i jedynie słusznego serwisu Foto-Service. Zacytowałem treść znajdującą się na stronie Foto-Service.

Kupując w Polsce obiektyw firmy Sigma dostajesz gwarancję firmy K-Consult i nie masz innego wyjścia jeżeli chcesz go naprawić w okresie gwarancji niż w serwisie Foto-Service.

Przyjmij więc człowieku do wiadomości, że stanowisko serwisu Foto-Service dla posiadaczy obiektywów Sigma w Polsce jest wyrocznią bez względu na to czy się ono nam podoba czy nie. Możesz poskarżyć się do Japończyków którzy odeślą Cię i tak do lokalnego przedstawiciela czyli K-Consult który wskaże Ci Foto-Service jako miejsce gdzie masz dochodzić naprawy swojego sprzętu. Stanowisko serwisu Foto-Service jest więc dla polaków równoznaczne ze stanowiskiem producenta.

Skoro nadal uważasz, że wprowadzam ludzi w błąd to może nas oświecisz swoją wiedzą na temat gdzie mieszkający w Polsce posiadacz Sigmy ma iść ze swoim bublem i czyje stanowisko w sporze go obowiązuje?

Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Zacytowałem treść znajdującą się na stronie Foto-Service...
    ... treść która jest pomysłem Foto Service i nie znajdziesz jej na żadnej oficjalnej stronie Sigmy.

Pozdrówka!

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Jak odniesc sie do tej informacji:
    "Obiektywy marki Sigma opuszczając linię produkcyjną nie są obarczone żadnymi usterkami technicznymi. Wszelkie fluktuacje optymalnej rozdzielczości punktu ostrości podczas pracy w trybie AF lustrzanek cyfrowych (front focus lub back focus) wynikają wyłącznie z niedoskonałości samego body. Obiektywy Sigma są fabrycznie regulowane tak, aby prawidłowo współpracować z lustrzankami analogowymi i cyfrowymi producentów, do których są dedykowane, a zakres AF znajduje się w granicach oferowanej przez nie głębi ostrości. Pomiędzy pojedynczymi egzemplarzami obiektywów jak i pojedynczymi egzemplarzami lustrzanek zdarza się, iż granice tolerancji mają stosunkowo dużą rozbieżność, jednak jest to zjawisko całkowicie normalne. W tej kwestii znane jest m.in. stanowisko firmy Canon, która jasno stwierdziła, iż model D-SLR 300D nie nadaje się do prawidłowego testowania optymalnego punktu ostrości w trybie AF. Dodatkowo jeżeli body ma podobny problem z innym obiektywem, to bezwględnie należy udać się do serwisu autoryzowanego posiadanej lustrzanki w celu jej optymalnej regulacji." ?
    Jest to info ze strony serwisanta wybranego przez Sigme: http://www.foto-service.pl/index.php?mode=3

Jednym slowem - problemy z AF to wedlug nich wina body a nie obiektywow. Czy w takim razie problem ff lub bf zostanie naprawiony w przypadku przeslania im obiektywu? A co z body jak dziala dobrze z pozostalymi obiektywami? Nigdzie nie napisali, zeby podeslac body + obiektyw tak jak ma to miejsce w Serwisie Canona...
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Strona 25 z 28 PierwszyPierwszy ... 152324252627 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów