Pokaż wyniki od 1 do 10 z 280

Wątek: Sigma kalibruje AF w obiektywach

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cieszę się, tak jak wielu innych...
    A co powiesz na "sypiące" się szkiełka Canona???
    Aaaa, prawda... polski serwis pokrywa koszty transportu.
    Masz jakieś jeszcze doświadczenia, oprócz tego przypadku???

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Znajomy kupil 500D + 18-200 OS. Prosil, wiec wpadlem do niego przetestowac zestaw (slyszal o Sigmach i problemach z nimi). Ostrosc swietna, nawet 200/6.3 bylo ok, wielkiej (nawet znaczacej) roznicy na F8 nie stwierdzilem, wiec sztuka ok.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Jak widac z Sigmami jest jak jest - jeden ma zle, inny trafi w piekna sztuke.
    Ostatnio edytowane przez siudym ; 05-07-2010 o 18:44 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    Cieszę się, tak jak wielu innych...
    Ja też się cieszę że działa Ci poprawnie.

A co powiesz na "sypiące" się szkiełka Canona???
    Szkoda że się sypią. Czytałem o tym ale nie spotkałem się z takim osobiście ani też nikt z moich znajomych nie miał z nimi problemów.
    Szybko licząc znam 3 fotografów zawodowych mających różne body i różne szkła Canona nigdy żaden nie powiedział mi w ciągu ostatnich paru lat że mu się jakiś C sypnął. Amatorów "ze stajni" Canon też nam ze 3-ech, im też nic nie padło. Sam mam 5 szkieł (poza 4 wymienionymi poprzednio mam jeszcze jakiś bardzo stary kitowy z analoga) przez 10 lat użytkowania przeze mnie żaden z nich (trzech sztuk) się nie "sypnął", 2szt. L-ek które mam od połowy 2009 działają bez zastrzeżeń. Stare trzy złapały kurz, pierścienie zoomowania może już po tych nastu latach ich istnienia nie kręcą się tak ślicznie jak w moich nowych L-kach, obetrę czasami jakiemuś tulipanka, dziecko palca czasami na soczewce odbije, innych "wad" nie zanotowałem. Może jestem Canonowym szczęściarzem?

Aaaa, prawda... polski serwis pokrywa koszty transportu.
    Nie wiem, z serwisu Canona od 1998r jak jestem w systemie EOS nie musiałem nigdy korzystać. Z Sigmy z którą jestem od miesiąca muszę.
    Co do bezpłatności usługi. Skoro sam producent i jego autoryzowany serwis stwierdza nieomylność i idealność wszystkich produktów, czego ja sobie nie wymyśliłem i każdy może to sobie przeczytać to śmiesznym ze strony przedstawiciela i serwisu jest fakt że wszelkie usterki techniczne usuwane podczas gwarancji POZA problemami z FF/BF i kalibracją do body są darmowe łącznie z transportem. Jak się domyślam duża ilość takowych reklamacji idealnych produktów musiała być skoro tak uderzyły ich po kieszeni koszty tych operacji że przerzucili je na klienta.

Masz jakieś jeszcze doświadczenia, oprócz tego przypadku???
    Co do Sigm jeden z ww. znajomych miał 17-40 o ile dobrze pamiętam, pozbył się go z powodu ostrzenia FF (ma body które nie pozwala na korekcję), kupiła to szkło osoba też z 7D tyle, że jej skali do korekcji starczyło w przeciwieństwie do mnie.
    Reasumując w śród osób które ja znam na 2 sigmy, 2 są wadliwe, wadliwych szkieł Canona u mnie i moich znajomych nie spotkałem.
    Oczywiście może to tylko zbieg okoliczności i próba statystyczna za mała. Tak naprawde interesuje mnie mój osobisty wynik czyli 5 szkieł

Reasumując ja nigdzie nie napisałem że wszystkie Sigmy są złe, nie napisałem tez że wszystkie Canony są dobre. Pisałem o moim konkretnym przypadku, moich doświadczeniach i mojej szklarni.
    Kupiłem Sigmę świadomie, czytałem na różnych forach, że są problemy z ostrzeniem FF, przestrzegał mnie kolega. Założyłem wspaniałomyślnie, że mnie to nie spotka. Dałem Sigmie szansę, nie wyszło, zraziłem się. Stanowisko producenta wyrażone w zacytowanym wyżej fragmentem z jego strony www uważam za co najmniej śmieszne i można je streścić - obiektywy są idealne tylko body są złe. Tylko dlaczego te złe body działają dobrze z innymi obiektywami?
    Gdybym to ja produkował idealne obiektywy i byłyby one faktycznie idealne to za egzemplarz dedykowany danej platformie ze stwierdzonym FF/BF dawałbym drugi nowy. W zasadzie to mógłbym dodawać lustrzankę gratis w końcu przy idealnych obiektywach nigdy by się to nie zdarzało więc koszty takich gratisów w porównaniu z zyskiem byłyby pomijalne bo przecież nie byłoby takich wad to i nie musiałbym dawać gratisów.

Pełne uzależnienie Awatar gadget_zary
    Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MoonWind Zobacz posta
    Ja też się cieszę że działa Ci poprawnie.
    Dałem Sigmie szansę, nie wyszło, zraziłem się. Stanowisko producenta wyrażone w zacytowanym wyżej fragmentem z jego strony www uważam za co najmniej śmieszne i można je streścić - obiektywy są idealne tylko body są złe. Tylko dlaczego te złe body działają dobrze z innymi obiektywami?
    .
    Problem komunikacji body-obiektyw wśród sigm dotyczy głównie systemu naszego ukachanego Canona, ktoś kiedyś pisał, że Canon nie udostępnił Sigmie wszystkich danych (tzn. udostępniłte co musiał zgodnie z prawem) co skutkuje problemami na lini szkło-pucha. Jak widać problem taki nie dotyczy praktycznie innych systemów takich jak S czy N.

Cytat Zamieszczone przez Bolek02
    Nie bardzo rozumiem ideę kalibrowania obiektywu na przypadkowym body
    Może ktoś zorientowany dokładnie wyjaśni na czym to polega.
    .
    Gdzie widzisz info, że kalibrują do przypadkowego body ? Kalibracja odbywa się przy udziale szkła i body właściciela. Serwis zakłada po prostu, że body klienta nie jest w żaden sposób rozregulowane (skoro inne szkłą ostrzą dobrze a tylko sigma nie to najprawdopodobniej tak jest - nie słyszałem o przypadku, żeby ktoś miał np. 4 szkła z identycznym FF czy BF i byłoby to spowodowane szkłami a nie body). Najprawdopodobniej serwis nie posiada "wzornika" co do puszki i tyle.

Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Szkoda że się sypią. Czytałem o tym ale nie spotkałem się z takim osobiście ani też nikt z moich znajomych nie miał z nimi problemów.
    No widzisz, jak chcesz to potrafisz pisać spokojnie i merytorycznie
    Ja natomiast mogę to samo powiedzieć o szkiełkach Sigmy będących w posiadaniu moich znajomych.
    Wiesz, może i szkła Canona mogły by być tańsze,
    gdyby koszty transportu nie były wliczone w cenę sprzętu

Stanowisko producenta wyrażone w zacytowanym wyżej fragmentem z jego strony www uważam za co najmniej śmieszne i można je streścić - obiektywy są idealne tylko body są złe. Tylko dlaczego te złe body działają dobrze z innymi obiektywami?
    Cytujesz tu tekst ze stronki serwisu który nie należy do firmy,
    a jest jedynie autoryzowany do serwisowania i ma się nijak do stanowiska firmy np.
    Komunikat dot. wady AF w wybranych telezomach Sigma
    Zajrzyj na stronę firmową, może tam coś wygrzebiesz.

Jak wygląda sprawa polskich serwisów, wszyscy dobrze wiedzą.
    Na tym rynku panuje po prostu "wolna amerykanka",
    natomiast ty dokonując zakupu przyjmujesz warunki gwarancji dobrowolnie, czyż nie???
    Jeśli się z nimi nie zapoznałeś przed zakupem - to już Twój problem.

Wiesz kolego, nie bronię tu Sigmy (uchowaj Boże) ale ja zanim się zrażę do czegoś,
    to "odliczam do trzech" przypadków.
    Natomiast Ty po pierwszym wystawiasz "opinię"???
    Na podstawie jednego "spotkania" z tym producentem???
    Taka Twoja "opinia' nikomu w niczym nie pomoże.
    Co innego gdybyś po np. trzech naprawach nadal miał niesprawny sprzęt.

Tak się zastanawiam po co się zarejestrowałeś na forum,
    bo z wypowiedzi wnioskuję, że sprzęt Canona posiadasz już od jakiegoś czasu.
    Twój pierwszy post tutaj i... wchodzisz i wylewasz "wiadro z pomyjami" w progu.
    Chyba nie tędy droga.

Rozumiem że jesteś zły, rozżalony itp. ale żeby od razu błotem w producenta,
    nie czekając nawet na naprawę???
    Nawet najlepszym zdarzają się przypadki i wpadki.

Pozdrówka!

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytujesz tu tekst ze stronki serwisu który nie należy do firmy,
    a jest jedynie autoryzowany do serwisowania i ma się nijak do stanowiska firmy
    Zacytuję stronę wyłącznego dystrybutora Sigmy firmy K-Consult

W trosce o satysfakcję i zadowolenie Klienta, wyłączny dystrybutor sprzetu Sigma w Polsce - firma K-Consult wybrała na autoryzowane centrum serwisowe firmę z 15-letnim doświadczeniem - Foto-Service.

Jeśli posiadasz produkty marki Sigma będące na gwarancji, lub chcesz skorzystać z naszych usług, skontaktuj się z wyłącznym autoryzowanym serwisem.

To Sigma reprezentowana w Polsce przez K-Consult wybrała sobie Foto-Service.
    Więc jego stanowisko nie ma się w cale nijak do stanowiska firmy. Co więcej K-Consult karze mi się właśnie z tym i tylko!!! z tym serwisem kontaktować.

Wiesz kolego, nie bronię tu Sigmy (uchowaj Boże) ale ja zanim się zrażę do czegoś,
    to "odliczam do trzech" przypadków.
    Natomiast Ty po pierwszym wystawiasz "opinię"???
    Na podstawie jednego "spotkania" z tym producentem???
    Taka Twoja "opinia' nikomu w niczym nie pomoże.
    Co innego gdybyś po np. trzech naprawach nadal miał niesprawny sprzęt.
    Jeżeli już to dwu przypadków mojego i kolegi o czym napisałem poprzednio.

Żyję w wolnej Polsce i mogę wystawiać opinię jeżeli mam taką ochotę.
    Wystawiłem opinie o obiektywie który mam, jest mój i go używam a nie o czymś co widziałem na stronie www, czy na reklamie w gazecie lub w gablotce w sklepie foto jak robi to wiele osób choćby na portalu optyczne.pl które pytane wprost czy mają dany sprzęt nagle milkną.

Nie staraj się wypowiadać za społeczeństwo i nie pisz że nikomu ta opinia nie pomoże. Pisz za siebie chyba, że pracujesz dla Sigmy to rozumiem.

Nie wiedziałem że sprzęt pozbawiony wad technicznych idealnie skalibrowany trzeba wysyłać trzy razy do kalibracji do serwisu ponosząc 6 krotnie koszty transportu aby móc być dopiero wtedy niezadowolony z zakupionego towaru i jego producenta.

Tak się zastanawiam po co się zarejestrowałeś na forum,
    bo z wypowiedzi wnioskuję, że sprzęt Canona posiadasz już od jakiegoś czasu.
    Twój pierwszy post tutaj i... wchodzisz i wylewasz "wiadro z pomyjami" w progu.
    Chyba nie tędy droga.
    Bo chciałem podzielić się opinią.

Nie wiedziałem że zakup Canona zobowiązuje do natychmiastowej rejestracji na tym forum.

Wiadro z pomyjami??? Bo napisałem, że stanowisko producenta reprezentowane przesz jego autoryzowany i wybrany przez niego serwis jest według mnie śmieszne? To ma być wiadro pomyj?

Rozumiem że jesteś zły, rozżalony itp. ale żeby od razu błotem w producenta,
    nie czekając nawet na naprawę???
    Jakim błotem? Zacytuj może jakiś straszny bluzg z moich wpisów. I Ty piszesz, że nie bronisz Sigmy ehhh.

Straszny offtop się z tego robi.

Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Jakim błotem? Zacytuj może jakiś straszny bluzg z moich wpisów. I Ty piszesz, że nie bronisz Sigmy ehhh.
    Nie chodzi o bluzgi a o...
    Stanowisko producenta wyrażone w zacytowanym wyżej fragmentem z jego strony www uważam za co najmniej śmieszne i można je streścić - obiektywy są idealne tylko body są złe.
    bajki i pobożne życzenia, jakie wypisuje serwis na swojej stronie nie są stanowiskiem firmy.
    Więc nie wprowadzaj ludzi w błąd, proszę.

Pozdrówka!

Dopiero zaczyna

Domyślnie

bajki i pobożne życzenia, jakie wypisuje serwis na swojej stronie nie są stanowiskiem firmy.
    Więc nie wprowadzaj ludzi w błąd, proszę.

Pozdrówka!
    Bardzo proszę nie zarzucaj mi wprowadzania w błąd.

Hierarchia jest następującą
    Sigma ma parę oddziałów na świecie, w kraju w którym nie ma oddziału jest reprezentowana przez wyłącznego przedstawiciela który, dba o interesy Sigmy w danym kraju.
    W Polsce jest nim firma K-Consult z Gdyni. Można bez trudu znaleźć tego potwierdzenie na stronie http://www.sigma-photo.co.jp/english/network/index.htm.
    Na stronie firmy K-Consult (domena sigma-foto.pl należy do firmy K-Consult) jest zacytowane przez mnie wcześniej przekierowanie wszystkich klientów z terenu Polski do jednego jedynego i jedynie słusznego serwisu Foto-Service. Zacytowałem treść znajdującą się na stronie Foto-Service.

Kupując w Polsce obiektyw firmy Sigma dostajesz gwarancję firmy K-Consult i nie masz innego wyjścia jeżeli chcesz go naprawić w okresie gwarancji niż w serwisie Foto-Service.

Przyjmij więc człowieku do wiadomości, że stanowisko serwisu Foto-Service dla posiadaczy obiektywów Sigma w Polsce jest wyrocznią bez względu na to czy się ono nam podoba czy nie. Możesz poskarżyć się do Japończyków którzy odeślą Cię i tak do lokalnego przedstawiciela czyli K-Consult który wskaże Ci Foto-Service jako miejsce gdzie masz dochodzić naprawy swojego sprzętu. Stanowisko serwisu Foto-Service jest więc dla polaków równoznaczne ze stanowiskiem producenta.

Skoro nadal uważasz, że wprowadzam ludzi w błąd to może nas oświecisz swoją wiedzą na temat gdzie mieszkający w Polsce posiadacz Sigmy ma iść ze swoim bublem i czyje stanowisko w sporze go obowiązuje?

Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Zacytowałem treść znajdującą się na stronie Foto-Service...
    ... treść która jest pomysłem Foto Service i nie znajdziesz jej na żadnej oficjalnej stronie Sigmy.

Pozdrówka!

Uprawnienia umieszczania postów