Strona 18 z 28 PierwszyPierwszy ... 81617181920 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 280

Wątek: Sigma kalibruje AF w obiektywach

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HuleLam Zobacz posta
    Porównywałaś dla dalekich, czy bliskich kadrów? Pamiętaj o innej pozycji źrenicy obiektywu.
    Zdjęcia obiektów oddalonych około 2-2,5 metra. Ostrzyłam na statywie na LV doostrzając ręcznie (eksperyment miał też pokazać, co ostrzejsze: C czy S :wink: ). Nie zauważyłam różnicy w polu widzenia przy kręceniu pierścieniem ostrości. Jeśli metodologicznie wszystko gra, to wychodzi, że ta Sigma to nie 50-150, tylko gdzieś 65-xxx? Kolejna ich ściema

BTW. Cóż to "źrenica obiektywu"?
    zostało 5D z 550EX i apetyt na zycie

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AniaCzajka Zobacz posta

BTW. Cóż to "źrenica obiektywu"?
    Chodziło mi o główny punkt nodalny.

Obiektyw o innej konstrukcji ma ten punkt w innym miejscu. Dla bliskiej odległości ostrzenia takie drastyczne różnice mogą wynikać z innego położenia tego punktu (np. w teleobiektywie jest dalej od płaszczyzny filmu-matrycy). Oczywiście nominalne ogniskowe obiektywów nie są podane dokładnie, ale różnica nie powinna być większa niż 10-15%.
    Fotograf platoniczny

Bywalec Awatar Yova
    Miasto
    B-stok

Domyślnie

Sigma ma niestety problemy (największe z canonem) i każdy o tym dobrze wie ;/ Zauważyłem że bez strachu można od nich brać szkła, ale tylko do 20mm, dalej bywa baaaaaardzo różnie. I o ile z canonem analogowym nie miałem nigdy problemów, podpinałem różne sigmy i zawsze wszystko ostrzyło w punkt, o tyle z DSLRami już jest nieciekawie. Pozostaje mieć nadzieje że w najbliższych latach coś się zmieni, bo sigma w ofercie ma kilka bardzo fajnych perełek, tylko co z tego jak na dzień dzisiejszy nie można im zaufać w kwestii AFu.;/

AniaCzajka Bierz śmiało 70-200f4 jeżli nie potrzebujesz f2,8, mało większe i cięższe od 50-150 a dużo dużo ostrzejsze.

Pozdrawiam
    "Ci co potrafią robią to. Ci co nie potrafią uczą innych"
    18-35+85

Domyślnie

Jesli chodzi o zoom to moge polecic starsza wersje 70-200 2.8 (jesli ma byc swiatlo 2.8) W tym modelu (albo moim egzemplarzu) nie istnieje zaden problem z AF ostrosc jest bardzo dobra, jak tez kontrast i cala reszta, no i cena calkiem dobra.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Światło 2,8 pożądane. Chyba nie ma wyjścia i skończę z 70-200. Choć kusi mnie jeszcze 135L... Planuje 5d w przyszłości i wtedy to szkiełko nabrałoby innego charakteru przy portrecie.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

Jest też opcja 135L + konwerter 1.4, wtedy masz dodatkowo prawie 200mm z f2.8
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez myslidar Zobacz posta
    Jest też opcja 135L + konwerter 1.4
    plus oczywiscie nogi

A ja wspominalem oczywiscie o Sigmie 70-200 2.8

Dopiero zaczyna

Domyślnie

No szlag mnie trafi!!! Myślałam, że mam dobry egzemplarz 30 1,4: celny, powtarzalny, ostry. I psinco! Zauważyłam wczoraj, że z 580EX ma duży, stały BF Bez lampy jest w punkt, z 580ex 10cm BF, z wbudowaną to samo, ostrzone na LV z 580ex jest ok.

Mam już tego dość, mam dość wpatrywania się chorobliwie z zdjęcia z tych cholernych Sigm i drżenia, czym znów zostanę zaskoczona.
    W poniedziałek leci do sprzedawcy, nie będę się bawiła w serwis w Gdyni i kilka tygodni bez korpusu. Jak oddadzą pieniądze to kupuje 35L. Do kasy za 50-150 dołożę i kupię 135L. Będę szczęśliwsza.

Podsumowanie w kontekście tytułu wątku: miałam do tej pory 6 sigm:
    - 17-35 2,8-4 - masakra niekalibrowalna, dodatkowo detal jak namalowany pędzlem, zero kontrastu.
    - 50 1,4 - zwrot do sprzedawcy w 10 dni - FF.
    - 50 1,4 - cuda się działy (z bliska FF, z daleka BF kilkanaście metrów) - 3 kalibracje i serwis rozłożył ręce.
    - 50-150 2,8 II - 3 kalibracje i serwis rozłożył ręce.
    - 18-50 2,8 - FF, sprzedawca miły mi wymienił na 30 1,4 ...
    - 30 1,4 - fajne w zastanym, porażka z lampą. Czy serwis rozłoży ręce?
    Nikomu nie polecę kupienia Sigmy (może coś klasy 70-300, 10-20). To oszukiwanie klienta i sprzedawanie bubli. Ja też ponoszę odpowiedzialność za te sytuację kupując te produkty. Ale ani więcej.

Początki nałogu
    Miasto
    gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AniaCzajka Zobacz posta
    No szlag mnie trafi!!! Myślałam, że mam dobry egzemplarz 30 1,4: celny, powtarzalny, ostry. I psinco! Zauważyłam wczoraj, że z 580EX ma duży, stały BF Bez lampy jest w punkt, z 580ex 10cm BF, z wbudowaną to samo, ostrzone na LV z 580ex jest ok.

Mam już tego dość, mam dość wpatrywania się chorobliwie z zdjęcia z tych cholernych Sigm i drżenia, czym znów zostanę zaskoczona.
    W poniedziałek leci do sprzedawcy, nie będę się bawiła w serwis w Gdyni i kilka tygodni bez korpusu. Jak oddadzą pieniądze to kupuje 35L. Do kasy za 50-150 dołożę i kupię 135L. Będę szczęśliwsza.

Podsumowanie w kontekście tytułu wątku: miałam do tej pory 6 sigm:
    - 17-35 2,8-4 - masakra niekalibrowalna, dodatkowo detal jak namalowany pędzlem, zero kontrastu.
    - 50 1,4 - zwrot do sprzedawcy w 10 dni - FF.
    - 50 1,4 - cuda się działy (z bliska FF, z daleka BF kilkanaście metrów) - 3 kalibracje i serwis rozłożył ręce.
    - 50-150 2,8 II - 3 kalibracje i serwis rozłożył ręce.
    - 18-50 2,8 - FF, sprzedawca miły mi wymienił na 30 1,4 ...
    - 30 1,4 - fajne w zastanym, porażka z lampą. Czy serwis rozłoży ręce?
    Nikomu nie polecę kupienia Sigmy (może coś klasy 70-300, 10-20). To oszukiwanie klienta i sprzedawanie bubli. Ja też ponoszę odpowiedzialność za te sytuację kupując te produkty. Ale ani więcej.
    no cóż... u mnie było podobnie s30 1.4 3 kalibracje = zero efektów.
    następnie wymiana na inne sztuki - w serwisie zamówili 4 sztuki=żadna z nich nie działała prawidłowo... sprawdzałem łącznie z technikiem sigma wiec nie były to moje fanaberie
    tak wiec ustaliłem ze może wymienia mi na 50 1.4 - z tym obiektywem są mniejsze problemy - tekst technika.
    No wiec poczekałem tydzień i jest s50 1.4 - podobno bardziej ostry od canon ))
    No coz nie chciało mi się już dochodzić co jest z tym obiektywem nie tak(mydło) - na szczęście cyfrowe.pl okazało się sklepem który zadowolenie klienta stawia na pierwszym miejscu = zwrot kasy
    I tak właśnie po tej całej 4 miesiecznej historii kupiłem 35L.
    Ale nie ma róży bez kolców - również musiała przejść kalibracje na zytniej )
    Ale obecnie wszystko jest idealnie )

pozdrawiam
    Pkt 8 regulaminu forum
    plutophoto.blogspot.com

Domyślnie

Tak tez sie dziwilem AniaCzajka, a zarazem nieco zazdroscilem ze masz lepsza 30tke. Moja z lampa czy bez dziala ok dopoki obiekt jest w miare blisko i obejmuje jakąś tam część kadru. Dziwnie to brzmi, ale tak jest i nauczylem sie używac swoj egzemplarz 30tki a bardzo ja lubie za te cenę. 35L wiec mnie nie przekonujena na razie, chyba wlasnie przez cenę. A moze C28 1.8?
    Ostatnio edytowane przez r2d2 ; 20-02-2010 o 18:18

Strona 18 z 28 PierwszyPierwszy ... 81617181920 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów