Poniżej tej wartości system Af może nie działać stabilnie ze względu na negatywny wpływ efektu aberracji sferycznej.
Cytat Zamieszczone przez xsardas Zobacz posta
Nie bo każdy obiektyw posiada wady optyczne i nie wynika to z niedopatrzeń producentów tylko z praw fizyki. A to jak duże są te wady zależne jest od umiejętności ludzi projektujących szkła.
Jeżeli aberracja sferyczna tak negatywnie wpływa na prace AF jak, rzekomo, w moim przypadku, to nie wiem, czy można tu mówić o "umiejętnościach" projektantów. Po drugie, wiem, że w Canonie zdarzają się przypadki FF/BF. Ale to dwie, różne, sprawy. Tam nie tłumaczy się tego "negatywnym wpływem efektu aberracji sferycznej" i nie umywa się rąk. Założę się, że żaden użytkownik na tym Forum nie otrzymał takiej odpowiedzi z serwisu Canona.
Po trzecie, co mnie śmieszy najbardziej: Dystans minimalny ogniskowania wynosi zaledwie 100cm, a udoskonalony układ optyczny gwarantuje wysoką rozdzielczość i doskonałą jakość zdjęć wykonanych z małej odległości /opis 50-150 z sigma-foto.pl/(!!) Z małej odległości, skoro dla 150mm poniżej 6 metrów zaleca się ostrzyć ręcznie! To są kpiny z kupujących!!

Cytat Zamieszczone przez KMV10
W przypadku szkieł Canona nieoficjalnie wspomina się o 50x ogniskowej. Taka jest po prostu najlepsza praktyka kalibracyjna.
Ja nie mam nic do praktyki kalibracji, ale mam dużo do tłumaczenia, że poniżej tej wartość zaleca mi się ostrzyć ręcznie, choć to, podobno, sprawny AF z HSM gwarantujący, jeszcze raz za sigma-foto.pl, wysoką jakość zdjęć robionych z małej odległości.