Strona 13 z 28 PierwszyPierwszy ... 3111213141523 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 280

Wątek: Sigma kalibruje AF w obiektywach

Coś już napisał

Domyślnie

I ja mam problem z moją 18-200 dc os. Obiektyw kupiony bardzo tanio na allegro (za jakieś 30 % wartości)- teraz już wiem czemu tak tanio , ale z gwarancją ważną jeszcze kilka miesięcy. Tzn teoretycznie jest gwarancja, bo mam kartę gwarancyjną wypełnioną i podbitą przez sprzedawcę, ale nie mam dowodu zakupu - jutro będę wiedział czy to wystarczy.

Na 200 mm kartkowe testy wychodzą albo idealnie w punkt, albo lekki BF.
    Na 18 mm kartkowe testy to już spory BF.
    Testy terenowe jeszcze gorzej niż kartkowe, a ja się zastanawiałem czemu mam takie mydło na większości zdjęć . W terenie ostrząc np na stado kaczek oddalone o 20 metrów i celując w kaczkę najbliżej obiektywu ostrość mam okolo 50 cm dalej.
    Jednak fotografując na 200 mm obiekty położone blisko ostrość jest zazwyczaj idealna.

Jutro podepnę ją pod inne body i sprawdzę czy to czasami nie jest wina mojego sprzętu, choć z canonem 50 mm 1.8 II ostrzy idealnie w punkt (inna sprawa to celność af w tym szkle :/).

Jeżeli na innym body wada będzie identyczna, to wyślę im chyba bez puszki, bo jakoś się boję o nią
    7d + Tamron 17-50 2.8 + 70-200 2.8 L IS + canon 50/1.8 II + sigma 18-200 3.5-6.3 DC OS

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siudym Zobacz posta
    .......... To detal, pewnie sama z siebie niedoskonalosc AF sigmy.
    Tą niedoskonałość nazwałbym raczej brakiem kompatybilności w współpracy z Canonem.
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Coś już napisał

Domyślnie

Dzisiaj wykonałem testy "monitorowe" (ostrzyłem na czarnej lini na monitorze lcd ustawionym pod kątem 45 st. względem aparatu) i okazało się że i moja 50 1.8 II ma delikatny bf. . Możliwe więc że body jest lekko rozkalibrowane. Sigma na 18mm to już w ogóle mydło, ostro jest jakieś 5-10 cm dalej. Jak ręcznie ostrzę to jest super.
    7d + Tamron 17-50 2.8 + 70-200 2.8 L IS + canon 50/1.8 II + sigma 18-200 3.5-6.3 DC OS

Kemot
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez IGI Zobacz posta
    Tzn teoretycznie jest gwarancja, bo mam kartę gwarancyjną wypełnioną i podbitą przez sprzedawcę, ale nie mam dowodu zakupu - jutro będę wiedział czy to wystarczy.
    Przerabialem to ... niestety serwis Sigmy potrzebuje kompletu tzn. KArta i dowód zakupu.
    Ale może akurat coś sie zmieniło .
    Swoja drogajestem zadowolony z nich wysłałe mbody i sig 50-150/2.8 wróciła i ostrzy jak należy.

Coś już napisał

Domyślnie

Nie strasz nawet, bo płacić 250 za skalibrowanie tego obiektywu przestaje mieć ekonomiczne uzasadnienie .
    Przetestowałem jeszcze dokładniej moją 50 i jak jest poziomo względem monitora i ostrzę na czarnej kresce która jest na monitorze pionowo to jest taki pół cm bf, jak aparat jest pionowo i kreska jest pionowo to ostrzy idealnie w punkt, więc chociaż 50 jest sprawna

EDIT
    No i wykrakałeś

Odpisali że wymagany jest dowód zakupu :/.
    Dzisiaj będę dzwonił do sprzedawcy od którego odkupiłem, i do sklepu w którym został zakupiony obiektyw. Może coś uda się wskórać. Jak nie to nie odpuszczę i piszę do głównej siedziby sigmy w jp płacząc jaki to serwis w PL jest zły i niedobry .
    Ostatnio edytowane przez IGI ; 30-07-2009 o 10:04

Bywalec Awatar darnok
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Też to przerabiałem ...
    Oprócz karty gwarancyjnej jeszcze potrzebny dowód zakupu.. po co to im ?? A że mi sie zagubiło myślałem że będzie problem ale sklep wystawił mi duplikat faktury wysłalem to do serowsi i szkło skalibrowali bez problemu całośc 3 dni robocze...

Coś już napisał

Domyślnie

Sprawdziłem dokładnie jeszcze tą sigmę jak i moje body. Sigma na dwóch innych body przestrzeliwuje podobnie jak u mnie. Na moim body szkło canona 28-90 ostrzy idealnie w punkt, drugie 17-85 delikatnie przestrzeliwuje. Generalnie widać że body ma może minimalny bf, ale nie będę na razie z tym walczył. Zresztą w porównaniu z bf sigmy to jest pikuś.

EDIT
    Dzwoniłem do osoby od której odkupiłem obiektyw i powinna mieć dowód zakupu (fakturę) . Więc jest nadzieja.
    Ostatnio edytowane przez IGI ; 30-07-2009 o 11:29

Początki nałogu

Domyślnie

igi jak ma ten ktoś fakturę to niech ci ją zeskanuje a ty dołącz do karty gwar. kopię faktury i to też wystarcza. przerabiałem kiedyś z serwisem sigmy jak i z żytnią, kopie też przyjmowali bez problemów.

Dopiero zaczyna Awatar softgbs
    Miasto
    Poznań/Bydgoszcz/Inowrocław

Domyślnie

Wysłałem na kalibracje tydzień temu sigme 50 1.4 która miała na moim body BF przy bliskich odległościach, a od ok 4-5m do nieskończonośći trafiała idealnie od f1.4. Chłopaki z serwisu uwinęli się z kalibracją w 4 dni robocze (szacunek). Jednak po podpięciu pod body okazało się że tym razem szkło ma FF, niewidoczny w zasadzie do ok 3-4m ale powyżej aż do nieskończoności to masakra, więc szkło 2 dni temu znów posłałem do kalibracji z odpowiednią notką do osoby która będzie przeprowadzać kalibracje. Prawda jest taka że nie bawiłbym się w takie coś jak latanie z kalibracją ale miałem 3 sztuki 50 1.4 canona z czego 1 była wybitnie ostra ale jak kupiłem wyselekcjonowaną sigme to już nie mam zamiaru trzymać canonowskiej 50-tki :P Tak wiec narazie mam czas i cierpliwość to czekam aż mi dobrze skalibrują bo optyka w tym szkle to "miodzik"

Początki nałogu
    Miasto
    gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez softgbs Zobacz posta
    Wysłałem na kalibracje tydzień temu sigme 50 1.4 która miała na moim body BF przy bliskich odległościach, a od ok 4-5m do nieskończonośći trafiała idealnie od f1.4. Chłopaki z serwisu uwinęli się z kalibracją w 4 dni robocze (szacunek). Jednak po podpięciu pod body okazało się że tym razem szkło ma FF, niewidoczny w zasadzie do ok 3-4m ale powyżej aż do nieskończoności to masakra, więc szkło 2 dni temu znów posłałem do kalibracji z odpowiednią notką do osoby która będzie przeprowadzać kalibracje. Prawda jest taka że nie bawiłbym się w takie coś jak latanie z kalibracją ale miałem 3 sztuki 50 1.4 canona z czego 1 była wybitnie ostra ale jak kupiłem wyselekcjonowaną sigme to już nie mam zamiaru trzymać canonowskiej 50-tki :P Tak wiec narazie mam czas i cierpliwość to czekam aż mi dobrze skalibrują bo optyka w tym szkle to "miodzik"
    nie chce Ciebie denerwowac...
    ale moja przygoda z sigma 50 1.4 skonczyla sie szybko...
    wlasnie wystepowal ten sam problem
    albo kalibrowali ze bylo dobrze do 2m albo ze bylo dobrze od 3m do nieskonczonosci...
    skonczylo sie na oddaniu obiektywu i zwrot pieniedzy...
    pozdrawiam
    Pkt 8 regulaminu forum
    plutophoto.blogspot.com

Strona 13 z 28 PierwszyPierwszy ... 3111213141523 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów