Strona 12 z 28 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 280

Wątek: Sigma kalibruje AF w obiektywach

Początki nałogu
    Miasto
    gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Powiedzmy sobie szczerze, skoro stara wersja Sigmy 10-20 też wymaga kalibracji to wersja jaśniejsza tym bardziej.
    Konieczność korzystania z serwisu to z obiektywami Sigmy norma i kupując musisz się od razu na to nastawić.
    no dokładnie
    właśnie dzisiaj rano osobiście zawiozłem do serwisu swój obiektyw.
    Technik powiedział ze nie ma problemu o prawdopodobnie wystarczy wgrać nowy firmware do obiektywu i zrobi to w 3h Cały szczęśliwy wybierałem się na 12 do Gdyni w celu odbioru obiektywu a tu nagle telefon. Ze niestety nie maja firmware do mojego obiektywu... Autoryzowany serwis sigma nie ma firmware do swoich obiektywów...czy to jest normalne ??? Szkoda mówić ... Czasami mi ręce opadają... No coz jak to się mówi:chciałem zaoszczędzić kupując sigme 30 1.4 zamiast c35L i teraz marnuje czas na wizyty w serwisie ... A wystarczyło by żeby sigma udostępniała nowy firmware na swojej stronie jak to robi canon do swoich body...
    Pkt 8 regulaminu forum
    plutophoto.blogspot.com

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Konieczność korzystania z serwisu to z obiektywami Sigmy norma i kupując musisz się od razu na to nastawić.
    Miałem kiedyś obiektyw sigmy który nie wymagał żadnej kalibracji. Była to sigma 70-300 DG. Ostrzyła idealnie nawet na 350D

Bywalec Awatar Dilbercik
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

skoro pomaga sama kalibracja szkla bez body to znaczy ze to sa po prostu skopane obiektywy bez kontroli wychodzace z fabryki. i dopiero jak sie klient upierdliwy trafi to sie robi to co powinno byc robione w fabryce
    Canon 55D, kilka tamronow, kilka canonow, troche stalek, troche zoomow, dwie zarowki i 0 umiejetnosci fotograficznych (RP,R7,R8,R5/Sigma RF 18-50, EF A 28,35,135/Canon RF 16,24,35,50,85,100L Macro, 70-200F4L, 100-500L) 24-105f4L, 24-105f2.8L

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dilbercik Zobacz posta
    skoro pomaga sama kalibracja szkla bez body to znaczy ze to sa po prostu skopane obiektywy bez kontroli wychodzace z fabryki. i dopiero jak sie klient upierdliwy trafi to sie robi to co powinno byc robione w fabryce
    Sigma twierdzi akurat odwrotnie ......... Przeczytaj zresztą mój post nr 96 w tym wątku
    Ostatnio edytowane przez Jago ; 06-05-2009 o 11:46
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Domyślnie

Właśnie moja 50mm f/1.4 wróciła z kalibracji i po wstępnych testach wszystko gra jak należy. Cała sprawa od momentu wysłania sprzętu do jego odebrania zajęła 4 dni robocze.

Wielki plus dla serwisu
    Canon 450D + 18-55 mm f/3.5-5.6 IS + Sigma 50 mm f/1.4

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paulo_ Zobacz posta
    Właśnie moja 50mm f/1.4 wróciła z kalibracji i po wstępnych testach wszystko gra jak należy. Cała sprawa od momentu wysłania sprzętu do jego odebrania zajęła 4 dni robocze.

Wielki plus dla serwisu
    To napisz jeszcze czy wysyłałeś razem z body i czy sprawdzałeś jak ostrzy na dalszych obiektach.

Domyślnie

Wysłałem razem z body i ostrzy prawidłowo na dalszych obiektach.
    Canon 450D + 18-55 mm f/3.5-5.6 IS + Sigma 50 mm f/1.4

Początki nałogu
    Miasto
    gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paulo_ Zobacz posta
    Wysłałem razem z body i ostrzy prawidłowo na dalszych obiektach.
    no to pozazdrościć szczęścia
    no cóż teraz tylko życzę udanych zdjęć
    ja jeszcze muszę powalczyć trochę z serwisem sigma ... ale dobrze ze mam go tak blisko ))
    Pkt 8 regulaminu forum
    plutophoto.blogspot.com

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez spoon Zobacz posta
    a co im wysylales, bo nie znalazlem?
    sigme 24-60, byl front focus, roznica jest ogromna, jakby zupelnie inne szklo

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Po kilku prostych testach stwierdzam, ze po kalibracji na body serwisowym, 10-20 ostrzy juz ok. Nie musze poprawiac nic manualnie. Inna sprawa, ze szklo samo z siebie losowo potrafi ustawic AF ponizej 1m ostrzac np. na horyzoncie. To detal, pewnie sama z siebie niedoskonalosc AF sigmy.

Strona 12 z 28 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów