Strona 10 z 28 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 280

Wątek: Sigma kalibruje AF w obiektywach

lumiks84
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jago Zobacz posta
    m_o_b_y wspomniał o tym w swoim poście:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=22308&page=3 Też jestem w chwili obecnej zapracowany - popołudniu postaram się coś znależć w tym temacie na forum i dam Tobie wtedy link.
    Gratuluję wiedzy i błyskotliwości
    Podałeś link do posta z 2007 roku gdzie kolega m_o_b_y w krótkim poście napisał "chyba" 2 razy, a o ingerencji w puszce piszesz jako rzecz potwierdzoną.
    Serwis Sigmy nie ingeruje w body (o czym pisze m.in w tym samym poscie który pdałeś) - jeśli znalazłeś jakikolwiek wątek temu przeczący to podaj proszę gdy już będziesz mniej zapracowany.
    P.S. Twoja wypowiedź tak mnie rozbawiła że aż postanowiłem założyć sobie konto na tym forum

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lumiks84 Zobacz posta
    .......Twoja wypowiedź tak mnie rozbawiła że aż postanowiłem założyć sobie konto na tym forum
    Bardzo się cieszę, że dzięki mojej wypowiedzi zyskaliśmy jednego forumowicza więcej :grin: Witamy na forum

......... jeśli znalazłeś jakikolwiek wątek temu przeczący to podaj proszę gdy już będziesz mniej zapracowany.
    Nie jestem mniej zapracowany ale czego się nie robi dla kolegi nowicjusza na forum. Proszę:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=38728
    http://canon-board.info/showthread.php?t=34386
    masz powyżej wątki, w których jest wspomniane o tym, że ludzie mają wątpliwości co do braku ingerencji serwisu Sigmy w body. Zresztą proponuję, abyś posłużył się wyszukiwarką a znajdziesz to, czego szukasz. A że początkującym może sprawić to trudność, to masz tutaj linki (specjalnie dla Ciebie), abyś nie miał w tej materii kłopotów (co niektórym początkującym sprawia niemały problem):
    http://www.canon-board.info/announcement.php?f=11&a=20
    A jak posiadasz wiedzę połączoną z błyskotliwością i moja rada jest niepotrzebna, to sorry. Nie miej mi za złe moich dobrych chęci ??: .....

Gratuluję wiedzy i błyskotliwości
    A jeśli chodzi o te Twoje stwierdzenie, to bardzo się cieszę, że ktoś mnie tutaj w końcu docenił :-D .....

Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez Jago ; 09-04-2009 o 17:20 Powód: Automerged Doublepost
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

lumiks84
    Guest

Domyślnie

Też się cieszę, że tutaj jestem

Ludzie mający sprzęt firmy A, oddając go do serwisu firmy B, zawsze będą mieli wątpliwości i to jest normalne. Ty napisałeś jednak, że oddanie Sigmy do kalibracji wiąże się z ingerencją w body, co jest nieprawdą. Prosiłem o jakieś potwierdzenie Twojej "tezy" a nie linki do dalszych przypuszczeń.

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ty napisałeś jednak, że oddanie Sigmy do kalibracji wiąże się z ingerencją w body, co jest nieprawdą. Prosiłem o jakieś potwierdzenie Twojej "tezy" a nie linki do dalszych przypuszczeń.
    Wysłałem obiektyw do kalibracji bez body i poprawnie skalibrowali. A że precyzja samego obiektywu jest do kitu i myli się w obie strony to inny temat :-)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Też się cieszę, że tutaj jestem

Ludzie mający sprzęt firmy A, oddając go do serwisu firmy B, zawsze będą mieli wątpliwości i to jest normalne.
    Po części wątpliwości te nasuwa stanowisko Sigmy zamieszczone na oficjalnej stronie (http://www.sigma-foto.pl/index.php?q=node/142): Każdy obiektyw Sigma jest fabrycznie skalibrowany poprawnie i może wymagać korekty jedynie w przypadku nieprecyzyjnego systemu AF aparatu. Czyli krótko mówiąc każda osoba oddająca do kalibracji swoje szkło (które jest OK) ma "walnięte" body na którym ono pracuje A chyba tak nie jest do końca Podejrzenia ludzi budzi też fakt, że każdy aparat ma jedno małe pokrętło, którym się reguluje body (a w każdym razie można sobie nim pomóc) do danego obiektywu. I chyba te dwa aspekty budzą brak pewności co do braku ingerencji Sigmy w obiektywy.

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    ...... A że precyzja samego obiektywu jest do kitu i myli się w obie strony to inny temat :-)
    Masz rację. Tylko po co Sigma wciska nam bzdury, że każdy obiektyw skalibrowany jest poprawnie Chyba serwisantów Sigmy musi boleć serduszko, jak zmuszeni są "rozkalibrować" każdy przesłany im obiektyw, aby go dopasować do naszych "złych" body z fatalnie działającymi autofocusami
    Ostatnio edytowane przez Jago ; 09-04-2009 o 20:31 Powód: Automerged Doublepost

lumiks84
    Guest

Domyślnie

Po części wątpliwości te nasuwa stanowisko Sigmy zamieszczone na oficjalnej stronie (http://www.sigma-foto.pl/index.php?q=node/142): Każdy obiektyw Sigma jest fabrycznie skalibrowany poprawnie i może wymagać korekty jedynie w przypadku nieprecyzyjnego systemu AF aparatu. Czyli krótko mówiąc każda osoba oddająca do kalibracji swoje szkło (które jest OK) ma "walnięte" body na którym ono pracuje A chyba tak nie jest do końca Podejrzenia ludzi budzi też fakt, że każdy aparat ma jedno małe pokrętło, którym się reguluje body (a w każdym razie można sobie nim pomóc) do danego obiektywu. I chyba te dwa aspekty budzą brak pewności co do braku ingerencji Sigmy w obiektywy.

Masz rację. Tylko po co Sigma wciska nam bzdury, że każdy obiektyw skalibrowany jest poprawnie Chyba serwisantów Sigmy musi boleć serduszko, jak zmuszeni są "rozkalibrować" każdy przesłany im obiektyw, aby go dopasować do naszych "złych" body z fatalnie działającymi autofocusami
    Wszedłem sobie na oficjalną stronę tamrona i czytam:
    "Obiektywy Tamron schodząc z linii produkcyjnych i opuszczając fabrykę wolne są od jakichkolwiek usterek czy wad technicznych. Jakiekolwiek odchylenia od normy (fluktuacje) optymalnej rozdzielczości punktu ostrości podczas pracy w trybie AF lustrzanek cyfrowych (front focus czy back focus) spowodowane są wyłącznie niedoskonałościami samego korpusu aparatu."

Nie dziw się więc, że Sigma pisze to samo.
    Canon też pisze że jego korpusy i obiektywy są cacuś-glancuś ale jednak w coraz większej ilości puszek pojawia się regulacja AF pod kątem FF/BF. To chyba nie jest ukłon w stronę firm niezależnych ?

Problem BF/FF dotyczy pewnie zarówno aparatów jak i obiektywów.
    Body potrzebne jest po to aby pobrać pomiar AF z samej puszki, ponieważ w konkretnych egzemplarzach aparatów mogą się różnić.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Wysłałem obiektyw do kalibracji bez body i poprawnie skalibrowali...
    Ale to chyba nie jest dowód potwierdzający, że serwis grzebie w aparacie :... ;-)
    Prawdopodobnie skalibrowali Ci do "wzorca" a Twój aparat nie ma problemu BF/FF.
    Ostatnio edytowane przez lumiks84 ; 09-04-2009 o 21:00 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Nie dziw się więc, że Sigma pisze to samo.
    W sumie nie dziwię się jest tylko mała, acz subtelna różnica między tymi dwoma producentami - jako obiektywy źle współpracujące z Canonem znane są przede wszystkim Sigmy a nie Tamrony. I biorąc pod uwagę usterkowość Sigm w tej kwestii uważam, że stwierdzenie zamieszczone (i zacytowane przeze mnie) na oficjalnej stronie jest w przypadku tego producenta "trochę" na wyrost.
    A że nic nie jest doskonałe, to też masz rację
    Ostatnio edytowane przez Jago ; 09-04-2009 o 21:13

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Czyli pora odejść od AF opartym na detekcji fazy, a unowocześnić AF oparty na kontraście. Skoro jest już LV i filmy w lustrzankach... pora wywalić samo lustro.
    I nie będzie problemów FF/BF.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    pora wywalić samo lustro.
    Jak patrze na LV AF w G1, to moj 5D II jest jeszcze daleko w tyle... No i EVF...
    Pozdrawiam!

Pełne uzależnienie

Domyślnie

m_o_b_y wspomniał o tym w swoim poście:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=22308&page=3 Też jestem w chwili obecnej zapracowany - popołudniu postaram się coś znależć w tym temacie na forum i dam Tobie wtedy link.
    Dzięki, będę wdzięczny.
    Ten post mobiego to stary jest i raczej napisany w formie przypuszczającej - nie wysnułbym na jego podstawie definitywnej treści, że chłopaki od serwisu Sigmy coś robią z korpusami. :-D

Strona 10 z 28 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów