Strona 3 z 28 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 280

Wątek: Sigma kalibruje AF w obiektywach

Bywalec Awatar drJolo
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arek Piekarz Zobacz posta
    Czyli mówiąc po ludzku - dostroją "idealny fabrycznie" obiektyw do "wadliwej" puszki, a co za tym idzie - na innej puszce może już nie ostrzyć w punkt. Ja dziękuję za taki serwis :-?
    Uważasz, że spece z Sigmy powinni też kalibrować aparaty Canona? To ja bym nie chciał...

Do mnie też właśnie wróciła sigma z kalibracji, trwało to 12 dni roboczych i jest z tego co widzę prawie doskonale, został mikroskopijny BF przy około 28mm, na pozostałych ogniskowych jest w punkt. Więc mój głos jest za
    jest tak nudno, że zaczyna to być ciekawe...

Bywalec Awatar tormentor
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Ja wyslalem ponad tydzien temu. Dzisiaj wyslalem maila z zapytaniem kiedy bede mial obiektyw skalibrowany, oto odpowiedz:

Niestety w chwili obecnej urządzenie do kalibracji jest uszkodzone i czekamy na dostawę nowego sprzętu od Sigmy. Kalibracja będzie możliwa nie wcześniej niż na początku listopada.
    No chyba mnie cos strzeli...
    FF:5Dmk2|T17-35/2.8-4.0|T28-75/2.8|C35/2|C50/1.4|T70-200/2.8|||crop:40D|C18-55 IS||| Metz 58 AF-1|Sunpak 4000AF|wyzwalacze Phottix |Velbon Sherpa 250R|akcesoria...
    Zdjęcia: maxmodels.pl | digart.pl | flickr |
    "I have a very low tolerance level for stupid bullshit" - George Carlin

Początki nałogu
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tormentor Zobacz posta
    Ja wyslalem ponad tydzien temu. Dzisiaj wyslalem maila z zapytaniem kiedy bede mial obiektyw skalibrowany, oto odpowiedz:

No chyba mnie cos strzeli...
    Nieee no , szczyt!!

polska piękna kraja...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Chciałem się z Wami podzielić wątpliwościami... Niedawno stałem się posiadaczem Sigmy 150/2.8 Macro. Mój początkowy entuzjazm szybko minął, gdy zauważyłem BF. W odległości 1,3m focus jest nastawiany ok 12mm przed punktem w który mierzę. Przy dużej dziurze ostrość spada przez to już porządnie Myślę sobie - AF w obiektywie wjeżdża za blisko - wyślę do kalibracji i będzie OK... Ale... Coś mnie tknęło, włączyłem MF i kręcąc pierścieniem obserwowałem potwierdzenie ostrości w wizjerze. Punkt się zapalał dokładnie w tym samym momencie, w którym wcześniej trafiał AF. I znowu BF Nie potrafię wytłumaczyć sobie tego, dlaczego AF w puszce "myśli", że jest OK a jednak nie jest. Czyżby była potrzebna jakaś justacja soczewek w słoiku? Podkreślam, że z pozostałymi jakie mam jest dobrze. Czy ktoś z Was spotkał się z takim problemem a może nawet z jego rozwiązaniem? Wysyłam jutro body+szkło do Gdyni i nie wiem czego się spodziewać...
    .

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    http://www.sigma-foto.pl/index.php?q=node/142

Precyzja działania systemu Auto Focus:

Z przyjemnością informujemy, iż wszelkiego rodzaju problemy pojawiające się w działaniu systemu AF (dotyczące obiektywów Sigma) są rozwiązywane w serwisie Sigma.

Problem precyzji działania AF pojawił się wraz z nastaniem fotografii cyfrowej i dotyczy precyzji działania AF w aparacie - wszystkie analogowe lustrzanki współpracują z każdym z obiektywów Sigma w 100% precyzyjnie. Każdy obiektyw Sigma jest fabrycznie skalibrowany poprawnie i może wymagać korekty jedynie w przypadku nieprecyzyjnego systemu AF aparatu.

Sigma Corporation wychodząc na przeciw potrzebom użytkowników lustrzanek cyfrowych wyposażyła polski serwis w sprzęt do kalibracji AF. Kalibracja polega na dostrojeniu elektroniki sterującej pracą obiektywu – bez ingerencji w aparat.

W przypadku stwierdzenia powtarzającego się ostrzenia poza punktem należy:

1. Umówić mailowo z serwisem termin kalibracji: info@foto-service.pl
    2. W umówionym terminie przesłać do serwisu obiektyw wraz użytkowanym aparatem (dany egzemplarz body wykazuje często różne odchylenia niezależnie od modelu)
    3. Dla usprawnienia do wysyłki załączyć opis występującego problemu.

Kalibracja wykonywana jest w ramach gwarancji nieodpłatnie.

Serwis zastrzega sobie prawo do obciążenia nadawcy kosztami manipulacyjnymi w przypadkach ewidentnie nieuzasadnionego przesłania obiektywu do kalibracji.

Ładnie to brzmi, ale ciekawe jak będzie w praktyce...?

Jak wiadomo, żadne obiektywy firm trzecich nie wspólpracują gorzej z aparatami Canona, niz właśnie produkty Sigmy.
    Wysyłanie zespołu aparat+szkło do kalibracji do Sigmy chyba nie gwarantuje, że nie będą grzebać nie tylko w szkle, ale również w aparacie.
    A co potem, gdy kupisz jakiś obiektyw Canona, znowy kalibracja ???
    Chyba lepiej odpuścić sobie szkła Sigmy.
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Początki nałogu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Wysyłanie zespołu aparat+szkło do kalibracji do Sigmy chyba nie gwarantuje, że nie będą grzebać nie tylko w szkle, ale również w aparacie.
    Serwis Sigmy twierdzi, że w aparacie nie majstruje

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HenrykG Zobacz posta
    Serwis Sigmy twierdzi, że w aparacie nie majstruje
    Jestem skłonny w to uwierzyć, żeby zagrzebać w body trzeba mieć soft serwisowy. Nie sądzę, że ktoś w Polsce, oprócz Żytniej, takowym dysponuje.
    .

Bywalec Awatar Leone
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dr11 Zobacz posta
    Punkt się zapalał dokładnie w tym samym momencie, w którym wcześniej trafiał AF. I znowu BF
    A czego się spodziewałeś? Potwierdzenie ostrości zapala się tam gdy detektor AF "powie" że ostrość jest ok. I to niezależnie czy włączysz silnik czy napęd będzie ręczny. Opieram to na swoich złych doświadczeniach z sigmami 70-200/2,8 i 150/2,8 z tym że u mnie był w obu FF i to w przypadku 70-200/2,8 z dwoma puszkami 300D i 20D a w przypadku 150-tki z 20D i 40D.
    Masz 40-stkę to włącz liveView i ustaw ostrość wtedy ręcznie i zobaczysz że trafisz w punkt a przy użyciu AF-On od razu na LCD zauważysz że Ci nie ostrzy tam gdzie chcesz. Ech... tak lubię te sigmy a one mi miłosci nie odwzajmiają...;-)
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez dr11 Zobacz posta
    Jestem skłonny w to uwierzyć, żeby zagrzebać w body trzeba mieć soft serwisowy. Nie sądzę, że ktoś w Polsce, oprócz Żytniej, takowym dysponuje.
    Sprzęt serwisowy do kalibracji Af w body (ustawienia lustra AF) to klucz imbusowy :-D
    Ostatnio edytowane przez Leone ; 21-11-2007 o 23:10 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Leone Zobacz posta
    A czego się spodziewałeś? Potwierdzenie ostrości zapala się tam gdy detektor AF "powie" że ostrość jest ok.
    Tylko dlaczego mówi, że jest OK jak nie jest

I to niezależnie czy włączysz silnik czy napęd będzie ręczny.
    A nie jest to tak, że body mówi obiektywowi o ile ma się on przesunąć? A BF/FF wynika z błędów interpretacji tej odległości przez obiektyw. Przynajmniej do tej pory miałem takie przekonanie...

Masz 40-stkę to włącz liveView i ustaw ostrość wtedy ręcznie i zobaczysz że trafisz w punkt a przy użyciu AF-On od razu na LCD zauważysz że Ci nie ostrzy tam gdzie chcesz.
    No właśnie też tak robiłem. Po ustawieniu AF-ON ostro się robi na podglądzie dopiero po przekręceniu pierścienia ostrości o jakiś 1mm w kierunku oo.

Sprzęt serwisowy do kalibracji Af w body (ustawienia lustra AF) to klucz imbusowy :-D
    W 40D nie widzę takiej możliwości, przynajmniej nie w komorze lustra. W 350D sam używałem i to z powodzeniem
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Opieram to na swoich złych doświadczeniach z sigmami 70-200/2,8 i 150/2,8 z tym że u mnie był w obu FF [...]
    Napisałeś "był". Czyli już nie jest?
    Ostatnio edytowane przez dr11 ; 21-11-2007 o 23:26 Powód: Automerged Doublepost
    .

Bywalec Awatar Leone
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

Był, bo sigmy 70-200 już nie mam. W Sigmie 150 nadal jest. Choć zaobserowałem ciekawe zjawisko - średnio raz na 4 podpięcia obiektywu ostrzy w punkt! Acha - w odległościach "makro" (poniżej metra) ostrzy w punkt.
    Zastaniawiam się czy wysłać go do serwisu (musiałbym się z aparatem na parę tygodni rozstać )

Strona 3 z 28 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów