Pokaż wyniki od 1 do 10 z 280

Wątek: Sigma kalibruje AF w obiektywach

Mieszany widok

Bywalec Awatar Leone
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dr11 Zobacz posta
    Punkt się zapalał dokładnie w tym samym momencie, w którym wcześniej trafiał AF. I znowu BF
    A czego się spodziewałeś? Potwierdzenie ostrości zapala się tam gdy detektor AF "powie" że ostrość jest ok. I to niezależnie czy włączysz silnik czy napęd będzie ręczny. Opieram to na swoich złych doświadczeniach z sigmami 70-200/2,8 i 150/2,8 z tym że u mnie był w obu FF i to w przypadku 70-200/2,8 z dwoma puszkami 300D i 20D a w przypadku 150-tki z 20D i 40D.
    Masz 40-stkę to włącz liveView i ustaw ostrość wtedy ręcznie i zobaczysz że trafisz w punkt a przy użyciu AF-On od razu na LCD zauważysz że Ci nie ostrzy tam gdzie chcesz. Ech... tak lubię te sigmy a one mi miłosci nie odwzajmiają...;-)
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez dr11 Zobacz posta
    Jestem skłonny w to uwierzyć, żeby zagrzebać w body trzeba mieć soft serwisowy. Nie sądzę, że ktoś w Polsce, oprócz Żytniej, takowym dysponuje.
    Sprzęt serwisowy do kalibracji Af w body (ustawienia lustra AF) to klucz imbusowy :-D
    Ostatnio edytowane przez Leone ; 21-11-2007 o 23:10 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Leone Zobacz posta
    A czego się spodziewałeś? Potwierdzenie ostrości zapala się tam gdy detektor AF "powie" że ostrość jest ok.
    Tylko dlaczego mówi, że jest OK jak nie jest

I to niezależnie czy włączysz silnik czy napęd będzie ręczny.
    A nie jest to tak, że body mówi obiektywowi o ile ma się on przesunąć? A BF/FF wynika z błędów interpretacji tej odległości przez obiektyw. Przynajmniej do tej pory miałem takie przekonanie...

Masz 40-stkę to włącz liveView i ustaw ostrość wtedy ręcznie i zobaczysz że trafisz w punkt a przy użyciu AF-On od razu na LCD zauważysz że Ci nie ostrzy tam gdzie chcesz.
    No właśnie też tak robiłem. Po ustawieniu AF-ON ostro się robi na podglądzie dopiero po przekręceniu pierścienia ostrości o jakiś 1mm w kierunku oo.

Sprzęt serwisowy do kalibracji Af w body (ustawienia lustra AF) to klucz imbusowy :-D
    W 40D nie widzę takiej możliwości, przynajmniej nie w komorze lustra. W 350D sam używałem i to z powodzeniem
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Opieram to na swoich złych doświadczeniach z sigmami 70-200/2,8 i 150/2,8 z tym że u mnie był w obu FF [...]
    Napisałeś "był". Czyli już nie jest?
    Ostatnio edytowane przez dr11 ; 21-11-2007 o 23:26 Powód: Automerged Doublepost
    .

Uprawnienia umieszczania postów