Strona 28 z 28 PierwszyPierwszy ... 18262728
Pokaż wyniki od 271 do 280 z 280

Wątek: Sigma kalibruje AF w obiektywach

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez roshuu Zobacz posta
    Zartujesz, czy powaznie?

A swoja droga czy po naprawie ff/bf Sigmy nadal beda ostrzyc losowo, czy wtedy juz idalnie? Oczywscie mowimy o ostrzeniu w normalnych warunkach tj. swietle dziennym dla bezpieczenstwa
    Koledze Sigma 17-35 z hsm czy jak to się nazywa u Sigmy potrafiła się zgubić na starej 5tce. Na nowej podobno już ów problem zniknął.

Idealnie sigma nigdy nie ostrzy :P Przy większych odległościach ostrość potrafi lecieć na ścianę, choć wtedy nie jest to jakoś uciążliwe.

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez xsardas Zobacz posta
    Koledze Sigma 17-35 z hsm czy jak to się nazywa u Sigmy potrafiła się zgubić na starej 5tce. Na nowej podobno już ów problem zniknął.

Idealnie sigma nigdy nie ostrzy :P Przy większych odległościach ostrość potrafi lecieć na ścianę, choć wtedy nie jest to jakoś uciążliwe.
    Ja nauczyłem się jednego. Jak kupować coś firmy Sigma, to tylko i wyłącznie stałki. Resztę naprawdę olewam, tym bardziej lampy, których sigma nie ma zamiaru wspierać po okresie ich produkcji ...
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Początki nałogu Awatar maciek12ss

Domyślnie Odp: Sigma kalibruje AF w obiektywach

Witam mam pytanie. Jutro wysyłam obiektyw Sigma 70-300 dg apo makro wraz z body 600 d do kalibracji. Z kitowym obiektywem ostrość trafia w punkt a w sigmie występuje ff . Najbardziej uciązliwy na dużych odległościach.
    1. Czy ktoś wysyłał juz taki obiektyw i czy pomogła kalibracja?
    2. Czy koszt wysyłki pokrywam w obie strony czy tylko w jedną ?
    6D, C16-35L II, C50 1.8II, C85 1.8, S70-300 APO DG MACRO, 600D+kit, 2X YN568EXII, 3X YN622C, jupiter 21m (200mm f4), helios 44m-5(58mm f2)

Początki nałogu Awatar maciek12ss

No i po 6 dniach od wysyłki wróciła do mnie moja sigma po kalibracji Po zagrzaniu sprzętu w kartonie bez wypakowania w końcu zabrałem się za test. KURDE niebo a ziemia !!! af teraz trafia idealnie. Nie ma ani bf ani ff . Serwis spisał się na 100 % i to bardzo szybko. Ten obiektyw teraz jest zupełnie odmieniony Pozdrawiam
    6D, C16-35L II, C50 1.8II, C85 1.8, S70-300 APO DG MACRO, 600D+kit, 2X YN568EXII, 3X YN622C, jupiter 21m (200mm f4), helios 44m-5(58mm f2)

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

@up
    wysyłałeś z body czy bez?

Moja 30stka dwa razy była już na kalibracji i nie pomogło to nic.
    co gorsza mam mikrokalibrację w w body, niestety ta po regulacji faktycznie cos tam pomaga, ale potem znów wszystko sie rozjeżdża. albo po zamianie szkła i powrocie na sigmę. ustawienia co prawda zostają ale co z tego skoro ostrzenie jest znów losowe. najgorzej że nie ma problemu ze stałą wadą ostrzenia tylko raz jest tak raz inaczej...

ktoś walczył może o wymianę ogólnie szkła, może niezgodność towaru z umową, wszak sprzedają szkła z AF który w zasadzie nie działa. jakbym wiedział że jest aż taka kaszana to bym wziął zeiss, tam przynajmniej z góry wiem że jest manual focus.

no chyba że to może problem z moim body, nie mam niestety innego jasnego szkła żeby zweryfikować a nawet jakbym miał to i tak będzie to canon...
    Z T-shirt'ów to noszę XL, ale ze szkieł to i L wejdzie

Panowie spytam wprost,

Czy możliwe że serwis skalibrował mi obiektyw tylko z poziomu menu aparatu (AF/ Kalibracja w 6d) ?

Początki nałogu Awatar 5pirit

No przecież możesz sobie sam sprawdzić w menu.

Podłączasz szkło które chcesz sprawdzić, wchodzi w menu w opcje kalibracji i będziesz widział czy "wskaźnik" jest przesunięty w prawo albo lewo względem zera.
    eŁOS 6D + Canon + Tamron + Tokina + YN

Cytat Zamieszczone przez 5pirit Zobacz posta
    No przecież możesz sobie sam sprawdzić w menu.

Podłączasz szkło które chcesz sprawdzić, wchodzi w menu w opcje kalibracji i będziesz widział czy "wskaźnik" jest przesunięty w prawo albo lewo względem zera.
    Wiem i dlatego pytam czy możliwe ze serwis skalibrował szkło używając tylko tej opcji ? (nie integrując w szkło/body )

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez Żwirek Zobacz posta
    Wiem i dlatego pytam czy możliwe ze serwis skalibrował szkło używając tylko tej opcji ? (nie integrując w szkło/body )
    Raczej nie, wolą pobawić się obiektywem, tym bardziej że mają do tego sprzęt.

Ogólnie sam się zastanawiam co zrobić ze swoją sigmą 17-50mm 2.8 EX HSM, trafia w 80% z bliska, powiedzmy do 60cm, powyżej np na nieskończoność trafia już może max w 5%, więc chyba sama kalibracja nic nie da i mam na myśli ogniskowa 17mm, powyżej trafia już w 95%.

Dopiero zaczyna

Witam serdecznie, podłącze się do dyskusji. Wysłałam tydzień temu do serwisu obiektyw sigma 24-70 2,8 EX DG HSM, wstępował na ogniskowej 70mm wielki Front focus nie do skalibrowania w moim 6D, Wszystko na gwarancji wiec tylko płaciłam za wysyłkę. Sprzęt do mnie wrócił, poniekąd serwis pomógł FF występuje teraz tylko na ostrzeniu poniżej 2m przy ogniskowej 70mm i można to skalibrować w body, lecz wtedy powyżej 2m występuje BF.. Niestety nie wiem co z tym zrobić, czy odsyłać jeszcze raz..Serwis mogę pochwalić za bardzo miły kontakt oraz wzorowe zapakowanie sprzętu.

Strona 28 z 28 PierwszyPierwszy ... 18262728

Uprawnienia umieszczania postów