Strona 8 z 28 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 280

Wątek: Sigma kalibruje AF w obiektywach

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ptrk Zobacz posta
    Wszystko cacy, tylko ta Sigma nienaturalnie podbija żółty i czerwony.
    Normalna cera wygląda jak u nałogowego palacza albo u osoby z żółtaczką.
    No z tym się nie zgodzę. Wg mojego odczucia lekko ociepla ale nie tak bardzo jak Sigma 30/1.4.

Sorry za sample, ale akurat takie mam pod ręką :-)

crop 100% na f/1.4, ustawienia standard (ostrość +3)
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 15-03-2009 o 00:17

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Nie widzialem S 30/1.4, ale porównywałem C/S 50/1.4
    Sigma była ostrzejsza, AF świetny, ale niestety (albo stety) to Canon dawał bardziej naturalny obrazek. Zółty i czerwony (np. plansze reklamowe) były w Sigmie podkręcone,
    a ze skóry wyłaził kolor żółty. Ale YMMV

Zablokowany
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jago Zobacz posta
    Rzeczywiście coś w tym jest Chociaż biorąc pod uwagę: Sigma 10-20 mm f/4-5.6 EX DC HSM, to nie spotkałem się w sieci z tym, aby ten model trzeba było kalibrować w serwisie - jestem ciekawy jak na tym tle zaprezentuje się zapowiadany nowy model Sigmy 10-20
    No to ja opowiem jak jest z Sigmą 10-20 Jechałem na plener w Bieszczady i miałem taki obiektyw pozyczony z Procentrum. Absolutnie AF nie trafiał. Na centralnym punkcie przelatywał za nieskończoność i było kompletne mydło. Oczywiście w górach cały czas fociłem w manualu co specjalnie uciążliwe nie było. Parę dni temu kupiłem taką Sigmę i oczywiście AF nawet nie usiłuje trafić. Przy ogniskowej 10mm ustawia ostrość w okolice 1m. Oczywiście póki co ustawiam ostrość ręcznie. W przyszłym tygodniu wysyłam zestaw do kalibracji. Zdam relację gdy otrzymam sprzęt po kalibracji. Acha i aby była jasność co do jakości samej optyki to po ręcznym ustawieniu to szkło uważam za znakomite.

Dopiero zaczyna Awatar Corehoorn
    Miasto
    Jastrzębie Zdrój

Domyślnie

remol71: miałem dokładnie taką sama syt. z S10-20mm, w sumie to z 3 egzemplarzami. Nawet nie bawiłem się w dziwne kalibracje bo wiem jak to działa. Po trzech wymianach w sklepie wziąłem jednak Canona 10-22 który od pierwszego założenia trafiał bezproblemowo tam gdzie trafiać ma i optycznie jest naprawdę przyzwoity.

Z sigmami jest o tyle śmiesznie że np tanie wersje 18-125, 70-300 ostrzą bardzo fajnie a taka EX 24-70 już nie (z własnego doświadczenia) nawet po kalibracji w serwisie. Niestety nie wszystkie sigmy chcą pracować z Canonem. Tak np rozstałem się z Sigmą 50 1.4 bowiem również nie ostrzyła tam gdzie miała ostrzyć, często mijała się z celem czy to była podpięta pod Elana, 5D czy 350 ...
    portfolio: www.glogowski.net.pl | blog: www.glogowski.net.pl/blog

Pierwszy aparat kupił mi tatuś i był to EOS300 na resztę już zapracowałem sobie sam ...
    350D, 400D, 50D, 5DmkII + dużo szkiełek i połowę mniej lampek

Domyślnie

Ja jestem bardzo zadowolony z serwisu Sigmy. Byłem tam osobiście bardzo miło i szybko poszło.
    Miałem uwagi co do kalibracji obiektywu, ale bez problemu mogłem umówić się z technikiem.
    Na miejscu wykonał mi odpowidnie poprawki tak jak sobie życzyłem!
    Byłem bardzo miło zaskoczony, że zależało im na moim zadowoleniu.
    Bardzo miła Pani przy rejstrowaniu zgłoszenia ze zrozumieniem prowadziła moją sprawę.
    Początkowo również uważałem, że kupno sigmy i ewentualna kalibracja odpada.
    Obiektyw kupiłem trochę w ostatniej chwili po starej cenie.
    Wahałem się nad Canon 28/1.8 właśnie obawiając się AF Sigmy (ale światło kusiło).
    Uważam, że sewis jest jak najbardziej OK.
    5D, 24-105L, 50/1.8

Początki nałogu
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

hehe, śmieszy mnie, że w Polsce miła obsluga jest czyms wyjatkowym.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MateuszZ. Zobacz posta
    hehe, śmieszy mnie, że w Polsce miła obsluga jest czyms wyjatkowym.
    Hehe.....gdyby serwis Sigmy był taki sam jak Canona, to by już nikt nie kupił tych obiektywów. A tak czymś zawsze nadrabiają :-P
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Początki nałogu Awatar Troyan

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez remol71 Zobacz posta
    No to ja opowiem jak jest z Sigmą 10-20 Jechałem na plener w Bieszczady i miałem taki obiektyw pozyczony z Procentrum. Absolutnie AF nie trafiał. Na centralnym punkcie przelatywał za nieskończoność i było kompletne mydło. Oczywiście w górach cały czas fociłem w manualu co specjalnie uciążliwe nie było. Parę dni temu kupiłem taką Sigmę i oczywiście AF nawet nie usiłuje trafić. Przy ogniskowej 10mm ustawia ostrość w okolice 1m. Oczywiście póki co ustawiam ostrość ręcznie. W przyszłym tygodniu wysyłam zestaw do kalibracji. Zdam relację gdy otrzymam sprzęt po kalibracji. Acha i aby była jasność co do jakości samej optyki to po ręcznym ustawieniu to szkło uważam za znakomite.
    To ja nie wiem co Wy macie za obiektywy

Mi się przez ręce przewinęło kilkanaście 10-20 i nigdy nie było z nimi problemu.

To juz urasta do jakieść bańki spekulacyjnej, wszędzie tylko posty że Sigma nie działa
    Założyłem sobie FOTOBLOGA

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Troyan - po prostu tych co narzekają bardziej widać i słychać. Albo bardziej reaguje się na bodźce negatywne.
    Ja przykładowo również nigdy z Sigmami nie miałem najmniejszych problemów. W ogóle nie miałem nigdy żadnych problemów ze sprzętem - a fotografuję tak od '77

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KMV10 Zobacz posta
    Troyan - po prostu tych co narzekają bardziej widać i słychać. Albo bardziej reaguje się na bodźce negatywne.
    Ja przykładowo również nigdy z Sigmami nie miałem najmniejszych problemów. W ogóle nie miałem nigdy żadnych problemów ze sprzętem - a fotografuję tak od '77
    Czyli możesz się cieszyć razem z Troyan że trafiliście na dobry egzemplarz tego szkła :-) W sumie noszę się z zamiarem kupienia czegoś szerszego, ale po postach remol71 i Corehoorn chyba będę się skłaniać ku Canonowi, gdyż późniejsza kalibracja szkła (połączona z ingerencją w body przez "niefirmowy" serwis) mi się nie uśmiecha. Chociaż - jeśli mam być szczery, to jestem niemile zaskoczony tymi dwoma opisanymi złymi ocenami tego szkła - uważałem akurat ten model za dobrze pracujący na Canonie.
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Strona 8 z 28 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów