Strona 6 z 28 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 280

Wątek: Sigma kalibruje AF w obiektywach

Bywalec Awatar Majchalak
    Miasto
    Chorzów

Domyślnie

Ja jakieś 3 tygodnie temu wysłałem do serwisu 30d i obiektyw 70-300 poprzez dystrybutora do kalibracji.

Tydzień temu zadzwonił magik z sigmy i powiedział, że mój aparat jest totalnie poza zakresem możliwości kalibracji... straszny BF itp... - jak chcę żeby go skalibrowali - mam oddać najpierw aparat do serwisu Canona a potem do nich uderzać!

Powiedział więc, że nie skalibrują i odsyłają go do sklepu.

Z Canonem 70-200 f/4 L nie było problemów w moim aparacie - z Canonem 55-250 też nie.

Co byście zrobili w takiej sytuacji?

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Majchalak Zobacz posta
    Ja jakieś 3 tygodnie temu wysłałem do serwisu 30d i obiektyw 70-300 poprzez dystrybutora do kalibracji.

Tydzień temu zadzwonił magik z sigmy i powiedział, że mój aparat jest totalnie poza zakresem możliwości kalibracji... straszny BF itp... - jak chcę żeby go skalibrowali - mam oddać najpierw aparat do serwisu Canona a potem do nich uderzać!

Powiedział więc, że nie skalibrują i odsyłają go do sklepu.

Z Canonem 70-200 f/4 L nie było problemów w moim aparacie - z Canonem 55-250 też nie.

Co byście zrobili w takiej sytuacji?
    Moje doświadczenia z polskim dystrybutorem są takie że problem zawsze jest w aparacie klienta a nie w obiektywie marki Sigma. Jeśli jesteś pewien że masz dobrze skalibrowany aparat to przecież nie ma co go ruszać i obiektywu trzeba się pozbyć, zapytaj czy sklep pozwoli ci go zwrócić.
    Dlatego najlepszym sposobem kupowania jest zakup przez internet, bo wtedy masz 10 dni na zwrot bez podania przyczyny i unikasz wszelkich kłopotów.

Bywalec Awatar Majchalak
    Miasto
    Chorzów

Domyślnie

Rozmawiałem ze sprzedawcą - powiedział, że jak sprzęt do nich dojdzie (już od zeszłego tygodnia go sigma wysyła i wysłać nie może) to sprawdzimy aparat ze szkłami Canona i jak będzie sprawnie działał pomyślimy nad EWENTUALNĄ wymianą na coś innego...

Pozostaje mi tylko czekać aż łaskawie wyślą sprzęt...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Kolejne życiowe doświadczenie za Tobą, trzymać się od sigmy z daleka...
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Tego typu informacje utwierdzają mnie w przekonaniu że niechęć do Sigm i Tamronów nie jest li tylko moją fobią :-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Bywalec Awatar Majchalak
    Miasto
    Chorzów

Domyślnie

Mój sprzęt dotarł dziś do sklepu - data nadania paczki z Sigmy z Gdyni - 10 marca (wg nich wysłali 5 marca).
    Jakiejś tam kalibracji dokonali... Nie ma jednak dokumentów o tym świadczących (jakiś protokół by się przydał)... O jakiejkolwiek ich pracy świadczy jedynie zwiększenie licznika o jakieś 400... (nie za dużo??) Utrzymują, że nie są stanie go skalibrować tak jakby należało bo, cytuję: "aparat jest tak przesunięty w jedną stronę, że ustawienie obiektywu maksymalnie w przeciwną stronę nic nie daje" - koniec cytatu.
    Zaproponowali wymianę na taki sam model.
    Mierzyłem wszystkie jakie były w sklepie - efekt jeszcze gorszy niż w obecnym...
    Przymierzyłem też canona 70-300 - obraz o niebo lepszy, ale nie idealny.

Wziąłem sprzęt do domu żeby przetestować. Test robiłem w takich samych warunkach jak przed oddaniem obiektywu.
    Wnioski:
    1. przy 70mm f/4 - bardzo delikatny BF
    2. przy 70mm f/6.3 - wygląda nieco lepiej
    3. przy 70mm f/10 - dobrze...

4. przy 100mm f/4 - wygląda tak jak w pkt. 2
    5. f/6.3 - jak w pkt.3
    6. f/10 - wygląda gorzej niż w pkt 1 (??!!)
    7. przy 200 mm jak w pkt.6

dla 300mm nawet nie robiłem bo 300mm w tym szkle to nieporozumienie.

Rada SIGMY - cyt.: "proszę dokonać kalibracji w Canonie, a potem ponownie przesłać do nas a ustawimy poprawnie"

End of story...

Początki nałogu
    Miasto
    gdańsk

Domyślnie

Powiem Ci ze ja z serwisem sigmy nigdy nie mialem problemu.
    Moze dlatego ze mam ten komfort ze mieszkam w Trojmiescie i mam do nich 15 min samochodem.
    Prawde mowiac wydaje mi sie ze serwis nie zaglebial sie czy to szklo jest tak przestawione czy rzeczywiscie body...
    Jedno jest pewne roznica napewno jest zbyt duza pomiedzy body a obiektywem...
    ps:rezultaty Twojego testu sa bardzo zaskaujace...
    ps2:test robiles na statywie ?? przy dobrym oswietleniu ??
    Pkt 8 regulaminu forum
    plutophoto.blogspot.com

Bywalec Awatar Majchalak
    Miasto
    Chorzów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sirgerwazy Zobacz posta
    ps:rezultaty Twojego testu sa bardzo zaskaujace...
    ps2:test robiles na statywie ?? przy dobrym oswietleniu ??
    Oczywiście, że na statywie - samowyzwalacz na 10s ustawiony... Oświetlenie moim zdaniem też ok... Wybierałem różne punkty AF..

Również jestem zaskoczony wynikami... W sklepie robione z ręki wyglądało beznadziejnie, w domu lepiej... Jutro zrobię coś w świetle dziennym - zobaczymy co mi z tego wyjdzie...

Nie używałem do tego tego TestCharta, co go wszyscy radzą używać, po swojemu to zrobiłem.

Bywalec Awatar Majchalak
    Miasto
    Chorzów

Domyślnie

Zrobiłem test porównawczy tej 70-300 z nowym canonem 55-250...
    Wygląda to tak, że zdjęcia z sigmy wyglądają źle, a z canona beznadziejnie... Chociaż przed serwisem sigmy ostrzył z canonem o wiele lepiej... Niestety nie udowodnię tego w żaden sposób... Pozostaje mi wysłać puszkę na Żytnią...ale to dopiero po zakupie obiektywu canona...

Początki nałogu
    Miasto
    gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Majchalak Zobacz posta
    Zrobiłem test porównawczy tej 70-300 z nowym canonem 55-250...
    Wygląda to tak, że zdjęcia z sigmy wyglądają źle, a z canona beznadziejnie... Chociaż przed serwisem sigmy ostrzył z canonem o wiele lepiej... Niestety nie udowodnię tego w żaden sposób... Pozostaje mi wysłać puszkę na Żytnią...ale to dopiero po zakupie obiektywu canona...
    Powiem i ze to trochę mało prawdopodobne żeby namieszali Ci w body.
    Po pierwsze : odpinają obiektyw od body podczas kalibracji. Podłączają pod obiektyw złącze w celu kalibracji i potem podpinają ją pod puszkę w celu spr czy wszystko gra
    Tak wiec body im jest potrzebne tylko po to żeby ocenić czy obiektyw został dobrze skalibrowany.

Po drugie: Po co maja grzebać w czymś na czym pewnie się nie znają. W końcu to serwis sigma a nie canon... Brak interesu z ich strony... Chyba ze Ty jakis widzisz... bardziej prawdopodobne jest to ze aparat np:był rzucany podczas transporty i coś się tam stało...
    Pkt 8 regulaminu forum
    plutophoto.blogspot.com

Strona 6 z 28 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów