Strona 3 z 26 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 280

Wątek: Sigma kalibruje AF w obiektywach

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Leone Zobacz posta
    A czego się spodziewałeś? Potwierdzenie ostrości zapala się tam gdy detektor AF "powie" że ostrość jest ok.
    Tylko dlaczego mówi, że jest OK jak nie jest

I to niezależnie czy włączysz silnik czy napęd będzie ręczny.
    A nie jest to tak, że body mówi obiektywowi o ile ma się on przesunąć? A BF/FF wynika z błędów interpretacji tej odległości przez obiektyw. Przynajmniej do tej pory miałem takie przekonanie...

Masz 40-stkę to włącz liveView i ustaw ostrość wtedy ręcznie i zobaczysz że trafisz w punkt a przy użyciu AF-On od razu na LCD zauważysz że Ci nie ostrzy tam gdzie chcesz.
    No właśnie też tak robiłem. Po ustawieniu AF-ON ostro się robi na podglądzie dopiero po przekręceniu pierścienia ostrości o jakiś 1mm w kierunku oo.

Sprzęt serwisowy do kalibracji Af w body (ustawienia lustra AF) to klucz imbusowy :-D
    W 40D nie widzę takiej możliwości, przynajmniej nie w komorze lustra. W 350D sam używałem i to z powodzeniem
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Opieram to na swoich złych doświadczeniach z sigmami 70-200/2,8 i 150/2,8 z tym że u mnie był w obu FF [...]
    Napisałeś "był". Czyli już nie jest?
    Ostatnio edytowane przez dr11 ; 21-11-2007 o 23:26 Powód: Automerged Doublepost
    .

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dr11 Zobacz posta
    Coś mnie tknęło, włączyłem MF i kręcąc pierścieniem obserwowałem potwierdzenie ostrości w wizjerze. Punkt się zapalał dokładnie w tym samym momencie, w którym wcześniej trafiał AF. I znowu BF
    Moim zdaniem to jednoznacznie wskazuje na nieprawidłowe działanie AF w puszce. Przy MF w całym ustawianiu ostrości nie bierze udziału zamknięta pętla sterowania w obiektywie, którą to właśnie kalibruje sigma. No, chyba że sigma źle mówi aparatowi jaką ma ogniskową przez co ten nie wie jakie wziąć poprawki kalibrujące AF ale w to nie wierzę.

Nie potrafię wytłumaczyć sobie tego, dlaczego AF w puszce "myśli", że jest OK a jednak nie jest. Czyżby była potrzebna jakaś justacja soczewek w słoiku?
    Nie, soczewki nie powinny mieć nic do rzeczy.

Podkreślam, że z pozostałymi jakie mam jest dobrze.
    Przy tej ogniskowej też?
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    Przy tej ogniskowej też?
    Ta ogniskowa mam pokryta tylko w C 70-300 IS i tam jest ok. Ale to ciemniejsze szklo. Poza tym C 10-22 trafia, C 24/1.4 tez, jak rowniez 50/1.4, 85/1.8 jest cudownie, T 28-75 celny przy 28/2.8. Tylko ta Sigma... W sumie nie tylko ta, bo 30/1.4 tez lubi sobie pstryknac czasem 'z przodu'.
    Nie chce ruszac puszki bo mi sie szklarnia rozjedzie i dopiero wtedy bede mial powody do narzekan.
    Ostatnio edytowane przez dr11 ; 22-11-2007 o 10:46
    .

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    http://www.sigma-foto.pl/index.php?q=node/142

Precyzja działania systemu Auto Focus:

Z przyjemnością informujemy, iż wszelkiego rodzaju problemy pojawiające się w działaniu systemu AF (dotyczące obiektywów Sigma) są rozwiązywane w serwisie Sigma.

Problem precyzji działania AF pojawił się wraz z nastaniem fotografii cyfrowej i dotyczy precyzji działania AF w aparacie - wszystkie analogowe lustrzanki współpracują z każdym z obiektywów Sigma w 100% precyzyjnie. Każdy obiektyw Sigma jest fabrycznie skalibrowany poprawnie i może wymagać korekty jedynie w przypadku nieprecyzyjnego systemu AF aparatu.

Sigma Corporation wychodząc na przeciw potrzebom użytkowników lustrzanek cyfrowych wyposażyła polski serwis w sprzęt do kalibracji AF. Kalibracja polega na dostrojeniu elektroniki sterującej pracą obiektywu – bez ingerencji w aparat.

W przypadku stwierdzenia powtarzającego się ostrzenia poza punktem należy:

1. Umówić mailowo z serwisem termin kalibracji: info@foto-service.pl
    2. W umówionym terminie przesłać do serwisu obiektyw wraz użytkowanym aparatem (dany egzemplarz body wykazuje często różne odchylenia niezależnie od modelu)
    3. Dla usprawnienia do wysyłki załączyć opis występującego problemu.

Kalibracja wykonywana jest w ramach gwarancji nieodpłatnie.

Serwis zastrzega sobie prawo do obciążenia nadawcy kosztami manipulacyjnymi w przypadkach ewidentnie nieuzasadnionego przesłania obiektywu do kalibracji.

Ładnie to brzmi, ale ciekawe jak będzie w praktyce...?

Jak wiadomo, żadne obiektywy firm trzecich nie wspólpracują gorzej z aparatami Canona, niz właśnie produkty Sigmy.
    Wysyłanie zespołu aparat+szkło do kalibracji do Sigmy chyba nie gwarantuje, że nie będą grzebać nie tylko w szkle, ale również w aparacie.
    A co potem, gdy kupisz jakiś obiektyw Canona, znowy kalibracja ???
    Chyba lepiej odpuścić sobie szkła Sigmy.
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

dijkstra
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_o_b_y Zobacz posta
    .
    Wysyłanie zespołu aparat+szkło do kalibracji do Sigmy chyba nie gwarantuje, że nie będą grzebać nie tylko w szkle, ale również w aparacie.
    w aparacie nie grzebią.

Chyba lepiej odpuścić sobie szkła Sigmy.
    gdyby Canon wypuścił wreszcie na rynek przyzwoity zamiennik obiektywu kitowego, można by rozważać odpuszczenie Sigmy. Ale póki co Sigmie 17-70 dorównuje jedynie Nikkor 18-70, ale wersji do Canona Nikon nie robi ;-) A i tak Sigma bije go dodatkową funkcją makro.

Początki nałogu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Serwis Sigmy twierdzi, że w aparacie nie majstruje

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HenrykG Zobacz posta
    Serwis Sigmy twierdzi, że w aparacie nie majstruje
    Jestem skłonny w to uwierzyć, żeby zagrzebać w body trzeba mieć soft serwisowy. Nie sądzę, że ktoś w Polsce, oprócz Żytniej, takowym dysponuje.
    .

Bywalec Awatar Leone
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

Był, bo sigmy 70-200 już nie mam. W Sigmie 150 nadal jest. Choć zaobserowałem ciekawe zjawisko - średnio raz na 4 podpięcia obiektywu ostrzy w punkt! Acha - w odległościach "makro" (poniżej metra) ostrzy w punkt.
    Zastaniawiam się czy wysłać go do serwisu (musiałbym się z aparatem na parę tygodni rozstać )

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Był, bo sigmy 70-200 już nie mam. W Sigmie 150 nadal jest. Choć zaobserowałem ciekawe zjawisko - średnio raz na 4 podpięcia obiektywu ostrzy w punkt! Acha - w odległościach "makro" (poniżej metra) ostrzy w punkt.
    Zastaniawiam się czy wysłać go do serwisu (musiałbym się z aparatem na parę tygodni rozstać )

Dam Ci dobrą radę: wstaw Sigmę na Allegro i kup szkło Canona.
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Dam Ci dobrą radę: wstaw Sigmę na Allegro i kup szkło Canona.
    Pozdrówka
    Ale właśnie ja chciałem Sigmę Ma montaż do statywu, osłonę i większą minimalną odległość ostrzenia niż Canon 100 macro. Jeśli Canon to 180L ale aż tak zdesperowany nie jestem. Wyślę, zapłacę, zobaczę. Najwyżej potem wyrzucę ;-) Nie wystawię na Allegro jako sprawny jak się okaże rozjechany. Tak nie potrafię.
    .

Strona 3 z 26 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów