Strona 26 z 28 PierwszyPierwszy ... 162425262728 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 251 do 260 z 280

Wątek: Sigma kalibruje AF w obiektywach

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Jak nie jak tak?
    Do regulacji wysyłasz im puszkę + obiektyw i do tego zepsutego body psują odpowiednio obiektyw. Jak im się uda oczywiście.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez roshuu Zobacz posta
    Jak odniesc sie do tej informacji:
    "Obiektywy marki Sigma opuszczając linię produkcyjną nie są obarczone żadnymi usterkami technicznymi. Wszelkie fluktuacje optymalnej rozdzielczości punktu ostrości podczas pracy w trybie AF lustrzanek cyfrowych (front focus lub back focus) wynikają wyłącznie z niedoskonałości samego body. Obiektywy Sigma są fabrycznie regulowane tak, aby prawidłowo współpracować z lustrzankami analogowymi i cyfrowymi producentów, do których są dedykowane, a zakres AF znajduje się w granicach oferowanej przez nie głębi ostrości.
    Ale po co się zastanawiać nad tym bełkotem? Spodziewałeś się że facet, który importuje i sprzedaje te obiektywy napisze na swojej stronie coś innego? np. "Część spośród sprzedawanych przez nas obiektywów to fabryczne buble ze źle działającym AF i nic się nie da z tym zrobić."?

Wszystko to są wykręty mające na celu zrzucenie odpowiedzialności na klienta, a jak któryś będzie bardzo upierdliwy to na koniec usłyszy że ma obiektyw "zgodny z normami". W praktyce bardzo często okazuje się że wiele egzemplarzy w ogóle nie da się kalibrować ponieważ wraz z odległością ostrzenia zmienia się wielkość wady. I pozostaje tylko męczyć się z bublem albo próbować komuś wcisnąć. Ciekaw jestem ile takich egzemplarzy krąży po Allegro i w ogłoszeniach "Sprzedam". Założę się że 9/10 sprzedawanych na Allegro egzemplarzy Sigmy 50/1.4 nie nadaje się do użytku ze względu na AF.

Po prostu nie kupuj niczego z logiem Sigma, chyba że lubisz zdać się na przypadek i metodę chybił-trafił przy podejmowaniu decyzji.

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Myslalem nad 24/1.8, bo 2 zrodla mi potwierdzaja dobra prace AF i niezla jakosc fotke jak na ta cene W sumie moglbym kupic C 24/1.4 ale to ogniskowa, ktora niezbyt nadaje sie do czestego uzytkowania jak np. 35mm... stad gdybania o Sigmie.
    BTW. a moze znacie kogosc, kto chcialby sie pozbyc tego szkla a nie jest ono bublem z AF?
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    Do regulacji wysyłasz im puszkę + obiektyw i do tego zepsutego body psują odpowiednio obiektyw. Jak im się uda oczywiście.
    Czyli wg Ciebie w serwisie sigmy psują to co jeszcze nie jest zepsute i da się zepsuć, wypuszczając zepsute body z zepsutym obiektywem

Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Jeżeli nie dostrzegasz w tym co napisałem ironii to już nie wiem jak Ci to wyjaśnić...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    Jeżeli nie dostrzegasz w tym co napisałem ironii to już nie wiem jak Ci to wyjaśnić...
    MC_ chodziło właśnie o to, że bardzo mi się ten twój ironiczny opis działalności serwisu sigmy spodobał

Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Oj, zapatrzyłem się na padający za oknem śnieg i opacznie zrozumiałem.
    Przepraszam.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

No cóż Panowie z Sigmy mają niepospolite poczucie humoru - pytanie tylko czy nie minęli się z powołaniem
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar gadget_zary
    Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie

roshuu A nie lepiej poszukać 24 L mk I ? Z tego co widziałem to za przyzwoite pieniądze można kupić. Co do użytkowania to każdy ma swoje preferencje

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Wiesz, ja juz byem zdecydowany na mkII, umowilem sie na test ze znajomym i wszystko ladnie ale okazalo sie, ze za taka kase jest za szeroko i nie bede (przynajmniej narazie) wykorzystywal takiej ogniskowej na tyle czesto, aby mi sie to oplacalo... mkI - na allegro jak jest to w sezonie ma kosmiczna cene ale obecnie nie widzialem. Ostatnio dostalem sample z Sigmy i generlanie za swoja kase to robi dobre zdejecia, tylko ta loteryjnosc AF mnie przeraza...
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Strona 26 z 28 PierwszyPierwszy ... 162425262728 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów