Strona 11 z 28 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 280

Wątek: Sigma kalibruje AF w obiektywach

Wojciech O.
    Guest

Domyślnie

Raczej skłaniał bym sie do tego iż Sigma nie ingeruje w body. Skutkowało by to zapewne "pudłowaniem" obiektywów które wcześniej działały poprawnie. Miałem ciekawy przypadek w kwestii BF/FF Jeden z moich obiektywów Sigma 24-70/2,8 na starym body(350d) miał lekki przestrzał, a z nowym(40D) już nie, za to pozostałe szkła trafiały w punkt na obu. To body było wysłane wraz z prawie nowym 100-300/4 do sigmy na kalibracje oraz nówka 24-70/2,8 i tak po powrocie długi trafia cudnie a nowa 24-70 trafiała przy 24 za to przy 70 juz nie. Sprzedałem ją znajomemu któremu trafia w punkt z każda ogniskową( a ja nadal ciesze się starą24-70/2,8 Aspherical która podobno z cyfrowymi nie powinna trafiać). Niech mi to ktoś wytłumaczy, bo ja się czuje głupi. Notabene serwis uwinął się expresem w poniedziałek wysłałem w czwartek wróciły!! Życze wszystkim większego szczęścia do Sigm, i innych szkieł też.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piisigma Zobacz posta
    czy ktos wysylal do kalibracji w gdyni sam obiektyw sigma (bez body) ? Z jakim rezultatem?
    na poprzedniej stronie...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    na poprzedniej stronie...
    Zależy kto ile postów na stronę ma ustawione w profilu forum . Bezpieczniej jest podawać numer(y) postów.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez remol71 Zobacz posta
    No to ja opowiem jak jest z Sigmą 10-20 Jechałem na plener w Bieszczady i miałem taki obiektyw pozyczony z Procentrum. Absolutnie AF nie trafiał. Na centralnym punkcie przelatywał za nieskończoność i było kompletne mydło. Oczywiście w górach cały czas fociłem w manualu co specjalnie uciążliwe nie było. Parę dni temu kupiłem taką Sigmę i oczywiście AF nawet nie usiłuje trafić. Przy ogniskowej 10mm ustawia ostrość w okolice 1m. Oczywiście póki co ustawiam ostrość ręcznie. W przyszłym tygodniu wysyłam zestaw do kalibracji. Zdam relację gdy otrzymam sprzęt po kalibracji. Acha i aby była jasność co do jakości samej optyki to po ręcznym ustawieniu to szkło uważam za znakomite.
    Cytat Zamieszczone przez Corehoorn Zobacz posta
    remol71: miałem dokładnie taką sama syt. z S10-20mm, w sumie to z 3 egzemplarzami. Nawet nie bawiłem się w dziwne kalibracje bo wiem jak to działa. Po trzech wymianach w sklepie wziąłem jednak Canona 10-22 który od pierwszego założenia trafiał bezproblemowo tam gdzie trafiać ma i optycznie jest naprawdę przyzwoity.
    ehhh. Dopisuje sie to klubu "BF w 10-20". Ze wzgledu na dosyc sporadyczne uzywanie 10-20 nie zauwazylem w nim BF. Problem jest w ostrzeniu dalekich obiektow na ok 1m (na skali). Nie ostrzy wogole w nieskonczonosc:

W dal czy nawet na horyzont ostrzy mi ustawiajac do ok 1m:

Gdy przestawie na M i pokrece nieco dalej juz w wizjerze widac "ziarnistosc" obrazu i dopiero wtedy jest ok:

remol71 - daj znac jak zestaw wroci z kalibracji, bo takze mam zamiar wyslac. Nie po to kupuje nowy sprzet, aby uzywac go jak kupiony z uszkodzonym AF i focic w manualu...:/

A tak wogole, bede niedlugo w gdyni i czy jest mozliwosc kalibracji na miejscu, czy trzeba zostawic zestaw na kilka dni ?? (tyg..)

Pełne uzależnienie

Domyślnie

[prosze modow o polaczenie postow]

dzieki, myslalem ze ktos jeszcze kalibrowal bez body i moglby sie podzielic spostrzezeniami.
    ps pozdrowienia dla forumowego trola
    Ja wyslalem Sigme 10-20 bez body. Musialem na pismie napisac zgode na wykonanie kalibracji na body serwisowym. Czekalem ok 2 tygodni, po kilku testach na dworze w slaba pogode stwierdzam, ze jest wszystko ok. Musze jeszcze w ladny dzien sprawdzic dokladniej, bo albo mi sie wydaje albo slabiej mi ostrzy po prawej stronie (moze sie wydaje, bo nie zawsze tak wyglada).
    Podoba mi sie to, ze jak wyslalem karton z obiektywem w drugim kartonie wypchanym wypelniaczami, to dokladnie tak samo do mnie wrocil. Zero tandety i szybkiego pakowania "byle wyslac".

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siudym Zobacz posta
    Ja wyslalem Sigme 10-20 bez body. Musialem na pismie napisac zgode na wykonanie kalibracji na body serwisowym. Czekalem ok 2 tygodni, po kilku testach na dworze w slaba pogode stwierdzam, ze jest wszystko ok. Musze jeszcze w ladny dzien sprawdzic dokladniej, bo albo mi sie wydaje albo slabiej mi ostrzy po prawej stronie (moze sie wydaje, bo nie zawsze tak wyglada).
    A ja się dziwię czemu Sigma nie udostępnia softu do kalibracji? Przecież nic tak skutecznie nie zniechęca do kupowania tych obiektywów jak duże prawdopodobieństwo trafienia bubla i bujania się z nim po serwisach bez gwarancji na sukces. Ja jak słyszę "Sigma" to od razu mam skojarzenia z FF/BF. Jak zapowiadają wypuszczenie nowego obiektywu to pierwsze komentarze są w stylu "może będzie fajny tylko ciekawe jak z celnością AF", każdy egzemplarz trzeba wybrać, przetestować, sprawdzić. Bez ryzyka nie można tak po prostu kupić sobie w sklepie bo można miec sporo kłopotów i straconego czasu.

Co byś zrobił jakby ci źle ten obiektyw skalibrowali? Wyślesz jeszcze raz z aparatem czy wystawisz na Allegro? :-)
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 04-05-2009 o 19:57

Bywalec Awatar spoon
    Miasto
    Wroclove

Domyślnie

dzisiaj dowstalem skalibrowany obiektyw - wysylalem bez body, wszystko gra
    a co im wysylales, bo nie znalazlem?
    I JUST LOVE TO PUSH THE BUTTON AND HEAR THE CAMERA SNAP | ruler of the world
    szukajka

Początki nałogu
    Miasto
    gdańsk

Domyślnie

jutro wybieram sie osobiście do serwisu sigma w celu kalibracji 30 1.4
    Raz juz obiektyw razem z body był w serwisie. Kalibracja zakończyła się połowicznym sukcesem-obiektyw ostrzy idealnie do odległości ok 1.5 m. Od 1.5 w gore ma bf Zobaczymy czym jutrzejsza wizyta sie zakończy...
    Pkt 8 regulaminu forum
    plutophoto.blogspot.com

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Jestem ciekawy czy ta Sigma: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=8560 też będzie wymagać kalibracji
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jago Zobacz posta
    Jestem ciekawy czy ta Sigma: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=8560 też będzie wymagać kalibracji
    Powiedzmy sobie szczerze, skoro stara wersja Sigmy 10-20 też wymaga kalibracji to wersja jaśniejsza tym bardziej.
    Konieczność korzystania z serwisu to z obiektywami Sigmy norma i kupując musisz się od razu na to nastawić.

Strona 11 z 28 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów