Czy ktoś nim robi w kościołach nawet tych co wieczorem są ciemne?
Wiem,że jest ostry lecz co dalej...?Czy lepiej stałka 135 f2L
Czy ktoś nim robi w kościołach nawet tych co wieczorem są ciemne?
Wiem,że jest ostry lecz co dalej...?Czy lepiej stałka 135 f2L
Zależy jaki aparat, ja bym wolał stałkę. Jak FF to 135/2L, na cropie bym wybrał 85/1.8
FOTOINKWIZYTOR
Robię i jest ok.. Choć czasami wolałbym 70-200/2.8 IS
.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Na targach w łodzi przymierzałem oba stałka 85 i 135 jest rewelacyjna.
Co oznaczają jeszcze dwie literki FF czy tak pisze szię na stałki?
BEM80 ----> Full Frame. Kupił sobie chłopak 5D i szpanuje![]()
po za warunkami oświetleniowymi, inną sprawą - ważna dla mnie - jest bycie dyskretnym w Kościele - więc 70-200 mm powinno być ok, zeby się za bardzo nie kręcić... w czasie Mszy. (o ile takowa będzie)
Dziękuje za odpowiedz z tym FF
Zawsze ciągło mnie w strone stałek.Czy 85 f1,8 będzie dobrze pracować z pełną klatką?Myśle tak na przyszłość o narożnikach zdjęcia.
I jeszcze jedno mnie nurtuje pytanie .
Mam 50 1,4 i jeśli ostrze w manualu na f 1,4 przedmiot oddalony o 2 metry
potem oddalam go np. na 5 i ponownie ostrze w manualu ,cały czas ręcznie mam kontrole w wizjerz to czy jest możliwe by odległość od obiektywu miała wpływ na to czy obiektyw lub body ostrzy nieprawidłowo przed matrycą lub za?Czy na 2 może być dobrze a na 5 nie.Przypominam że mówie o stałce nie o zupie.
Czy to nie ma znaczenia przy sprawdzaniu zakupionego sprzętu?
Dziękuje za odpowiedz.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Dziękuje za odpowiedz z tym FF
Zawsze ciągło mnie w strone stałek.Czy 85 f1,8 będzie dobrze pracować z pełną klatką?Myśle tak na przyszłość o narożnikach zdjęcia.
I jeszcze jedno mnie nurtuje pytanie .
Mam 50 1,4 i jeśli ostrze w manualu na f 1,4 przedmiot oddalony o 2 metry
potem oddalam go np. na 5 i ponownie ostrze w manualu ,cały czas ręcznie mam kontrole w wizjerz to czy jest możliwe by odległość od obiektywu miała wpływ na to czy obiektyw lub body ostrzy nieprawidłowo przed matrycą lub za?Czy na 2 może być dobrze a na 5 nie.Przypominam że mówie o stałce nie o zumie.
Przepraszam za bąd:grin:
Czy to nie ma znaczenia przy sprawdzaniu zakupionego sprzętu?
Dziękuje za odpowiedz.
Ostatnio edytowane przez BEM80 ; 17-05-2007 o 09:36 Powód: Automerged Doublepost
200 mm to jakieś ekstremum
Ostatnio fociłem 100 mm i tydzień po młodzi mówili, że byli zaniepokojeni że sobie poszedłem, bo podczas mszy mnie nie było widać![]()