Czy ktos ma doswiadczenie w tej materii?
Ktroy model lepszy i dla czego?
Czy ktos ma doswiadczenie w tej materii?
Ktroy model lepszy i dla czego?
Witam serdecznie czy ktoś zna napięcia zewnętrznego zasilania do 580ex
Czy w CP-E3 8 baterii znaczy większa pojemność czy napięcie?
Lub ktoś zna jakieś tańsze zamienne środki zewn. zasilania 580=tki
Witam.
W mojej 550EX jest gniazdko do podlaczenia "wiekszego" zrodla zasilania w postaci Transistor Pack E. Cokolwiek to znaczy to wtyczka musi posiadac 3 piny z czego srodkowy to masa, ale co jest na pozostalych dwoch stykach ?
Jesli ktos z czytelnikow forum mial to w reku lub moze miec prosze o kontakt w celu zmierzenia napiec.
Dziekuje.
Mam CP-E3.
Nie ma napiecia na wtyku w żadnej możliwej kombinacji:
+-+, ++-, -++.
Z układu baterii w koszyczku wynika, że jest to szeregowe połączenie 8szt.
Co potwierdza wyjęcie jednej baterii- brak zasilania zewnętrznego w lampie.
Układ elektroniczny CP-E3 podaje napięcie dopiero po połączeniu z lampą, co sygnalizuje diodą.
Czyli nie jest to takie proste do zrobienia.
P/S
Więcej myślę, że Kuchatek coś może napisać.
Ostatnio edytowane przez Rpoto ; 07-12-2006 o 13:03
"Przedzwonilem" styki baterii wewnatrz lampy z tymi pinami na zewnatrz, ale oprocz minusa nic wiecej nie ma.
A mozesz w kilku slowach opisac zalety tego CP-E3 i jak sie z nim pracuje ?
Budowa CP-E3 jest zminimalizowana.
Można go nosić przy pasku, na pasku aparatu(pokrowiec ma uchwyty).
Jest też w obudowie miejsce na ok. 1cm szeroki pasek(nie było w komplecie).
Mając doddatkowy koszyczek z bateriami bez zdejmowania go, wyjmowania z pokrowca ładujemy nowy zestaw(pokrowiec ma klapkę otwieraną na jeden nap(zatrzask) od strony baterii.
Po wyjęciu z pokrowca można go przykręcić do aparatu-gripa za pomocą śruby(gwint statywowy1/4''). Wtedy CP-E3 wystaje ok. 1/3 długości poza aparat(30D-z jednego lub drugiego boku).
Myślę, że możliwości jest dużo co do sposobu transportu-mocowania.
Ja swój kupiłem okazyjnie w USA, i z dowozem-prowizją był tańszy ponad 200zł niż w PL. W komplecie CP-E3 i dodatkowy koszyczek.
Co do praktyczności - podwójne lub potrójne źródło energii do ładowania kondensatora.
Sterowanie lampą/ami jest z wewnętrznych baterii(tylko)-ustawienia CFn07(580EX).
Może się to przyda na obudowie jest symbol(ciągła nad przerywaną)12V:
____
---- 12V
Ja nic nie wiem
Ale nie wydaje mi sie aby przetwornica tam sie znajdujaca podnosila napiecie bezposrednio do 300V (okolo) i tym ladowala kondensator. Predzej chodzi tu o zwiekszenie ilosci akumulatorow i pradu jaki mozna z nich pociagnac bez uszkodzenia przez przetwornice w lampie.
...
@Kuchatek
Tym razem nie masz racji.
To są 2 różne rozwiązania. Wspomniany w tytule Transistor Pack zawiera przetwornicę (jak sama nazwa wskazuje) i zasila kondensator bezpośrednio. Natomiast taki np. CP-E3 podaje tylko niskie napięcie i wykorzystuje przetwornicę wbudowana w lampę. Zapewne dlatego są 3 piny w gniazdku.
Czyli CP-E3 jest w zasadzie jedynie zrodlem o wiekszej pojemnosci ?
Ale jak sprawdzil Rpoto na wtyczce nie ma zadnych napiec, a dioda sygnalizujaca uruchomienie zapala sie dopiero po podlaczeniu do lampy. Wiec nadal nie jest to jakies proste rozwiazanie.