Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Wątek: Czy sprawdzanie BF/FF na tablicach ma sens?

Bywalec

Domyślnie Czy sprawdzanie BF/FF na tablicach ma sens?

Witam,

Mam do Was pytanie, które mnie tym bardziej nurtuje, im więcej spędzam w sklepach czasu na dobieraniu szkieł. Kiedyś w Nikonie przy zakupie Sigmy 30/1.4 przed zakupem przebrałem 4 egzemplarze. Teraz szukam identycznej do Canona i macałem z 5-6 szkieł - wszystkie do kitu. Dodam, że puszkę miałem kalibrowaną na Żytniej i ostrzy poprawnie np. z 85/1.8 i innymi (nawet m42).

OK, do rzeczy. Jak sprawdzić czy obektyw poprawnie ustawia ostrość? Jestem w sklepie, to ostrzę sobię z bliska pod kątem na pudełko, na kalendarz, na inne przedmioty - wychodzi różnie, często nawet w miarę dobrze. Jeżeli jednak zaczynam łapać ostrość na obiektach oddalonych o 2-3 metry (ciągle piszę o S30/1.4), okazuje się, że ma BF lub FF. Odrzucam tutaj błędy autofocusa, błędy wynikające z ostrzenia nie pod kątem 90 stopni i moje poruszenia ręką - zakładamy, że robię to poprawnie.

To, że szkło ostrzy dobrze z bliska (na minimalnych dystansach), nie oznacza, że na większych odległościach też będzie działało poprawnie - tak przypuszczam. Czy ktoś może wyjaśnić dlaczego tak jest ? Czy jest to tak, że ostrząc z 40cm mam błąd 1-2mm (którego nie widzę), a następnie dla dystansu 5 razy większego błąd jest 5 razy większy ? Mam wrażenie (poparte statystyką testowania), że nie jest to zależność liniowa. Czy więc testowanie na tablicach (albo linijce, czymkolwiek) ma sens ?!

Chciałbym na prawdę dowiedzieć się jak to jest, bo lubię jasne szkła i chcę tę cholerną Sigmę, tyle że ręce opadają mi już od testowania. Nie piszcie proszę tylko, żeby robić zdjęcia a nie testy, bo chcę szkło używalne od f/1.4, a nie od f/4, a jedynym (dla mnie sensownym) sposobem jest dobranie egzemplarza przy zakupie.

Help!

Pozdrawiam, Zbyszek
    Ostatnio edytowane przez Zbig ; 16-05-2007 o 17:50

Domyślnie

Ja jakiś miesiąc temu kupowałem trzy obiektywy, zabrałem ze sobą laptopa, pstryknąłem po 2 zdjęcia każdym, jedno, z bliska (pudełka od szkieł) i jedno kamienicy naprzeciwko. Było ok i wziąłem, ze szkieł jestem zadowolony, testów ff/bf nie robiłem i robić nie będę. Ciężko mi powiedzieć jak się sprawuje Sigma, którą chcesz kupić ale wiem, że ktoś z forum ją ma ale nie pamiętam kto. Mam Sigmę do analoga 28-70/2.8 IF EX, i o ile optycznie jest niezła to AF ma tragiczny i może to właśnie jest problem z twoim obiektywem. Ja w każdym bądź razie po tym obiektywie darowałem sobie Sigmy i inne wynalazki. Ze szkiełkami Canona nie mam żadnych problemów. A o tej 30/1.4 poczytaj tu
    http://canon-board.info/showthread.php?t=9356

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zbig Zobacz posta

To, że szkło ostrzy dobrze z bliska (na minimalnych dystansach), nie oznacza, że na większych odległościach też będzie działało poprawnie - tak przypuszczam. Czy ktoś może wyjaśnić dlaczego tak jest ? Czy jest to tak, że ostrząc z 40cm mam błąd 1-2mm (którego nie widzę), a następnie dla dystansu 5 razy większego błąd jest 5 razy większy ? Mam wrażenie (poparte statystyką testowania), że nie jest to zależność liniowa. Czy więc testowanie na tablicach (albo linijce, czymkolwiek) ma sens ?!
    Mialem dokladnie tak jak piszesz z 350D. Np. n 85 1.8 na planszy testowej 10/10 w punkt na 1.8, im dalej ostrzylem tym wiekszy byl FF, to samo mialem z 50 1.8, przy czym z wiadomych powodow na planszy mialem do wyboru FF lub BF, podobnie w terenie. Dlatego tez rozstalem sie bez sentymentu z ukladem ostrzenia zainstalowanym w 350D, jak i z calym aparatem.

Pozdro

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Pełne uzależnienie Awatar tpop
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

a ja mam tak z 70-200 F4. I to po kalibracji na zytniej. Z 2-3 metrow jest zyletka. Z 6 mydlo. Nie wiem juz jak mam z nimi rozmawiac ale musze znow tam isc bo nie idzie zdjec robic.

Z reszta efekt powtarzalny na kilku szklach. Podpinalem 50mm 1.4, 35mm 1.4, 100m f2, 135mm f2. Zdjecia robilem rozne: w domu w plenerze. Zawsze podobny efekt.
    Ostatnio edytowane przez tpop ; 16-05-2007 o 21:44

Bywalec

Domyślnie

Kurde, to się trochę martwię A jaki korpus ?

No właśnie, widzicie, szkło można nawet przetestować w sklepie, ale co z tego, jak potem wyłazi się gdzieś na zewnątrz i jest problem. Sklepy są zazwyczaj małe i trudno jest uchwycić taki problem.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zbig Zobacz posta
    Kurde, to się trochę martwię A jaki korpus ?
    Nie wiem czy to tylko zbieg okolicznosci Zbig ale tez mam w miare swierze 30D z FOTOit.

Bywalec

Domyślnie

No ja mam takie półtoramiesięczne Trochę fotek robiłem różnymi szkłami i miałem wrażenie, że jest trochę nieostro na większych odległościach. Dałem do kalibracji i jest lepiej, zdecydowanie lepiej, choć nie mam 100% przekonania, czy tak jest do samej nieskończoności. Muszę porobić jeszcze trochę zdjęć i wtedy się okaże. Chwilowo chcę mysleć, że problem z Sigmą jest po stronie Sigmy.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

no ja jutro znow sie wybieram do na zytnia. W moim przypadku nie ma mowy o ostrych zdjeciach z wiekszych odleglosci. No chyba ze z 70-200 F4 + DCR-250 z 10cm
    Ostatnio edytowane przez tpop ; 17-05-2007 o 10:58 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec

Domyślnie

O ile makro świetnie, to portret zdecydowanie nietrafiona ostrość. To ja może miałem różne odjazdy na większych odległościach (raczej ze szkłami niesystemowymi), to takiego mydła nie było. Ciekaw jestem, co powiedzą na Żytniej, bo jeżeli zgadzają się im wykresy z testów, to już mniej chętnie podejmują dalszą rozmowę.

Powodzenia i daj znać jakie wnioski.
    Ja będę dalej szukał swojej Sigmy i wykonam jutro trochę podchwytliwych zdjęć na dworze.

Pozdrawiam

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

takich portretow z nietrafona ostroscia mam cala karte z tego krotkiego spaceru

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów