było juz o tym kilka razy, ale napisze dla przypomnienia.
Aparaty 1D, 1DMk2, 1DMk3, 1Ds, 1DsMk2 mają AF działający dla obiektywów o maksymalnej dziurze F8.0.
Pozostałe aparaty cyfrowe Canona mają Af do F5.6
było juz o tym kilka razy, ale napisze dla przypomnienia.
Aparaty 1D, 1DMk2, 1DMk3, 1Ds, 1DsMk2 mają AF działający dla obiektywów o maksymalnej dziurze F8.0.
Pozostałe aparaty cyfrowe Canona mają Af do F5.6
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
Zaslonilam te styki tasma do eletrycznosci i lapie AF ale tak dziwnie.
Z bliska nawet od razu ale na zoomie juz tak trzepie cos w tym obiektywie zanim zlapie. Natomiast zauwazylam ze zdjecia wychodza troche jasne.
Ciekawi mnie od strony technicznej co oszukujemy w tym tc-2x ze lapie AF?
A instrukcje wy czytali?
Extendery Canona mają takie coś co musi wejść w dziurkę - nie, nie jest to to o czym myślicie. Canon wyraźnie podaje w instrukcji do Extendera i do obiektywów które obiektywy maja wystarczająco głęboką dziurkę i dają się zkuplować z extenderem. Podają ile światła zabiera extender. W instrukcji od aparaciku też jest od jakiej przysłony działa AF. Czego więcej oczekiwać?
Informację z obiektywu o świetle.Zamieszczone przez Monia
AF działa do 5.6 (8 w 1D) - oszukiwanie pozwala coś tam uzyskać ale "błądzenie" robi się długie. Zwykle nieopłacalne jest blokowanie styków - ręcznie można ustawić ostrość i szybciej i lepiej.
Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 16-05-2007 o 13:32
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
Teraz zrozumialam, faktycznie oszukuje przyslone i swiatlo, przez to jak mialam wieksze iso aby wyrownac strate, to teraz po zaslonieciu stykow musze powrocic do iso takiego jak bym samym bez tc robila zdjecia.
Tak jak Pan mowil ze bladzi i czasami krotko a czasami dluzej. Trzeba trzymac palec wcisniety caly czas na spuscie i w koncu zrobi zdjecie.
Teraz w sumie nie ma dobrej pogody to tez moze byc ta przyczyna
1. Pan niepotrzebny![]()
2. ISO nie ma z tym nic wspólnego. Pogoda też nie ma![]()
3. Dużo światła trochę pomoże ale i tak ilość nietrafionych ostrości będzie duża.
Ciekawe Linki:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5381
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5416
EDIT: Oszukuje światło - dokładniej wycina informację o tym, że podłączony jest extender.
Przysłona to wielkość domknięcia tych listków przysłony w momencie wykonania zdjęcia. Światło to "jaki jest odpowiednik przysłony na pełnym otwarciu" - popularnie "światło obiektywu"
Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 16-05-2007 o 13:58
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Mam 100-400 i myślę o dokupieniu konwertera jednak wiedząc o tym iż będę musiał zakleić styki (i wkurzać się na AF) bądź też ostrzyć manualnie wyłączyłem AF i zrobiłem kilka zdjęć właśnie w ten sposób.
Da się choć trochę przeszkadza brak klina na matówce.
Ludzie widzę że zabrać wam AF to tak jak byś cie rękę stracili.... fakt ułatwia życie ale kiedyś go nie było i zdjęcia też się robiło
Czarna skrzynka firmy C
Robilem dwa razy 100-400 z TC 1.4 i w tym samym czasie bez TC. Po wycieciu w PSie zdjecia bez TC do tego samego kadru jak z TC i obejrzeniu "pod lupa" ... TC 1.4 poszedl do ludzi.
Monia, domykaj przysłonę do prawdziwych wartości albo i mocniej. Inaczej bardzo mocno poleci ci jakość optyczna. Jednocześnie unikniesz problemu z prześwietlaniem klatek. Oczywiście aby to robić trzeba mieć duuużo światła, no ale to już tak jest kiedy do ciemnego obiektywu dodamy bardzo ciemny TC.
ja tam nie wiem, miałem akurat okazję zrobić kilka zdjęć na tym obiektywie przy 400mm i TCx2. F11 na pełnej dziurze oglądane przez wizjer 20D to nie było miłe. 5d może i jakoś przejdzie![]()
Ostatnio edytowane przez Kubaman ; 17-05-2007 o 20:21 Powód: Automerged Doublepost