Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: 5D z 100-400 z 2x Canon Extender - Problem z AF

Monia
    Guest

Domyślnie 5D z 100-400 z 2x Canon Extender - Problem z AF

Witam

Mam pytanie do Panow, poniewaz drugi raz spotykam sie z tym problemem.
    Wszedzie jest napisane ze np 100-400 dziala bez problemu z 2x extender Canona a w rezultacie nie dziala wogole!. Probowalam wszystkich juz zmian w obiektywie oraz w aparacie i nie lapie automatycznie ostrosci.

Rozumiem ze np 600mm z 2x extender nie zlapie ostrosci w puszce 5d ale zeby 100-400 tez nie lapal ??

Czy ktos mial taki sam problem lub zna jakies magiczne ustawienia ktore zmusza sprzet do prawidlowego dzialania?

Z gory dziekuje i pozdrawiam

Monika

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Monia Zobacz posta
    Wszedzie jest napisane ze np 100-400 dziala bez problemu z 2x extender Canona a w rezultacie nie dziala wogole!. Probowalam wszystkich juz zmian w obiektywie oraz w aparacie i nie lapie automatycznie ostrosci.
    To jest całkowicie normalne. AF w 5D działa do max. przysłony f/5.6
    100-400 ma światło 4.5-5.6; po dopięciu TCx2 robi się z tego f/9.5-11 więc to normalne, że autofocus ma za ciemno.

EDIT: mozesz spróbować go oszukać :-)
    http://www.fredmiranda.com/TipsPage/

1) How to activate auto focus (AF), when using 1.4x or 2.0x teleconverters with f/5.6 or slower lenses.

It is simple. Just place a small transparent piece of tape on the last 3 pins of the converter. The tape should be placed on the left hand side of the converter when looking at it from the lens connection side. With these three left pins covered, the converter continues to operate on the D30 with the AF activated. It works great with the Canon 100-400mm f/4.5-5.6L IS.

see a picture of the pins taped.
    http://www.fredmiranda.com/TipsPage/images/tapemod.jpg
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 16-05-2007 o 12:45
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Monia
    Guest

Domyślnie

Dziekuje za odpowiedz ale po co w takim razie maja w opisach sklepy ze dziala super ten obiektyw z tym extenderem ???

dla przykladu: http://d-photo.pl/sklep.cgi?id=85&id...&oper=3&list=1

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Możesz pozaklejać styki: http://canon-board.info/showthread.p...janie+styk%F3w
    ... ale i tak nie ma gwarancji że AF coś złapie, chyba że będzie bardzo jasno.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Monia Zobacz posta
    Dziekuje za odpowiedz ale po co w takim razie maja w opisach sklepy ze dziala super ten obiektyw z tym extenderem ???
    Bo obiektyw działa, tylko autofokus nie działa :-) Przecież mozna robić zdjęcia ustawiając ostrość ręcznie...
    Pozdrowienia, Tomek

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Monia
    Na oficjalnej stronie canona (dałem Hongkong, bo polska strona aktualnie nie działa) też tak twierdzą, co zważywszy na brak adnotacji o niedziałaniu AF jest IMHO nadużyciem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Na oficjalnej stronie canona (dałem Hongkong, bo polska strona aktualnie nie działa) też tak twierdzą, co zważywszy na brak adnotacji o niedziałaniu AF jest IMHO nadużyciem.
    Wg mnie nie jest.
    Pisza tylko, że jest KOMPATYBILNY i przecież jest. Połączyc sie da, obiektyw działa, przysłona działa, stabilizator chyba też?, zdjecia da sie robić.
    Mozna się jedynie przyczepic do braku wyraźnej informacji o niedziałaniu AF, ale pewnie gdzieś w w instrukcji korpusów bedzie napisane, że AF działa do f/5,6 (w jedynkach do f/8 ) więc Canon jest kryty.
    Pozdrowienia, Tomek

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Zalepianie styków daje średnie działanie AF w dobrym świetle do wynikowej jasności ok. 8. W przypadku 100-400 ma zatem sens z konwerterem 1.4x, ale z 2x niestety już nie...

Dodam jeszcze, że dla mnie takie połaczenie nie ma wg. mnie sensu nawet, gdyby udało ustawić się poprawnie ostrość. Powód? 100-400 na długim końcu nie należy do tytanów ostrości, a TC 2x znacznie pogorszy jeszcze sytuację.
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 16-05-2007 o 13:07

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    Wg mnie nie jest....
    A ja sie będę upierał że jest. Choć oczywiście wszystko jest zgodnie z prawem (polskim, unijnym a pewnie i z jakimkolwiek innym) to jest to działanie w stylu reklam "Ceny już od...."

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    A ja sie będę upierał że jest. Choć oczywiście wszystko jest zgodnie z prawem (polskim, unijnym a pewnie i z jakimkolwiek innym) to jest to działanie w stylu reklam "Ceny już od...."
    To co mieli napisać? ze nie jest kompatybilny? IMHO jeszcze gorzej...
    Ale moze faktycznie trzeba by dać "* ograniczona kompatybilnośc" lub coś w tym stylu.
    Pozdrowienia, Tomek

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów