Pomysł jest stary jak serwisy aukcyjne. Ani ja ani LepP (to on tu pierwszy opisał) tego nie wymyśliliśmy. Jednak musi być jakiś problem z tym, bo ani Allegro ani nawet światowy eBay nie zdecydowały się na taką zmianę
Słowo "cwaniactwo" z premedytacją było w moim poprzednim poście ujęte w cudzysłów, bo moim zdaniem to nie jest takie jednoznacznie i oczywiście złe. Dopóki wszyscy gracze przestrzegają tych samych, określonych regulaminem, jasnych zasad, to stosowanie w tym celu dodatkowych narzędzi nie musi być odbierane jako zjawisko negatywne. To nie cwaniactwo a element taktyki w grze, tak samo, jak w szachach czy warcabach stosuje się różne zmyłki aby wygrać mecz. A należy sobie uświadomić, że aukcja to jest swego rodzaju gra pomiędzy sprzedającym i wszystkimi licytującymi.
Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 31-05-2007 o 12:06
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
...a mnie irytuje, kiedy taki snajperowy najwyzszy oferent potem pisze do Ciebie, ze sorry, ale costam-costam i nie moze zaplacic wylicytowanej kwoty :/
Licytowanie takimi metodami (sniper) moze nie jest nielegalne, ale faktycznie upierdliwe dla sporej czesci ludzi, ktorzy sniperow nie uzywaja.
Sam nie uzywam, i dlatego trzeba sie czasami niezle napocic, zeby nie dac sie takiemu licytantowi wystrzelic w kosmos (np. licytujac w ostatnich minutach, a na finiszu co chwile podnosic kwote max. aby sniper nie zdazyl Cie przebic... - ciekawie potem wyglada historia licytacji..).
...ani krzty talentu + 1,5kg sprzetu...
(40D + T 17-50 /f2.8 i glod na wiecej)
Oj Panowie, uzywanie snajperow to normalne, jak ktos o nich wie to ich uzywa, a jak nie to nie uzywa, no chyba ze ktos nie chce, jak ktos wie pojedzie skrotem, a jak nie to bedzie stal w korku.
Takiego snajpera, mozna napisac bez problemu, ale po co jak juz jeden jest, dla wlasnego uzytku, to aby miec to na 100%, jeden dzien usiasc, i poprzegladac jakie to zapytania leca. Wiec blokowanie go tez nie ma sensu
Co do przedluzania aukcji to tez nic nie da. Dla ludzi z snajpera to jest pare h (bo to musi byc 100% i bezpieczne),
aby to ominac, snajper pobiera jakas tam zmienna $time(data zakonczenia aukcji) $cena(aktualna cene) i ma to $nasza(nasz cene minimalna) $time2(czas lisytowania) to tak najprosciej tlumaczac, i niczego to sie nie trzyma, ale wiec tak.
if $time1 < $time2 //czyli jezeli czas licytacji jest mneijszy niz nasz czas
$nasza == $cena + 1 //czyli cena aktualna + 1, jakas tam minimalna wartosc
echo $nasza //czyli podajemy nasza cene i ona jest najzyzsza
Nio i koniec aukcji, ale jezeli byl by automat do przedluzania, to co mamy wyzej damy w petli, czyli znowu namieszamy
Do While ($nasza > $cena) //dopuki nie jest spelniony warunek
to co pisalem wyzej //wykonujemy instrukcje
Loop //udalo sie to koniec petli
A wiec jezeli bedzie to dluzej trwalo, to snajper wykonuje swoja czynnosc, i po chwili pobiera nowy czas, jak ktos go przebije to znowu to samo, czyli 2 sek. przed koncem podaje wyzsza cene, i tak w kolko. Kwestia ile sie poda na max, moze byc tak, ze jak damy to 5 min a kazda minuta to 2zl (zakladamy najgorsza sytuacje) to po godzienie cena sie zwiekszy o 24zl, a wiec daj o 300zl wiecej, a mozesz isc spac, a rano przestawic snajpera :/
Canon EOS 40D;Sigma 50 F1.4 EX DG HSMdzooma, ja też tak czytałem... w ogóle ja pięćdziesiątką to bym wszystko fotografował
nie rozumiem po co inne obiektywy wyprodukowali ;D
Dobra , programy programami ale tutaj chodzi o stacjonarnych licytujących którzy w tym wypadku już mieliby szanse dalszego licytowania . A czy dalej sniper przebije to to już kwestia ile kto da kasy , a nie czy ktoś nie zdąży kliknąć w przycisk licytuj bo mu sie aukcja skończy.
Powinna być górna granica czasu np ten tydzień , i jak padnie jedna oferta powiedzmy w ostatnich 5 minutach to przedłużenie o kolejne powiedzmy 5 minut.
Ktoś znowu zalicytuje w ostatniej minucie to znowu przedłużenie o 5 minut.
I wtedy i snipery i stacjonarni licytujący mają równe szanse.
I wszystko odbywa się już bez emocji . każdy ma dużo czasu na dokładne przeanalizowanie sytuacji a nie podejmowanie decyzji w ciągu 2 sekund.
I dlatego własnie allegro tego nie wprowadzi.Bo na tych emocjach jednak ściąga większa prowizję. (choć właśnie z drugiej strony gdyby aukcje trwały dłużej to też może by padały wieksze ceny , allegro powinno zrobić jakieś badania)
Jeżeli licytuję osobiście, również robię to w ostatnich sekundach aukcji wpisując swoje maksimum. Nie widzę powodu, aby nakręcać cenę licytując wcześniej. Czy to również uważasz za cwaniakowanie? A może rozważasz tutaj motyw - jeżeli późni mi się zegarek, wszystko jest ok, ale jeżeli rozmyślnie wyczekuję do końca aukcji, jestem cwaniakiem.
Snajper tylko mi ułatwia mi zadanie -- często zresztą ustawiam strzał w snipie, a potem i tak licytuję ręcznie, zwiększając w ten sposób szansę wygranej.
Nie widzę tu żadnego cwaniactwa, jedynie ułatwianie sobie życia. To trochę tak, jakbyś za cwaniactwo uznał złożenie zeznania podatkowego za pomocą poczty -- kiwając frajerów, którzy 30 kwietnia tłoczą się w kolejkach w US :-)