http://www.snip.pl/pl/help/2
Jest wiele powodów dla których warto używać Snipa. Ludzie, licytując "ręcznie", bardzo rzadko oferują maksymalną kwotę, jaką są gotowi zapłacić. A jeżeli ktoś zostanie przebity kilka sekund przed zakończeniem aukcji, nie ma już szans aby licytować ponownie, nawet jeżeli wcześniej gotów był zapłacić więcej.
Dobrą praktyką jest nie pokazywanie zainteresowania danym przedmiotem tak długo, jak to tylko możliwe. Twoja oferta będzie przyciągać inne. Ludzie są często leniwi i wolą naśladować wybory innych: "Nie mam czasu sprawdzać wszystkich tych podobnych aukcji. Jeżeli ktoś złożył ofertę akurat w tej aukcji, widocznie warto."
W końcu ujawnienie swojej oferty cenowej zbyt wcześnie daje innym licytującym dużo czasu na przemyślenie swoich ofert i przebicie Twojej. Nawet jeżeli początkowo nie chcieli zapłacić za ten przedmiot aż tyle. ("A co mi tam, dołożę te 5 złotych...")
Oto przykład: Chcesz zapłacić za pewien przedmiot 50 zł i składasz swoją ofertę ręcznie, od razu po wypatrzeniu aukcji. Inny licytujący, chcący zapłacić 45 złotych też składa swoją ofertę, która jest automatycznie przebita przez Twoją. Jeżeli zależy mu na tym przedmiocie, ma czas aby Cię przebić, licytując 55 złotych. Z kolei Ty, dowiadując się o przebiciu, być może zdecydujesz się zalicytować 60 złotych. I tak dalej. Użycie Snipa pozwala Ci uniknąć wzajemnego przebijania i windowania ceny.
W skrócie chodzi o to, aby końcowa cena przedmiotu, ta którą będziesz musiała / musiał zapłacić, była jak najniższa. Snip to narzędzie stworzone w tym właśnie celu.
Dzięki Snipowi oszczędzasz swój czas:
Nie musisz już czatować na końcówkę każdej interesującej Cię aukcji. Teraz nie musisz nawet uruchamiać komputera! Nieważne, czy to środek dnia czy środek nocy, Snip strzela z równą skutecznością 7 dni w tygodniu, 24 godziny na dobę.
Dzięki Snipowi oszczędzasz swoje pieniądze:
Snip to chłodny profesjonalista. Pozwoli ustawić Ci swoją maksymalną cenę, ale w żadnym momencie nie poniosą go emocje i nie dołoży "tych, ech, 10 złotych"! Dodatkowo, jeżeli korzystasz z modemu, nie musisz płacić za połączenie, aby wygrać aukcję.
agnet007 post wyzej jest wyjasnione dlaczego![]()
Wojna to choroba psychiczna rozprzestrzeniajaca sie jak epidemia
Strach nie ma sensu, Stary Ojciec już dawno napisał księgę twojego życia
Jak długo można patrzeć na teściową z przymrużeniem oka?
-aż się muszka zgra ze szczerbinką...
www.echoart.pl
Pomyśl sobie, że po długich poszukiwaniach znalazłeś na Allegro świetną ofertę, z towarem w doskonałym stanie, z gwarancją, niższą ceną niż u konkurencji, słowem - drugi raz taka okazja szybko się nie powtórzy. Tak jak mówisz, dałeś swoje maksimum dzień przed końcem aukcji. Obserwujesz jej przebieg i cieszysz się, że nikt cię nie przelicytował, dochodzi do końca licytacji i... widzisz, że ktoś na 2 sekundy przed końcem dał kwotę o 2 zł wyższą.
Przyznaj się, że mógłbyś dopłacić 2 zł więcej od niego i mieć ten obiektyw/książkę/mebel itp., a tak musisz szukać dalej dobrej oferty lub kupić przedmiot po znacznie wyższej cenie gdzie indziej.
Edit: Łups, gwozdzt już to wyjaśnił ;-)
Ostatnio edytowane przez Arek Piekarz ; 21-05-2007 o 16:14
40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
Pretec 4 GB x133 + Kingston 1 GB x50 + Manfrotto 728B
Lowepro Stealth Reporter D400 AW + Lowepro Nova 2 AW
Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze
Mój fotoreportaż z XV Finału WOŚPu i zdjęcie tygodnia na fotopolis.pl
Właśnie dlatego uważam, że aukcje przebite w ostatnich minutach powinny być przedłużane (nieważne czy ręcznie czy snipem), wtedy kupuje faktycznie osoba, która chce zapłacic najwięcej i ma czas na przemyślenie.
Nie raz nie udało mi sie czegoś kupić bo ktos mnie przebił na samym końcu.
Jako sprzedający widzę, że coraz więcej osób czeka do samego końca. W większości przypadków wystawiam przedmioty od 1zł, pytan masa a ofert zero.
LepP
5D + 7D + Sigma 50 1.4 + EF 24-105 IS USM+ EF 70-300 IS USM
Witam.
Czytając o możliwościach serwisów snajperskich widzę ich jedną wadę. Licytacja w ostatnich sekundach uniemożliwia walkę z kombinatorami, którzy w ostatniej chwili wycofują wystawiony przedmiot tłumacząc się rzekomym uszkodzeniem. Bez licytujących nie można zgłosić sprawy adminom allegro. Już kilka razy zostałem w ten sposób oszukany. Zrezygnowałem z innych licytacji na rzecz tej jednej, która tuż przed jej końcem została przerwana. Moja interwencja u adminów skończyła się zawieszeniem konta krętaczy.
A z własnego doświadczenia wiem, że najlepiej ustalić max ile chcę przeznaczyć na wystawiony przedmiot i sprawdzić aukcję po jej zakończeniu. Gdy byłem niedoświadczonym licytującym, przebijanie ofert tuż przed końcem aukcji skończyło się kupnem aparatu za cenę przekraczającą jego wartość. Tym bardziej, że opis przedmiotu okazał się nie pokrywać z rzeczywistością.
Na koniec dodam, że sprzedając dwa razy przedmioty dostałem za nie więcej niż liczyłem. Dlaczego ....? Bardzo dokładnie opisałem stan przedmiotu, każdą rysę i zadrapanie. Przekonałem się , że to procentuje.
Sam szukam takich aukcji. Co to za opis: stan aparatu idealny. Zawsze wtedy pytam: stan techniczny ? stan wizualny ? ....itd.
link do stronki mojej żonki - cena jaką zapłaciłem za zgodę na zakup 17-40 LPotem już poszło bez "szantażu": 30d i 17-40 dla niej a dla mnie 5d i 24-105. Transakcja wiązana.
Ja wlasnie wystawilem sporo aukcji i w kazdej z nich zaznaczylem, ze licytacje koncze min przed koncem. Na pohybel snajperowym cwaniakom!