Witam!
Poszukuję obiektywu podobnego jakością i ceną do tamrona 28-75 f/2.8.
Jedynie to chciałbym aby miał troszkę większy zakres drugiego końca - coś w okolicach 105-135?
Przeczytałem wiele na temat obiektywów i mam mętlik.
Doradźcie, proszę.
Witam!
Poszukuję obiektywu podobnego jakością i ceną do tamrona 28-75 f/2.8.
Jedynie to chciałbym aby miał troszkę większy zakres drugiego końca - coś w okolicach 105-135?
Przeczytałem wiele na temat obiektywów i mam mętlik.
Doradźcie, proszę.
canon 24-105L moze byc?
28-105/3,5-4,5 USM
28-135/3,5-5,6 IS USM
ale z jakością moze być problem.
A może Canon 28-105/3.5-5.6 IS USM. Ciemniejszy jest, ale dobry i kosztuje podobnie.
EDIT: gwozdzt: znów byłeś szybszy, pozdrawiam :-)
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Jesli istniałby obiektyw o wiekszym zakresie, podobnej cenie i jakosci, to tamrona nikt by nie kupował i nie polecał. A Canon 28-105/3,5-4,5 nie jest taki zły optycznie.
Tak wiec nie ma przebacz albo zakres (nowy kompakt Olympusa ma rewelacyjny 28-504 !!!!!!!!) albo jakość i cena (i tu niedoscigłe są lustrzanki z podpietymi dobrymi stałkami np. 35L, 85/1,8, 135L) - pozostałe rozwiazania - tzn. lustro z zoomem (nawet z eLką) to jakiś kompromis. Ja wybrałem kompromis bo nie chce mi się dreptać oraz brak srodków i umiejetności na dobre stałki.