Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: Co z szerokiego kąta???

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez p13ka
    Cytat Zamieszczone przez kavoo
    10-22 ma jedna duuza zalete(...)
    Mam taki sam apetyt...ale mogę się tylko oblizać
    Gdybym miał body do EF-S to dawno już łyknąłbym to szkiełko a tak muszę czekać na konkurencję (Tamron i Tokina).
    Sigma HSM (16-32 po cropie) zaraz wyjdzie, nie ma co rozpaczac :-) Tyle, ze troche ciemniejsza od Canona...

[ Dodano: 03-03-2005 ]
    Cytat Zamieszczone przez robson
    A czy tego 10-22 EF-S nie da się tak przerobić jak KITowca, żeby z 10D śmigał?
    No wlasnie o to chodzi, ze nie...

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Na razie najlepiej z tego wszystkiego zapowiada się Tokina - stałe światło f4 i 500$ w adoramie
    Pentax K-5 II, Leica M9

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arkan
    Na razie najlepiej z tego wszystkiego zapowiada się Tokina - stałe światło f4 i 500$ w adoramie
    Jednak tylko zapowiada się, bowiem nigdzie jej nie ma w USA w sprzedaży. Może jest w Japonii; tam jeszcze nie próbowałem kupić

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

nikt nie wymienił Canona 35/2.0, a właśnie na dpreview toczy się dyskusja o stałkach, gdzie ten obiektyw zbiera sporo pozytywnych opinii . No i jest tani
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Kubaman - ale zeby z 35-tki wycisnac szeroki kat (a tego topic dotyczy :wink trzeba sie najpierw wyposazyc w FF... a ten nie jest tani ;-)

Co do Tokiny - chodzi o ta 12-24 jak rozumiem? Zadam moze dziwne pytanie, ale jako lajkonika ciekawi mnie to bardzo - czy zoom o stalym swietle 4.0 jest lepszy od zooma o swietle 3.5-4.5? Wiadomo - na dlugim koncu jest jasniejszy, ale na krotkim dla odmiany nieco ciemniejszy. Czy to, ze w danym zoomie jest stale swiatlo, ma jakikolwiek wplyw na jakosc?
    Bo jesli nie, to mimo wszystko Canon wydaje sie lepszym wyjsciem - mimo, ze drozszy, to jednak szerszy (a w szerokim kacie kazdy mm na wage zlota :wink, na krotszym koncu jasniejszy (a przeciez dla krotkiego konca sie UWA zoomy kupuje :wink, ma USM... no i z tego, co pamietam, E-TTL II bedzie z nim banglal ;-)

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No tak wielkie dzięki za rady ale raczej tego 10-22 nie wezmę. Trochę się nim bawiłem i nie za bardzo mi leży.
    Jak już napisałem w temacie chcę STAŁKĘ (ogniskowa i światło), bo są lepsze jakościowo.
    Składniam się raczej na teraz ku Sigmie 15 f/2.8 ale jeszcze spróbuję gdzieś poprzypinać inne. :P
    A co jeszcze byście polecali do tej mojej graciarni? Zastanawiam się czy jest mi potrzebny 135 ale sam nie wiem, bo od 85 do 200 to jednak trochę jest a z drugiej strony to on ciut kosztuje i może być krucho z taką kasą, żeby dwa wziąć
    Co radzicie?
    Coś tam jest do pstrykania

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Co do Tokiny - chodzi o ta 12-24 jak rozumiem?
    Tak
    Zadam moze dziwne pytanie, ale jako lajkonika ciekawi mnie to bardzo - czy zoom o stalym swietle 4.0 jest lepszy od zooma o swietle 3.5-4.5?
    Historycznie rzecz traktując to wygląda tak. Pierwsze zoomy pojawiły się dla potrzeb filmu, a nie fotografii W filmie niedopuszczalne jest aby przy zoomowaniu zmieniało się światło, dlatego też możesz założyć, że prawdziwie profesjonalny obiektyw ma stałe światło.
    'Odrzuty' obiektywów przeznaczonych stricte dla filmu, a mających zmienne światło zawitały na rynku fotograficznym i tak już pozostało.
    Z grubsza możesz jednak założyć, że naprawdę dobry obiektyw o zmiennej ogniskowej nie zmienia ani światła, ani też ostrości.

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Z grubsza możesz jednak założyć, że naprawdę dobry obiektyw o zmiennej ogniskowej nie zmienia ani światła, ani też ostrości.
    no wlasnie prawdziwy obiektyw zoom utrzymuje ostrosc na danym punkcie po zmianie ogniskowej a wszystkie inne obiektywy ktore tego nie potrafia nie powinny sie nazywac zoom tylko zmienno ognisowe

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dolek
    No tak wielkie dzięki za rady ale raczej tego 10-22 nie wezmę. Trochę się nim bawiłem i nie za bardzo mi leży.
    Mógłbyś rozwinąć? Z jakim body 300 czy 20?

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    Jednak tylko zapowiada się, bowiem nigdzie jej nie ma w USA w sprzedaży. Może jest w Japonii; tam jeszcze nie próbowałem kupić
    Ta Tokina jest juz w Adoramie: http://www.adorama.com/TN1224EOS.html

Tzn. na razie jest wirtualnie bo choc jeszcze jej nie ma to mozna zamowic i przysla kiedy bedzie. Choc wiec jej nie ma to juz jest (albo bedzie wkrotce) - ale namieszalem

No ale to nie stalka...

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów