Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: PS2 - jaka książka??

Uzależniony Awatar Macios
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie PS2 - jaka książka??

Witajcie,

chcąc poznawac PS2, wybrałem się do księgarni w celu zakupienia praktycznego podręcznika, dzieki któremu będę mógł poznać tajniki tego programu. Stety/niestety okazało się, ze ze książek/biblii PS2 są jakies 2 półki. Który z podręczników moglibyście mi polecić? Chodzi mi zarówno o tekst, jak i przykładowe fotografie zmienianych elementów.

Pozdrawiam

Maciej

Bywalec Awatar greg7878
    Miasto
    k.Olkusza

Domyślnie

Witam.

Fotografia cyfrowa. Edycja zdjęć. autor Scott Kelby wyd. Helion

Kupiłem nie tak dawno w Auchan za 60 zł 10gr, widziałem też ofertę na CB w dziale ,,sprzedam" http://canon-board.info/showthread.php?t=22154 .
    Wg. mnie książka napisana bardzo przystępnie , solidnie wydana , stanowi dla mnie dużą pomoc w dogłębnym poznawaniu PS2.

Pozdrawiam
    6D mark II+BG-E21 / 60D+BG-E9 / 600D+BG-E8 / 350D+BG-E3 / C 16-35 4 IS L / C 17-55 2.8 IS /C 10-22 3.5-4.5 /T 28-75 2.8 /C 50 1.8 STM /C 85 1.8 /C 100 2.8 L MACRO /C 60 2.8 MACRO /C 35 2.0 IS /S 8 3.5 FISH-EYE /T 70-200 2.8 /C 70-300 4-5.6 IS /... / i coś tam jeszcze ...

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Również mam tę książkę i muszę powiedzieć, że jest pomocna. To, co mi w niej przeszkadza, to fakt, że autor podaje jedynie gotowe recepty służące do osiągnięcia określonych celów bez wytłumaczenia zasady. Po prostu: zrób tak i tak, a osiągniesz to i to. Przez to książka nie ułatwia faktycznego zrozumienia poszczególnych narzędzi PS-a. Ale powtarzam: recepty są jak najbardziej przydatne i skuteczne.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Hmmmm... moje zdanie jest następujące:

- nie kupować Kelby'ego bo to gawędziarz,

- kupić jedną a dobrą

David Blatner & Bruce Fraser - Real World - Photoshop CS2, Profesjonalne techniki obróbki obrazów i przygotowania do druku
    (w tytule wpisałem italikiem bo tytuł dość długi a są w Helionie dwie podobne - tej drugiej nie mam więc nie wiem)

- jak Cie wciągną RAWy to:

Bruce Fraser - Real World - Camera RAW i Photoshop CS2

Obydwie książki po polsku wydał Helion

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Mnie w nauce bardzo pomogly tutoriale, tutaj jest kilka linkow:
    tutorialized.com
    good-tutorials.com
    phtoshoproadmap.com
    Z ksiazek mozna sie duzo szybciej nauczyc, ale tutoriale zmuszaja Cie do cwiczen praktycznych, a teorii tez potrafia nauczyc No i sa za darmo

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Z tutoriali niezły jest McClelland - dostępny tutaj:

http://movielibrary.lynda.com/html/m...ing.asp?vid=69

za 25 USD miesięcznie.

Janusz,

Coś już napisał
    Miasto
    Brzozów

Domyślnie

Janusz- a czy książka-/David Blatner & Bruce Fraser - Real World - Photoshop CS2, Profesjonalne techniki obróbki obrazów i przygotowania do druku/ jest odpowiednim zakupem dla początkującego? Czy może są publikacje napisane prościej dla amatorów? Oczywiście w języku Polskim.

Uzależniony Awatar RNz
    Miasto
    Chrzanów, Katowice

Domyślnie

Jak dla początkującego, to może: Adobe Photoshop cs2/cs2 pl - oficjalny podręcznik?
    np, tutaj:
    http://www.allegro.pl/item324971469_...odrecznik.html
    Moim zdaniem idealna na początek
    ... PhotoAnarchist ...
    nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maciekw Zobacz posta
    Janusz- a czy książka-/David Blatner & Bruce Fraser - Real World - Photoshop CS2, Profesjonalne techniki obróbki obrazów i przygotowania do druku/ jest odpowiednim zakupem dla początkującego? Czy może są publikacje napisane prościej dla amatorów? Oczywiście w języku Polskim.
    Jak najbardziej tak. Osobiście żywię wstręt to najróżniejszych "oficjalnych podręczników" bo z reguły mają one użyteczność "helpa" z programu czyli są całkowicie niestrawne. Tak samo jest i z "Oficjalnym podręcznikiem" Adobe, który jest przyzwoity jako uzupełnienie ale do nauki od podstaw nadaje się średnio. Ww. książka to jedna z najlepszych pozycji na rynku poruszająca wszystkie istotne w fotografii aspekty PSa. Po polsku chyba nie ma nic lepszego a doskonałym uzupełnieniem jest "Camera RAW i Photoshop CS2" też Frasera. (EDIT: Nawet fakt, że obecny ACR 4.x dość mocno poszedł do przodu nie zmienia użyteczności tej książki)

Prościej pisze Kelby tyle, że z powodu tej prostoty często, gęsto operuje półprawdami, upraszcza do bólu i pomija sporo istotnych rzeczy.

To co powyżej to moja osobista opinia.

Janusz,

Coś już napisał
    Miasto
    Brzozów

Domyślnie

Dziękuję bardzo.A Jeśli za jakiś czas przesiądę się na cs3 to jak się ma użyteczność ww. podręcznika?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów