Mam pytanko do fachowcow jak zrobic cos takiego:http://www.pbase.com/jomosoft/image/72699730 ,jaki program itd.
Mam pytanko do fachowcow jak zrobic cos takiego:http://www.pbase.com/jomosoft/image/72699730 ,jaki program itd.
to nie program to obiektyw - rybie oko
programowo to pewnie się da w PS-ie ale nie próbowałem
o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze
Jak dla mnie to panorama złożona z kilku zdjęć wykonanych z bardzo krótką ogniskową, np. 10-12mmi dlatego te zniekształcenia
7D, 350D, S10-20, C18-55 (kit), C50/1.8II, C100-300 USM, S30/1.4 430EX + StoFen,
wiele chęci i mało czasu
CIERPIĘ NA CHRONICZNY BRAK "ELEK"
moje fotki
moje na getphoto
Zdecydowanie nie fisheye. To panorama poskładana z kilku/wielu zdjęć.
Do zastosowań amatorskich to są:
- PTGui (chyba najlepszy - sam używam)
- PTAssembler (niezły, najnowszy się bardzo poprawił i konkuruje z PTGui - mam uzywam)
- Panorama Factory - zabawka dla grzecznych dziewczynek - możliwości mocno ograniczone choć czasami "na szybko" może być przydatna. (mam i bardzo mało używam)
- Photshop - CS2 marnie sobie z tym radził, CS3 jest o niebo lepszy ale za mało używałem, żeby coś bliżej powiedzieć.
EDIT: Tak naprawdę fisheye to świetny obiektyw do panoram, zwłaszcza tych 360°. Panoramy to jedyne sensowne zastosowanie fisheye.
Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 16-05-2007 o 10:01
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Janusz - jak na amatorskie zastosowania, to CS2 nieco drogi jest ;-)
Z darmowych jest jeszcze hugin.
To jest generalnie przyklad jak nie powinno robic sie panoram![]()
Zauważ, że oryginator tego wątku pisze z New Jersey. Tam relacje cenowe są nieco inne i PS też kosztuje nieco inaczej niż u nas. Piractwo też wygląda jakoś inaczej. 650 USD za PS przy cenie apartu typu 5D z dwoma, trzema obiektywami, pamięciami i innym osprzętem to naprawdę drobiazg. Akurat wszystkie wymienione programy mam legalne i... też jestem amatorem![]()
Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 16-05-2007 o 10:08
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
pod zdjęciem napisano:
"Canon EOS 30D ,Sigma 8mm f/3.5 EX DG Circular Fisheye "
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
hehe czumba mnie wyprzedził o chwilkę![]()
Ostatnio edytowane przez bebesky ; 16-05-2007 o 10:10 Powód: Automerged Doublepost
o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze