Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: FISHEYE - PELENG 2,8/8 vs. wide CONVERTER x0.5

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sowask8 Zobacz posta
    testy widziałem pod 350 dnview winiety sa ale na oryginalnym formacie, na malym obrazku nie widoczne, ja sie czaje na ten obiekyw bo zenitar nie daje nic a ten przynajmniej kosztuje normalne pieniadze.
    Peleng na FF rysuje eleganckie kółko o średnicy 24mm. Czyli na cropie nie dostaniesz pełnego pokrycia kadru: obraz powinien wyglądać jak kółko mocno przycięte z góry i z dołu i lekko po bokach, ale z czarnymi rogami. Natomiast po podpięciu np. do Olympusów (system 4/3) dostaje się "diagonal fish-eye", czyli jak Zenitar na FF.
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Początki nałogu Awatar senner
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

jak na razie nie mam zamiaru kupoować ani pelenga ni tym bardziej jakiegoś canonowego oczka

może jak znajdę czas przejdę się do tego sklepu i potestuje jak z tem konwerterem sprawa wygląda

in film we trust

Bywalec Awatar sowask8
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Peri Noid Zobacz posta
    Czyli na cropie nie dostaniesz pełnego pokrycia kadru: obraz powinien wyglądać jak kółko mocno przycięte z góry i z dołu i lekko po bokach, ale z czarnymi rogami.
    zauwazyłem ale to i tak mnie nie razi zeby go kupic

Cytat Zamieszczone przez senner Zobacz posta
    może jak znajdę czas przejdę się do tego sklepu i potestuje jak z tem konwerterem sprawa wygląda
    ja tam wole podejsc do tego bardziej "profesjonalnie" wole miec odrazu dobry kąt a nie róznice 15cm po bokach
    Ostatnio edytowane przez sowask8 ; 16-05-2007 o 16:13
    Canon pełna klatka i do przodu

http://www.soowsen.blogspot.com

Początki nałogu Awatar senner
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sowask8 Zobacz posta
    ja tam wole podejsc do tego bardziej "profesjonalnie" wole miec odrazu dobry kąt a nie róznice 15cm po bokach
    no ze mnie taki profesionalista jak z koziego zada waltornia :]

in film we trust

Domyślnie

te konwertery są śmieszne i dziadowskie - chyba lepiej poszukać jakiegos lepszego o krotności 0.42x
    ja w hybrydzie uzywam właśnie takiego konwertera i powiem jest średnio... niedośc ze abberacja, to jakość czasem kiepska, brzegi nieopstre, no i wineta dość spora niby można kroić na kompie ale jakośc wtedy widac że niska..
    a jak chcemy podjechac zoomem to odrazu nieostre boki i abberacja po bokach powiększa się nieproporcjonalnie..
    Jak cos moze podesłac sample z olka - chybrydy
    Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 f/4 SPRZEDAM | Canon: 24-70 f/2,8 L | | 28 f/1.8 | 50 f/1.4 | 85 f/1.8 | 75-300 f/4-5.6 | 420EX |
    zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 f/1,8 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

Domyślnie

Nie wiecie, gdzie mozna takiego Pelenga 8mm kupic po rozsadnej cenie?

Na allegro niestety dosc drogo, na zachodzie to 250 euro albo 150 funtow, czyli tez nie najlepiej.

Pozdrawiam, b

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bmoll Zobacz posta
    Nie wiecie, gdzie mozna takiego Pelenga 8mm kupic po rozsadnej cenie?
    Najtaniej to chyba za wschodnią granicą. Ciągle te obiektywy robią. Problem w tym, że on wcale nie jest taki tani i u producenta (nie mogę znaleźć ich strony, gdzieś jest w sieci). Za rozsądną cenę sam bym chętnie kupił, ale bardziej do zabawy.
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Uzależniony Awatar merger
    Miasto
    wroclove

Domyślnie

peleng to raczej pomylka. proponuje kupic zenitara za jakies 400zeta i jesli kat bedzie za maly, to wtedy sprzedac i zbierac na tokine. tak jak max powiedzial, a ja przyznaje mu racje, jest to jedyny sluszny wybor dla canona na cropie.
    5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
    430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów