Pokaż wyniki od 1 do 10 z 41

Wątek: Wielopolowy AF - po co to jest??

Widok wątkowy

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fakungio Zobacz posta
    Czy mógłbyś wytłumaczyć mi to zdanie:

It is far better to use a less sensitive/less accurate autofocus sensor on the edge of the frame that will at least attempt to set the correct focus distance than to use the more accurate center sensor that is guaranteed to focus behind where you intended.

Czy dobrz zrozumiałem, że lepiej ustawiać jest ostrość na zewnętrzny a nie centralny punkt AF???

Dzięki.
    odpowiem za Tomasza, bo widzę, że akurat go nie ma, zresztą niech te moje filologie sie na cos komus przydadza

Znacznie lepiej jest użyć mniej czułego/mniej dokladnego sensora AF przy brzegu klatki, ktory przynajmniej bedzie starał się ustalic dokładną odległość ostrzenia, niz użyć dokładniejszgo centralnego sensora, który na pewno ustawi ostrosc za punktem, o ktory ci chodzi.

w artykule mowa jest o tym, zeby nie przekadrowywać, bo przy przekadrowywaniu szlag trafia ostrosc zmierzona centralnym punktem AF [w związku z tym, że przesuwamy aparat]

Cytat Zamieszczone przez Fakungio Zobacz posta
    :-? No cool. Dlaczego nie podsumujecie jednym zdaniem tylko wrzucacie teksty po angielsku.
    To jest słownictwo specjalistyczne więc trudne do tłumaczenia.
    Zakładam, że jeśli wrzucacie te teksty to wiecie o co w nich chodzi.
    Dlaczego zatem nie przetłumaczyć sedna???:-?

Co to znaczy OFFCENTER FOCUSING POINT???? Czy chodzi o puknty AF poza centralnym??? tzn. na obrzeżu??
    dokladnie

drugi tekst mowi o tym, ze Canon odradza uzycie centralnego punktu do zmierzenia ostrosci i potem przekomponowania kadru - czyli to samo, co artykul z linku Tomasza

Edit:
    a jednak Tomasz był, i to szybszy, bo ja w trakcie pisania postu jeszcze meżowi koszulę prasowałam - jaki stąd wniosek?
    Ostatnio edytowane przez energia_ki ; 16-05-2007 o 00:51

Uprawnienia umieszczania postów