Poradźcie mi, proszę, jaki obiektyw Makro warto przywieźć ze Stanów i jaka jest jego orientacyjna cena. Nie zależy mi na czymś topowym, ale chciałabym móc robić dobre zdjęcia przedw wszystkim żarcia i martwej przyrody.
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Poradźcie mi, proszę, jaki obiektyw Makro warto przywieźć ze Stanów i jaka jest jego orientacyjna cena. Nie zależy mi na czymś topowym, ale chciałabym móc robić dobre zdjęcia przedw wszystkim żarcia i martwej przyrody.
Z góry dziękuję i pozdrawiam
d o k l a d n i e
Tutaj znajdziesz cenę z jednego z bardziej renomowanych sklepów w USA. Pamiętaj o przesyłce i podatku (ca 20 USD + max 8,5%)
Ja bym jeszcze dodał ten obiektyw ,gdyż oprócz rewelacyjnego Macro świetnie spisuje się jako obiektyw portretowy. No i jest tip top![]()
Kolezanka napisala ze nie szuka czegos topowego a ty podales prawie najdrozsze szkloZamieszczone przez Kubaman
.
Do portretow, macro martwej natury i przedmiotow - zdecydowanie lepsza Sigma (po cropie w 20D ma 80mm - akurat na portrety) a prawie dwa razy tansza :P
Vitez, po pierwsze napisałem, że jest tip top. Różnica w USA, gdzie Liska chce kupić sprzęt wynosi tylko 200USD, dla mnie na tyle mało, żeby rozważyć taką opcję, bo za te 200USD dostanie teleobiektyw portretowy z silnikiem USM i najlepszy bookeh dla apartaów Canona.
Po drugie nie przesadzaj :P , najdroższy obiektyw Macro to może jest Canon 180mm f/3.5L Macro USM. A taka Sigma 180mm f/3.5 EX APO Macro IF HSM kosztuje prawie dwa razy więcej niż wymieniony przeze mnie obiektyw. To jest topowy sprzęt.
Zgadzam się z tym co napisał Kubaman. Ta 50-ka jest krótka i mocno utrudnia prawidłowe oświetlenie. A jak Canon za drogi to jest jeszcze Tamron 90mm i Sigma 105mm.
Pentax K-5 II, Leica M9
OK, a czy możecie mi polecić obiektyw Canona "do wszystkiego", pt imieniny u babci, wieża w Pizie, dziecko na rowerze? Obiektyw makro kupię na pewno, bo jestem chora na zdjęcia makro i po prostu MUSZĘ go mieć.
Aż się boję o to pytać... Przyznam, że przejrzałam wątki n/t obiektywów, ale ja jestem kompletnie zielona i niewiele z tego kumamFacet mi jedzie do Stanów, gotowy przywieźć (prawie) wszystko.
I jeszcze jedno, jakie "gadżety" przydadzą się do cyfrówki?
Proszę, nie krzyczcie na mnie, dajcie mi szansę się powolutku wszystkiego nauczyćwiem, że pytam zawodowców i dokucza mi bardzo moja niewiedza, ale liczę na Waszą wyrozumiałość.
Bardzo dziękuję.