Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 42

Wątek: Capture One LE zżera mi dysk

Coś już napisał
    Miasto
    Gorzów Wielkopolski

Domyślnie

Zielony --> ja po prostu nie rozumiem jednego, jak w RawShooter Essentials cache preview potrafi zajmować po miesiącu używania 300 mega, a tutaj po 10 minutach: 700mega.

edit: Janusz, ale wtedy nie powinno wyczyścić całości przy wyjściu? No chyba, że przy ponownym uruchomieniu, program otwiera się na ostatnio przeglądanych plikach - tego nie sprawdzałem.
    - Fajne zdjęcia robisz. Jaki masz aparat?
    - Używam Nikona.
    - Płoń heretyku!

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sir-torpeda Zobacz posta
    .... Janusz, ale wtedy nie powinno wyczyścić całości przy wyjściu? No chyba, że przy ponownym uruchomieniu, program otwiera się na ostatnio przeglądanych plikach - tego nie sprawdzałem.

Nie. Pliki z aktualnie otwartego folderu NIE podlegają czyszczeniu bo i po co? Po otwarciu program musiałby dla nich zrobić cachowane podglądy. Wtedy inny user np. ja kląłby "głupotę" programisty, że skasowane są podglądy tego co i tak się otworzy i wygeneruje na otwarciu programu.

Z RAW Shooterem też chyba nie tak ale nie będę się spierał. Inny program i inna filozofia cachowania.

EDIT: Jak wcisniesz ten guzik "recznego kasowania" to też aktualny folder jest pomijany o czym okno dialogowe lojalnie uprzedza. Kasowanie bierzącego foldera też było by mało sensowne bo natychmiast trzeba by generować podglądy od nowa.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 15-05-2007 o 11:56

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

Kolego czegoś tu nie rozumiem ? najpierw piszesz że 700mb to tak dużo że nie jesteś w stanie tego tolerować .... a potem że 250GB to jest niewiele i pewnie zapełnisz to w minutę ...

- zawsze można nażekać na prokgamistów że w czasach kiedy standardem jest 2GHz i 80-200 GB programów nie pisze się dla AT 16mgh, 1 hdd 700MB ... rozumiem ... albo raczej nie rozumiem dlaczego programiści mają równać w dół i sztucznie ograniczać programy aby mogło z nich korzystać 1% ludzi ze słabym sprzęcie a ci co mają za co kupić i programy i komputery musieliby równać dół ?

Coś już napisał
    Miasto
    Gorzów Wielkopolski

Domyślnie

Janusz --> sprawdziłem teraz... przeglądnąłem 2 giga zdjęć na karcie, z czego zrobił mi 900 mega plików w preview. Po wyłączeniu programu, nic się nie skasowało... A opcja 'kasuj przy wychodzeniu' powinna działać przy wychodzeniu, a nie wchodzeniu do programu... No nic, pozostaje mi tylko kasowanie ręczne.

popmart --> faktycznie, nie rozumiesz. Piszę, że 700 mega to dużo i nie jestem w stanie tego tolerować, a przy tempie (i wielkości) generowanych plików w katalogu preview, tak naprawdę i dysk 250 giga nie starczy na dłużej przy intensywnym fotografowaniu.

To, że dzisiaj standardem jest 200 giga wolnego na dysku twardym, nie znaczy wcale, że programiści mają przestać optymalizować tworzone przez siebie aplikacje. Problem pojawia się tak naprawdę wtedy, gdy chce się CO LE przeglądać kartę, na której ma się pozapisywane JPGi - bo gdy jeszcze mogę zrozumieć duże pliki w preview dla rawów, to w przypadku JPG nie znajduje to dla mnie żadnego uzasadnienia tym bardziej, że oprócz przeglądania, nic z nimi robić nie można - nawet nie odwrócisz.

I nie pisz, że to jest program do obróbki rawów - ja zrobiłem przesiadkę na niego właśnie dlatego, że to jest program, który umożliwia jednoczesny szybki PODGLĄD rawów i jpgów. Nie wymagam od CO LE żadnej ingerencji w ten drugi format zapisu - po prostu chcę mieć możliwość szybkiej selekcji kadrów, bo taka rzecz się przydaje, gdy człowiek wraca po całodziennej reporterce i nie chce zrzucać zbędnych plików na płyty.
    - Używam Nikona.
    - Płoń heretyku!

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

I nie pisz, że to jest program do obróbki rawów - ja zrobiłem przesiadkę na niego właśnie dlatego, że to jest program, który umożliwia jednoczesny szybki PODGLĄD rawów i jpgów. Nie wymagam od CO LE żadnej ingerencji w ten drugi format zapisu - po prostu chcę mieć możliwość szybkiej selekcji kadrów, bo taka rzecz się przydaje, gdy człowiek wraca po całodziennej reporterce i nie chce zrzucać zbędnych plików na płyty.
    Zainstaluj sobie np. Fast Stone - też będziesz miał podgląd rawów (z zapisanych w nich jpgów) - do szybkiej oceny nadaje się zdecydowanie lepiej niż C1

Pozdr
    Artur
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    Zainstaluj sobie np...
    Jeśli na samym podglądzie Ci zależy to osobiście mogę polecić BreezeBrowser'a. Szybki skubaniec. Ja jestem zadowolony. Moje RAWy pierwszy kontakt mają po zgraniu na kompa właśnie z BB (przeglądanie/selekcja/katologowanie).
    A do zrzucania fotek używam z pod tego samego dachu Downloader'a.

Coś już napisał
    Miasto
    Gorzów Wielkopolski

Domyślnie

Dziękuję Panowie, przetestuję.
    - Używam Nikona.
    - Płoń heretyku!

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Janusz --> sprawdziłem teraz... przeglądnąłem 2 giga zdjęć na karcie, z czego zrobił mi 900 mega plików w preview. Po wyłączeniu programu, nic się nie skasowało... A opcja 'kasuj przy wychodzeniu' powinna działać przy wychodzeniu, a nie wchodzeniu do programu... No nic, pozostaje mi tylko kasowanie ręczne.....
    Jeśli zgrałeś wszystko do jednego folderu i folder ten był aktywny w momencie wychodzenia z programu to nic Ci się nie wykasuje.

Aktywny folder nie jest kasowany

Też polecam FastStone - używam dość mocno

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Jest jednak sposób na uparciuszka - jeśli bardzo zależy Ci na kasowaniu tego folderu, to użyj jednego z wielu programów darmowych, które usuwają zawartości folderów przy starcie systemu, lub napisz sobie jakiś skrypcik który Ci to zrobi

Bywalec Awatar Sproqet
    Miasto
    DW

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Ustaw sobie w Preferencjach czyszczenie Cache Preview na "Every time when leaving Capture One".
    A czy jest taka opcja w Capture one LE? Szukałem, szukałem i nie widze. Teraz do jakiego katalogu ze zdjęciami nie wejde to tworzy mi sie katalog CO. A może jest jakaś opcja, wskazania mu np, na którym dysku i w jakim folderze ma zapisywać?
    ---------------------------
    stopka

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów