Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 42

Wątek: Capture One LE zżera mi dysk

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sproqet Zobacz posta
    Jest to trochę nieporęczne, ....
    Jak weszli w układy z M$ to nie dziwota, że zarządzanie pamięcią dyskową jest tak samo zwalone jak w Windozie.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Ehhh... Świat schodzi na psy... :sad:
    EOS i nie tylko...

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie ma dramatu ;-) Miłe są suwaki S/H. Rozsądnie używane dają niezłe efekty. Brakuje mi szybkości z 3.x. Ale przestawiłem się już na 4.x i sobie chwalę.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Ja chyba jednak pozostanę jeszcze przez jakiś czas przy 3.7.7. Oswoiłem się z nim, przyzwyczaiłem a nawet polubiłem. Tym bardziej, że do DPP nie potrafię się przekonać:wink: , a KapturJeden daje mi poczucie panowania nad procesem wywoływania RAWa i efektem końcowym. :smile:

Janusz, jeśli mi powiesz, że program X jest lepszy od programu Y, to przyjmę to za dogmat, choć niekoniecznie znajdę w sobie tyle zapału, aby sam się o tym przekonać. Tak więc trochę mnie cieszy, że:
    Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    ... Czy na lepsze? - nie wiem, mnie się niezbyt podoba. Wydaje mi się, że LR 3.x.x jest ciut lepszy ale to może być "kwestia przyzwyczajenia".
    EOS i nie tylko...

Bywalec Awatar Sproqet
    Miasto
    DW

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kamyczek Zobacz posta
    Janusz, jeśli mi powiesz, że program X jest lepszy od programu Y, to przyjmę to za dogmat, choć niekoniecznie znajdę w sobie tyle zapału, aby sam się o tym przekonać. Tak więc trochę mnie cieszy, że:
    Jak masz możliwość to wywołaj sobie jpg w DPP, C1 i LR z tego samego Rawa - najlepiej kilka różnych. Nic nie obrabiaj - tylko ustawienia standardowe. Potem odpal sobie 3 zdjęcia na raz np w Fast stone i zobaczysz wtedy jak duże potrafią być różnice między programami.
    ---------------------------
    stopka

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Jak masz możliwość to wywołaj sobie jpg w DPP, C1 i LR z tego samego Rawa - najlepiej kilka różnych. Nic nie obrabiaj - tylko ustawienia standardowe. Potem odpal sobie 3 zdjęcia na raz np w Fast stone i zobaczysz wtedy jak duże potrafią być różnice między programami.
    No dobra. Jak dorwę się do komputera w domu to spróbuję. Do piątku jestem tylko z lapkiem, więc sobie odpuszczam . Sprawdzę C1 i DPP, bo LR-a nie mam.
    Tyle tylko, że na ile takie porównanie efektów na ustawieniach standardowych daje pojęcie o jakości programu? Trochę to wygląda jak porównanie JPG-a z np. 30D i jakieś małpki - prawdopodobnie jpg z małpki będzie "ładniejszy".
    Używając C1 mam poczucie kontroli nad uzyskiwanymi efektami. Nie daje mi tego DPP. Tym bardziej, że wywołując RAWa często próbuję coś skorygować, więc ustawienia standardowe do możliwości mają się raczej nijak
    EOS i nie tylko...

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

... Nic nie obrabiaj - tylko ustawienia standardowe. Potem odpal sobie 3 zdjęcia na raz np w Fast stone i zobaczysz wtedy jak duże potrafią być różnice między programami.
    Ustawienia standardowe są... standardowe. To nie wydaje mi się dobrą metodą porównań bo tak naprawdę o niczym nie świadczy. To trochę tak jak wciśnięcia klawisza "auto" (którego wogóle nie należy dotykać ) - pozwala na ocenę jak są "ustawione" domyślne wywołania ale o samym konwerterze niewiele mówi. Jeśli się już decydujemy na RAWy i ich obróbkę to chyba nie po to, żeby jechać na standardowych ustawieniach.

Raczej trzeba by porównywać końcowy efekt tego co można uzyskać z każdego z konwerterów a to może być paskudnie trudne. Jednym interface C1 wogóle nie leży a innym się podoba. Rzecz gustu i przyzwyczajenia.

Jak dla mnie C1 (w wersji 3.x - do 4.x jakoś nie mogę się przekonać) daje najsubtelniejsze przejścia tonalne, niejadowite kolorki (tu DPP jest nie do pobicia) i miękki nie za ostry obraz. Szarości, cienie itp. - naprawdę mało jest porównywalnych konwerterów. Wołanie "otoczek" wokół wypalonych świateł czy blików - nic nie zrobi tego lepiej - w ACR trzeba mocno powalczyć a i tak efekt nie będzie tak dobry jak w C1

Nie ma idealnego konwertera "do wszystkiego" - każdy ma swoje mocne i słabsze strony. Niestety dalej trzeba używać dwóch, trzech różnych

Janusz,

Bywalec Awatar Sproqet
    Miasto
    DW

Domyślnie

Nie chodziło mi o to, żeby na tej podstawie przekonać was do jakiegoś programu. Chodziło mi bardziej o przedstawienie co programy na "dzień dobry" robią z plikami. Jakie maja wyjściowe ustawienia - tak z ciekawości. Oglądając zdjęcie na monitorze można nie zauważyć, że np jest za dużo zieleni lub czerwieni. Porównując zdjęcia z 3 programów od razu rzucają się w oczy różnice.
    A co do przycisku auto to jestem przekonany, że sporo osób robiących w rawach niestety go używa, ze względu na słabą znajomość tematu obróbki zdjęć, na zaoszczędzenie czasu, zdanie się na osoby piszące programy itp.
    ---------------------------
    stopka

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    ...
    Nie ma idealnego konwertera "do wszystkiego" - każdy ma swoje mocne i słabsze strony. Niestety dalej trzeba używać dwóch, trzech różnych
    Czyli jednak powinienem przekonać się do DPP i spróbować przezwyciężyć niechęć do jego interfejsu przypominającego zielony prostokącik na kole nastaw mojego aparatu
    Cholera! A tak bardzo nie lubię wszystkiego co jest "auto"... W ostatni weekend szwagier próbował mnie przekonać, że tempomat to coś super. Ale prowadząc jego samochód na 1200km niemieckiej autostrady, bez użycia "leniwca" udowodniłem mu, że może i jest "fajny", ale na pewno nie obniża zużycia paliwa Widzę tu jakąś analogię z zielonym prostokącikiem ;-)
    EOS i nie tylko...

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kamyczek Zobacz posta
    Czyli jednak powinienem przekonać się do DPP i spróbować przezwyciężyć niechęć do jego interfejsu przypominającego zielony prostokącik na kole nastaw mojego aparatu ...
    Bo ja wiem, raczej nie. DPP ma mocno wysycone, nawet nazbyt jadowite kolorki. To się daje osiągnąć w ACR bez większego problemu tyle, że trzeba powalczyć.

Ogólnie to jestem na nie do DPP. To rzecz gustu i przyzwyczajeń. Mnie nie leży.

Janusz,

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów