Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Wątek: 32 x Canon EF 85mm F1.2L

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez a Kasia ;-)
    "aaa i co do mufflona, to wlasnie po to tyle kamer ma stac aby wyszukiwac te optyczne blyski bez satelitow - taki jest cel projektu. wiele projektow jezdzi za alertami Integrala czy Swifta a my nie chcemy byc jak inni, chcemy sami szukac swoich triggerow niezaleznie od alertow pochodzacych z satelitow"
    No tak jak napisałem, astrofizyka to u mnie raczej tak po łebkach, to co zasłyszę (i zrozumiem ) na różnych dziwnych meetingach gdzie jednym uchem tylko uważam ;-)

Ale fakt że "nie-satelitarnie" też się da - właśnie dziś byłem na spotkaniu w sprawie nowego projektu, który ma wykrywać i klasyfikować błyski gamma z ziemi, czymś co nazywa się "cherenkov telescope array", na podstawie jakichś tam "showers" które powstają w atmosferze przy takim błysku. Coś wspominali o setce kamer (rozdzielczość ok. 1000 pikseli), robiących "zdjęcia" (to tak żeby nie było OT ;-)) co kilka nanosekund i generujących (jako całość) ok. petabajta danych na rok :-D

A swoją drogą, dwa steradiany to faktycznie potęga. To już jest chyba ta sama liga (pod względem kąta widzenia) co Swift? Nie to co my biedaki z latającym złomem sprzed 5 lat ;-)
    Ostatnio edytowane przez muflon ; 15-05-2007 o 22:09

Uprawnienia umieszczania postów