Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 37

Wątek: 32 x Canon EF 85mm F1.2L

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

jestem jedynie osobą o zainteresowaniach astronomicznych i nie chcę palnąć głupoty, ale..
    wedle mojej wiedzy błysk gamma występuje średnio raz na dobę, więc posługując się dwoma teleskopami, nawet jeśli są rozstawione aby zwiększyć pole krycia to lekka loteria. To może nastąpić za 15 lat powiedzmy..
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Uzależniony
    Miasto
    Krosno

Domyślnie

no niezle.........wczesniej o czym takim nie slyszalem
    ale jazda niezla....jak to czytalem to zastnawialem sie jaka jest skutecznosc calego tego doswiadczenia
    cos czuje ze bede czesto zagladal na ten watek
    6D 30D 35 85 70-200 430EX

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

A ja myślę, że dzięki temu urządzeniu 32'krotnie zwiększa się szansa na zrobienie 'porządnego' portretu jakiemuś ufokowi :wink:

Początki nałogu Awatar jatzzek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Kurde chyba namowie Kasie zeby sie na forum zarejestrowala, bo na razie to jestem jej rzecznikiem. A moze przemianowac ten watek na "Zapytaj Kasie"?

Kubaman w imieniu Kasi odpowiadam:

masz racje, z dwoma teleskopami to moznaby sie zestarzec zanim wpadlby jakis blysk w pole widzenia. Ale wlasnie dzieki zastosowaniu 32 obiektywow otrzymujemy pole widzenia bliskie 2 steradianow, a to oznacza ogromne pole widzenia.

Ja tylko powtarzam po Kasi...
    why waste your time looking for proof?
    what if the answer is never the truth?

Uzależniony
    Miasto
    Krosno

Domyślnie

no niech twoja kolezanka sie zaloguje
    i ten watek zapytaj Kasie proponuje przykleic ......ale to juz sprawa moderatorow
    6D 30D 35 85 70-200 430EX

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez a Kasia ;-)
    "aaa i co do mufflona, to wlasnie po to tyle kamer ma stac aby wyszukiwac te optyczne blyski bez satelitow - taki jest cel projektu. wiele projektow jezdzi za alertami Integrala czy Swifta a my nie chcemy byc jak inni, chcemy sami szukac swoich triggerow niezaleznie od alertow pochodzacych z satelitow"
    No tak jak napisałem, astrofizyka to u mnie raczej tak po łebkach, to co zasłyszę (i zrozumiem ) na różnych dziwnych meetingach gdzie jednym uchem tylko uważam ;-)

Ale fakt że "nie-satelitarnie" też się da - właśnie dziś byłem na spotkaniu w sprawie nowego projektu, który ma wykrywać i klasyfikować błyski gamma z ziemi, czymś co nazywa się "cherenkov telescope array", na podstawie jakichś tam "showers" które powstają w atmosferze przy takim błysku. Coś wspominali o setce kamer (rozdzielczość ok. 1000 pikseli), robiących "zdjęcia" (to tak żeby nie było OT ;-)) co kilka nanosekund i generujących (jako całość) ok. petabajta danych na rok :-D

A swoją drogą, dwa steradiany to faktycznie potęga. To już jest chyba ta sama liga (pod względem kąta widzenia) co Swift? Nie to co my biedaki z latającym złomem sprzed 5 lat ;-)
    Ostatnio edytowane przez muflon ; 15-05-2007 o 22:09

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jatzzek Zobacz posta
    Kubaman w imieniu Kasi odpowiadam:

masz racje, z dwoma teleskopami to moznaby sie zestarzec zanim wpadlby jakis blysk w pole widzenia. Ale wlasnie dzieki zastosowaniu 32 obiektywow otrzymujemy pole widzenia bliskie 2 steradianow, a to oznacza ogromne pole widzenia.
    no sprawa chyba mocno względna. Nie wiem co owe steradiany znaczą, ale teleskop to teleskop. 16 soczewek o średnicy powiedzmy 6 cm utworzą w sumie odpowiednik jednej soczewki o średnicy powiedzmy metra, dwóch. Sprzężenie z drugim takim urządzeniem odległym o 150km da kilkukrotnie większe pole krycia, ale to dalej jest ułamek ułamka powierzchni sfery. Powtarzam - nie znam się, ale na chłopa oko to eksperyment ma małe prawdopodobieństwo sukcesu.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    Nie wiem co owe steradiany znaczą
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Steradian ;-)

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

Steradian Czyli 2 steradiany to ok. 15% całej sfery, o ile dobrze liczę, więc wcale nie tak mało.

EDIT:

Ups, zostałem ubiegnięty
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

Miasto
    Kraków

Domyślnie

hmm.. dobre !
    tylko jakoś mi się to widzi, że w takim razie ostro zjeżdżamy po rozdzielczości. Inaczej nie byłoby sensu budować na Mauna Kea tego całego rupiecia za miliardy.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów