Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Wątek: 32 x Canon EF 85mm F1.2L

Początki nałogu Awatar jatzzek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie 32 x Canon EF 85mm F1.2L

Ostatnio przezylem maly szok. Otoz dowiedzialem sie, ze moja dobra znajoma w ramach doktoratu fotografuje sobie niebo "aparatem" do ktorego podlaczonych jest 16 obiektywow Canon EF 85mm F1.2L... a wlasciwie to obiektywow jest 32, bo 150km dalej jest identyczny "aparat", ktory w polaczeniu z pierwszym tworzy caly uklad fotograficzny. Kasia (bo tak ma na imie kolezanka) nie mogla pojac co tak bardzo mnie podnieca w jej ukladzie pomiarowym (gdyz jest to uklad optyczny do wyszukiwania m.in. blyskow blyskow gamma w ramach projektu "pi of the sky", czyli swego rodzaju narzedzie badawcze). Uzywa go sobie ot tak samo jak my uzywamy... no nie wiem telewizora a ja sie niezdrowo podniecam. Wyjasnilem jej wiec, ze za ten jeden obiektyw, ktorych ma w sumie 16 przy jednym aparacie, wielu fotografow daloby sie obedrzec ze skory, byleby tylko miec go w swojej szklarni. Mowilem, ze to jeden z najlepszych obiektywow ze stajni Canon i ze kosztuje niemale pieniadze i ze w ogole ach i ech. Lekko zdziwiona powiedziala mi tylko (na pocieszenie jak sadze), ze maja w warsztacie jeszcze 3 (albo 5..nie pamietam, bo bylem w szoku) zapasowe sztuki

Dla ciekawych powiem tylko, ze 32 wspaniale eLki patrza w niebo i robia 10 sekundowe ekspozycje (na maksymalnym otworze wzglednym), pomiedzy ktorymi jest 2 sekundowa przerwa...i tak przez calusienka noc...co daje ok. 2000 zdjec z jednej nocy. Kazdy obiektyw naswietla swoja matryce CCD 2000x2000 pixeli (pixel to kwadrat o boku 15 um). Elektronika przetwarza dane z kazdej matrycy i skleja w jedno zdjecie. Obydwa aparaty, oddalone od siebie o 150km, celuja z ogromna precyzja w ten sam punkt na niebosklonie. Jezeli ten sam punkt swietlny obserwowany jest na obydwu "aparatach" i istnieje przesuniecie obrazow o jeden pixel wzgledem siebie, to znaczy, ze mamy do czynienia z obiektem odleglym od Ziemi o 700 000 km (w ten sposob mozna okreslac odleglosc od Ziemi dla bliskich zrodel swiatla). Dane z calonocnego polowania obrabiane sa przez superkomputer, a wszystko po to by znalezc supernowe, inne nowe, zrodla blyskow gamma itd...

Ludzie! eLki fotografuja czarne niebo! Toz to wiekszy hardcore niz fotografowanie niebieskiego nieba (ulubiona zabawa szumofobow)!

Tutaj jest link do opisu projektu "pi of the sky":

http://grb.fuw.edu.pl/pi/

i jesli ktos chcialby obejrzec jak wyglada taki "aparat" to zapraszam do dzialu FINAL SYSTEM i przejrzenie wszystkich podstron. Wypas!

Acha i wszystko montowane, projektowane i wymyslane jest przez polskich naukowcow!
    Ostatnio edytowane przez jatzzek ; 14-05-2007 o 17:51
    why waste your time looking for proof?
    what if the answer is never the truth?

Początki nałogu Awatar an_zak
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

fju fju

Domyślnie

wypas!!! a jeszcze dziś czytałem post, w którym ktoś stwierdził, że kupuje Nikona bo ma lepszy obiektyw Jestem pełen podziwu dla tego projektu i stworzonej konstrukcji.

Uzależniony Awatar bonk
    Miasto
    Photoshop

Domyślnie

a zdjecia na tej stronce zrobione zostaly czym ????
    oczywiscie kompaktem nikona
    ...

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

nie rozumiem jednego - 16 szkieł do jednego body...? że niby na zmianę pracują, czy jak, co, gdzie?
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Początki nałogu Awatar jadeit
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

na www widać
    dopinają szkła do własnej elektroniki
    32 pewnie takich własnych aparatów
    każde szkło do pudła walcowatego

świetne

pozdrawiam
    un point c'est toi
    fotki są tu: http://www.asfalt.net.pl/main.aspx?page=3&uid=10

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

W kwestii formalnej: to nie wyszukuje błysków gamma :-) bo tego nie da się zrobić optyką pracującą na światło widzialne. Służą do tego satelity, gdzie za "optykę" robią elektromagnesy, a i "matryca" jest dość specyficzna ;-) Te satelity rozsyłają po całym świecie "alerty", które pozwalają różnego rodzaju obserwatoriom szybko przestawiać teleskopy w żądany rejon Wszechświata, żeby rejestrować akcję "na żywo".

A taki mundry jestem, bo tak się składa, że pracuję przy jednym z nich o tym: http://sci.esa.int/science-e/www/are...cfm?fareaid=21. Przy czym na części astrofizycznej się znam raczej słabo, ja tam tylko serwerownie sprzątam ;-)

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Skądinąd wydaje mi się, że koszt takich L-ek przy kosztach całego projektu jest pomijalny. I znacznie taniej jest skorzystać z czegoś gotowego niż projektować specjalną optykę i później szukać kogoś kto wyprodukuje małą serię.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

jatzzek : spytaj koleżanki czy nie sprzedają czasami szkieł po zakończeniu projektu
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Pełne uzależnienie Awatar liquidsound
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Kaj to stoi?? Moze nie zauwaza jak im jednego obiektywu braknie

BTW ostrosc na hiperfokalna?? Ciekawe czy im AF trafia w cel i nie ma BF albo FF
    Ostatnio edytowane przez liquidsound ; 14-05-2007 o 21:37
    1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
    Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów