Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 35 z 35

Wątek: Szukam Obiektywu Do Canona Ef Z Duzym Zakresem Ogniskowej

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Morfiko Zobacz posta
    Nie rozumiem co onzacza ustawianie ostrosci na matowce ? Moglbym Cie prosic wytlumaczenie mi tego ?
    Jeśli podłączysz obiektyw systemowy, to zarówno w trybie AF (co oczywiste), jak i MF aparat potwierdzi ci (np. piknięciem), że złapał ostrość. Jeśli będzie to AF to sam pokręci silnikiem i jak złapie ostrość to wtedy. Jeśli będziesz kręcił ręcznie, to wtedy gdy stwierdzi, że jest ostro.
    Jeśli podłączysz np. obiektyw M42 przez zwykłą przejściówkę, aparat będzie działał jakby nie miał podpiętego żadnego szkła. W trybie tym działa jedynie pomiar światła (a i to nie w 100% poprawnie, chociaż daje się to opanować) i np. ustawianie czasu w trybie Av, ale nie ma żadnego potwierdzenia uzyskania ostrości. Efekt: jedynym kryterium tego, czy obraz jest ostry tam gdzie chcesz, jest to co widzisz na matówce. W przypadku gładkiej matówki (jak np. klasyczne w cyfrowych i większości - jeśli nie wszystkich - analogowych EOS-ów) przy braku wspomagania w postaci klina, soczewki Fresnela czy porządnego mikrorastra jest to cokolwiek trudne i mało skuteczne. Przy małej ogniskowej to niewielki problem, ale jeśli chcesz uzyskać małą głębię ostrości (dłuższy obiektyw, mniejsza liczba przysłony), to już jest problem, zwykle duży.

To tyle.
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Coś już napisał Awatar Morfiko
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Silwe mam odmienne zdanie.
    Obiektywow nie traktuje jako zlom i noszenie ich nie jest dla mnie wcale meka.
    A z tym ze jakosc zdjecia w reportazu dla fotografa nie jest wazna jest moim zdaniem jest bzdura.
    Jesli jakosc zdjecia nie byla by dla mnie wazna to mialbym teraz Cyfrowa Malpke z Zomem Cyfrowem i wciskal bym glupawo spust liczac ze z ponad 100 zdjec moze 4 przez przypadek wyjdzie.
    Ja jednakze jak kazda osoba szczerze interesujaca sie fotografia zmierzam do tego aby moje zdjecia byly jak najlepszej jakosci , zmuszaly do refleksji , byly przedstawiony w ciekawy sposob ....

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Morfiko,

Zobacz, jak płynnie przeszliśmy w tym wątku z chęci zakupu jednego obiektywu o dużym zakresie ogniskowych z AF do kilku stałoogniskowych szkieł bez autofocusa. Czy Ty masz jakąkolwiek wizję, czego właściwie chcesz?
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Morfiko Zobacz posta
    Silwe mam odmienne zdanie.
    Obiektywow nie traktuje jako zlom i noszenie ich nie jest dla mnie wcale meka.
    A z tym ze jakosc zdjecia w reportazu dla fotografa nie jest wazna jest moim zdaniem jest bzdura.
    Jesli jakosc zdjecia nie byla by dla mnie wazna to mialbym teraz Cyfrowa Malpke z Zomem Cyfrowem i wciskal bym glupawo spust liczac ze z ponad 100 zdjec moze 4 przez przypadek wyjdzie.
    Ja jednakze jak kazda osoba szczerze interesujaca sie fotografia zmierzam do tego aby moje zdjecia byly jak najlepszej jakosci , zmuszaly do refleksji , byly przedstawiony w ciekawy sposob ....
    złom - to przenośnia (inaczej byś mówił gdybyś miał kilka kilogramów obiektywów w torbie i musiał/chciał to nosić)
    a co do jakości to chyba zaszła tu pomyłka pomiędzy jakością zdjęcia (ostrość, aberracje, odwzorowanie kolorów itp) od jakości fotografii -(siły oddziaływania obrazu uwiecznionego na zdjeciu)
    co do ilości zdjeć - przy reportażach szybkich (np zamieszki) wielu fotoreporterów robi straszne ilości zdjeć - bo nie ma czasu na myślenie a rozwój sytuacji jest nieprzewidywalny

i na koniec - jeżeli faktycznie jesteś szczerze zainteresowany fotografią to proponuję zacząć od lektury jakiejś rozsądnej książki bo wybacz ale twoje wypowiedzi w temacie fotografii (przynajmniej te które tu prezentujesz) mogą świadczyć jedynie o zupełnym braku podstawowej wiedzy o fotografii - przynajmniej o funkcjonowaniu aparatów fotograficznych.
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Czytam i czytam te wypowiedzi i najsłuszniejsza jest ta ostatnia ( BEBESKY dnia 16.05.2007 godz 8:14 )
    Rada dla Morfiko, poczytaj książki o fotografii, przejdz się póżniej na giełdę w stodole porozdlądaj się poprzymierzaj obiektywy którę Cię interesują i będziesz w miarę wiedział co i jak. Póżniej postaraj się poszukać informacji w google'ach lub napisz tu z pytaniem odnośnie konkretnego modelu a otrzymasz odpowiedz.
    Widzę, że zabardzo pochodzisz to wypowiedzi emocjonalnie, trochę na luz trzeba wrzucić .... Kiedyś jak też szukałem "szkła" to właśnie najpierw przeglądałem google póżniej giełda i komisy a dopiero na samym końcu kupiłem. Co ciekawe ,przez czas jaki mi to zajeło , mogłem parę groszy dorzucić do skarbonki i kupić to na co mnie nie było stać jak zaczołem się rozglądać.

Pozdrawiam
    T-90, T-70, FTb i trochę FD szkieł oraz Canonetka

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów