Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 35

Wątek: Szukam Obiektywu Do Canona Ef Z Duzym Zakresem Ogniskowej

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

"A moze sam Auto Focus wcale nie jest tak potrzebny do Reportazu ?"
    Jeśli robiony czymś bardzo szerokim, powiedzmy do 24-28mm to spokojnie można robić zdjęcia nawet nie tykając pierścienia ostrości. Dłuższe ogniskowe wymagają już dokładnego nastawiania do każdego zdjęcia.

Coś już napisał Awatar Morfiko
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Jestem tego jak najbardziej swiadom.
    Ale czy to az taki problem ?
    Ustawiajac na priorytet przeslony czas migawki bedzie nam sie dobieral automatycznie wedle krecenia przeslona bedzie nam sie dopasowywal.
    Zostaje dobor odpowiedniej przeslony i ustawienie punktu ostrosci.
    Zastanawiam sie nad kupnem 3 obiektywow staloogniskowych m42 : 28 , 50 i teleobiektyw 135 czy 200 ?
    Co myslisz o tym ?

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Morfiko Zobacz posta
    ...
    Zastanawiam sie nad kupnem 3 obiektywow staloogniskowych m42 : 28 , 50 i teleobiektyw 135 czy 200 ?
    Co myslisz o tym ?
    Jest to na pewno lepszy pomysł niż kupowanie taniego zooma AF. Za ~350 zł możesz mieć trzy przyzwoite szkiełka (w tym 135 mm, z 200 mógłby być problem)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Jakiej natury mialby byc ten problem ?

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Nie wiem czy Ty masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem czy starasz sie czytac tylko to co Cie interesuje
    W pierwszym linku z allegro wskazałeś obiektywy z których:
    część to obiektywy FD - nie pasują do twojego aparatu
    część to EF-s - najprawdopodobniej nie pasują do twojego aparatu
    część to aukcje w toku których cena może być wyższa

a co do kolejnych wskazanych linków to najlepiej je opisuje sprzedawca tamrona:
    "niewiele szkieł za tak małe pieniądze prezentuje równie przyzwoity poziom. Nie mówię o zdjęciach pod światło, bo to już wyższa szkoła jazdy. Chodzi mi o typowe sytuacje i w miarę przyzwoite oświetlenie"
    da się tym robić zdjecia - ale po co?
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Ze zmieszczeniem się w 350 zł, chociaż gdybyś zapolował na allegro lub giełdach foto to pewnie by sie udało.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Kwestia ceny i jakości tych obiektywów. 50-kę można mieć bardzo tanio, Heliosy poniżej 50zł chodzą. Coś szerokiego trochę drożej, ale do analoga można kupić coś ok.80-90zł. Długi obiektyw - też już różnie, ale np. Pentacon 135/2.8 w miarę bez problemu znajdziesz za ok.150zł. Do tego przejściówka EOS->M42 i wyrabiasz się w budżecie. Oczywiście, jeśli chcesz lepszej jakości szkła, trzeba będzie zapłacić więcej.

Z JEDNYM WSZAK WYJĄTKIEM
    Nie wiem czy sobie zdajesz sprawę, że korpusy Canona nie potwierdzają ostrości z obiektywami innymi niż systemowe z zastosowaniem zwykłej przejściówki. Czyli po podpięciu obiektywu M42 przez tanią przejściówkę (standardowa cena ok.45zł) będziesz musiał ustawiać ostrość na matówce, co jest dość trudne np. bez klinów. Są przejściówki z elektroniką umożliwiającą uzyskanie potwierdzenia ostrości, ale kosztują powyżej 200zł, przez co nie wystarcza ci kasy na szkła.
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Jesli chodzi o tym ze zmieszcze sie do 300-350 zl jesli chodzi o te 3 obiektywy to wiem.

Z JEDNYM WSZAK WYJĄTKIEM
    Nie wiem czy sobie zdajesz sprawę, że korpusy Canona nie potwierdzają ostrości z obiektywami innymi niż systemowe z zastosowaniem zwykłej przejściówki. Czyli po podpięciu obiektywu M42 przez tanią przejściówkę (standardowa cena ok.45zł) będziesz musiał ustawiać ostrość na matówce, co jest dość trudne np. bez klinów. Są przejściówki z elektroniką umożliwiającą uzyskanie potwierdzenia ostrości, ale kosztują powyżej 200zł, przez co nie wystarcza ci kasy na szkła.
    Nie rozumiem co onzacza ustawianie ostrosci na matowce ?
    Moglbym Cie prosic wytlumaczenie mi tego ?
    Bylbym wdzieczny.

Domyślnie

Tak jak Peri wcześniej napisał. Kup sobie na początek używanego Tamron 28-200 do 300 PLN się zmieścisz. Będziesz miał jeden obiektyw i nie będziesz musiał dźwigać plecaka złomu. A z czasem jak się okaże że Ten Tamron Ci nie wystarcza, kupisz sobie za kolejne 300 PLN komplet szkiełek na m42 i rozwiniesz skrzydła. Czasami dobrze jest mieć jeden uniwersalny obiektyw do wszystkiego, szczególnie chyba w reporterce jakość zdjęć nie jest już tak strasznie istotna a bardziej liczy się odpowiedni moment i kadr.

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie rozumiem co onzacza ustawianie ostrosci na matowce ?
    Moglbym Cie prosic wytlumaczenie mi tego ?
    Bylbym wdzieczny.
    To oznacza tyle, że aparat nie będzie "pipał" po złapaniu ostrości, tylko będziesz musiał ustawiać ostrość "na oko" patrząc jedynie w wizjer. Aparat nie podpowie Ci, że właśnie teraz jest ostro.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów