Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Wątek: Szukam Obiektywu Do Canona Ef Z Duzym Zakresem Ogniskowej

Coś już napisał Awatar Morfiko
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie Szukam Obiektywu Do Canona Ef Z Duzym Zakresem Ogniskowej

Witam
    Pod koniec Maja zamierzam kupic do swojej analogowej lustzanki Canona EOS 650 obiektyw.
    Na obiektyw ten chcialbym przeznaczyc nie wiecej niz 300 zl (Oczywiscie wolalbym kupic tanszy).
    Chcialbym aby obiektyw mial duzy zakres ogniskowej i autofocus.
    Obiektyw chcialbym aby pozwolil mi podjac takie tematy jak Reportaz , Street Foto/Ludzie , Portet oraz Ptaki.
    Pytanie moje jest takie , co doradzicie ?
    Przy okazji zadam rowniez inne pytanie z dzialu AF o ktorym wiem tylko troche , zauwazylem trzymajac raz w reku Nikona D200 z jakims obiektywem ze ma taka fukncje taka ze mozna wybierac rozmieszczeniu punktu ostrosci.
    Wygladalo to mniejwiecej w praktyce tak ze patrzylo sie w wizjer i widzialo sie kilka-kilkanascie kwadracikow rozmieszczonych w roznych miejscach (np. Jeden byl w centrum , Drugi byla na lewo od niego itp.) , ustawialo sie punkt ostrosci na np. kwadracik w prawym gornym rogu i wtedy obiektyw odzwierciedlal obraz ostry wlasnie tylko w tym rogu.
    Czy to jest opcja drozszych obiektywow do lustrzanek cyfrowych
    czy jest to opcja powrzechna i zakupujac obiekyw AF do Korpusu z AF bede mial taka opcje napewno ?
    Jak to jest z tym ?

Pozdrawiam i Dziekuje z Gory

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Proponuję poszukać używanego Tamrona 28-200 XR Aspherical (IF) AF. Ciemne toto (f/3.8-5.6), niezbyt szybki AF, ale całkiem dobrze się sprawuje z analogiem. Wiem bo mam. Na kliszy rycuje całkiem fajnie. Na Allegro może uda ci się znaleźć w założonym budżecie. Ewentualnie niewiele drożej.
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Morfiko Zobacz posta
    Witam
    Pod koniec Maja zamierzam kupic do swojej analogowej lustzanki Canona EOS 650 obiektyw.
    Na obiektyw ten chcialbym przeznaczyc nie wiecej niz 300 zl (Oczywiscie wolalbym kupic tanszy).
    A jeszcze lepiej, żeby za darmo dali...
    Moim zdaniem za 300zł to z AF jedynie EF50/1.8II warto kupić, ewentualnie jakiś starszy przyzwoity zoomik typu 35-70/3,5-4,5 bądź 28-80/3,5-5,6 USM mkI

Chcialbym aby obiektyw mial duzy zakres ogniskowej i autofocus.
    Obiektyw chcialbym aby pozwolil mi podjac takie tematy jak Reportaz , Street Foto/Ludzie , Portet oraz Ptaki.
    Pytanie moje jest takie , co doradzicie ?
    Zmienić podejście do tematu i szukać obiektywów o krotności rzędu 3-4x. Masz wtedy o wiele większe szanse znaleźć przywoite szkło.

Przy okazji zadam rowniez inne pytanie z dzialu AF o ktorym wiem tylko troche , zauwazylem trzymajac raz w reku Nikona D200 z jakims obiektywem ze ma taka fukncje taka ze mozna wybierac rozmieszczeniu punktu ostrosci.
    Wygladalo to mniejwiecej w praktyce tak ze patrzylo sie w wizjer i widzialo sie kilka-kilkanascie kwadracikow rozmieszczonych w roznych miejscach (np. Jeden byl w centrum , Drugi byla na lewo od niego itp.) , ustawialo sie punkt ostrosci na np. kwadracik w prawym gornym rogu i wtedy obiektyw odzwierciedlal obraz ostry wlasnie tylko w tym rogu.
    Czy to jest opcja drozszych obiektywow do lustrzanek cyfrowych
    czy jest to opcja powrzechna i zakupujac obiekyw AF do Korpusu z AF bede mial taka opcje napewno ?
    Jak to jest z tym ?
    Ilosć punktów ostrości zalezy od aparatu, a nie od obiektywu!
    W EOS 650 masz jeden punkt na środku i tak będzie z każdym obiektywem.
    Jeśli chcesz mieć więcej punktów, to szukaj innego aparatu, a nie obiektywu.
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 14-05-2007 o 10:44
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

takie to tylko w Erze
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Tak jak napisał bebesky, obiektyw spełniający wszystkie podane przez Ciebie Kryteria nie istnieje.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Morfiko a jakiego obiektywu obecnie używasz i czego Ci w nim brakuje?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Aktualnie jesli chodzi o Canona to nie mam do niego zadnego szkla.

O to obiektywy do Canona do 300 zl , jak widac nie jest ich malo i sa one dobry firm takich jak Simga,Vivitar,Tamaron jak i sam Canon. :
    http://www.allegro.pl/8881_canon.htm...iew=Poka%C5%BC

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Skoro wrzucasz taki link i tak stawiasz sprawe to prosze, przeczytaj ze zrozumieniem:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=12049

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Alez ja tam mnostwo madrosci wyczytalem ......
    Proponuje Ci taki uklad jesli nie chcesz pomoc to daruj sobie bo Twoj komentarz mial dla mnie taka wartosc jak komentarze ludzi na WP...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Alez ja tam mnostwo madrosci wyczytalem ......
    Proponuje Ci taki uklad jesli nie chcesz pomoc to daruj sobie bo Twoj komentarz mial dla mnie taka wartosc jak komentarze ludzi na WP...
    No ale Vitez dobrze Ci radzi. Nie ma co tego brać personalnie. Na tak postawiony przez Ciebie problem jedyna sensowna odpowiedź jest zwarta w przytoczonym linku. Kup jakikolwiek najtańszy obiektyw. Porób trochę zdjęć i zobaczysz czego tak na prawdę potrzebujesz. Zoom o dużym zakresie za sumę jaką chcesz na niego wydać będzie niewiele wart. Po prostu szkoda trzech stówek.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów