Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: Canon 400D i 50mm 1.8 II - jaki crop?

Początki nałogu Awatar Misiaque
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Hej! Ludziska, toż mały obrazek to film 35 mm

EF-S wprowadzono by ułatwić produkcję szkieł szerokokątnych na matryce rozmiaru APS-C. To mocowanie umożliwia większe zbliżenie tylnej soczewki obiektywu do powierzchni sensora, co znacząco zwiększa możliwości tworzenia obiektywów o szerokich i bardzo szerokich kątach - mogą być mniejsze, lżejsze, jaśniejsze i tańsze. Większość obecnie produkowanych szkieł EF-S jest szerokokątna (za angielską Wikipedią - musiałem doczytać ).

Pełne uzależnienie Awatar mattnick
    Miasto
    Wałbrzych

Domyślnie

nie, sorry to ja śpie...
    30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Barth Zobacz posta
    Czyli można powiedzieć, że EF-S jest tańszy w produkcji ze zględu na możliwość zastosowania mniejszych soczewek?
    troche to uprosciles ;-) .. ef-s ma po prostu inna budowę, dopasowaną do innej wielkości matryc.. zbudowanie obiektywu ef-s który przyzwoicie zachowuje sie na brzegach kadru jest rownie skomplikowane jak w przypadku obiektywiw ef, ktore dedykowane sa pod pelna klatke".. "taniość" to w tym wypadku bardzo względne pojęcie ;-) (np. ef-s 17-55 czy ef-s 10-22 raczej do tanich nie naleza)..

Cytat Zamieszczone przez mattnick Zobacz posta
    nie, sorry to ja śpie...
    w 1 jest crop 1,3 ale bez mozliwosci podpiecia ef-s.. a tak teoretycznie - gdzies na forum byly sample z 5d z podpieta tokina 10-17 i od 15mm mozna bylo tego szkla uzywac z FF, choc to oficjalnie odpowiednik ef-s jest..
    Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 13-05-2007 o 23:03

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Barth Zobacz posta
    To po co wprowadzono EF-S? Jaka jest różnica? I dlaczego na obiektywie
    EF-S nie jest napisane 29-90 tylko 18-55 skoro pasuje on tylko do
    małoobrazkowych czyli cropowych aparatów?

Bo właśnie to mnie zastanawia
    Napisane jest tak dlatego, że te cyferki oznaczają OGNISKOWĄ, a właściwie jej zakres. Tzn. fizyczny parametr obiektywu, który jest niezmienny i nie zależy od tego do jakiego aparatu (z jakim cropem) go podepniesz.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 14-05-2007 o 15:55
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów