Pokaż wyniki od 1 do 10 z 48

Wątek: Fotografia czarno biała - co na początek?

Mieszany widok

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Film "do maszyny" wywołuje się w każdym labie (tzn w każdym, który robi jeszcze klisze :-)), tak jak kolorowy, w procesie C41.
    Dzięki. Powodowany niewczesnym snobizmem kupiłem jednak film "do koreksu" :-) Pewnie kupię dla porównania taki "do maszyny", ale chciałbym już wiedzieć, czy wyniki wywoływania bardzo się różnią?

Początki nałogu Awatar an_zak
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fliegermaus Zobacz posta
    Dzięki. Powodowany niewczesnym snobizmem kupiłem jednak film "do koreksu" :-) Pewnie kupię dla porównania taki "do maszyny", ale chciałbym już wiedzieć, czy wyniki wywoływania bardzo się różnią?
    Diametralnie. Na film wolany w labie właściwie nie masz wpływu (poza XP2, ktore daje pewne mozliwosci operowania kontrastem przez zmiane czulosci, poszukaj w guglach), w odróżnieniu do filmu recznie wołanego, który daje diametralnie różne rezultaty w zależności od użytego wywoływacza, rozcieńczenia, czasu wołania i sposobu mieszania. Niektóre laby wołają tradycyjne b/w w specjalnych maszynach, ale rezultat jest zdecydowanie gorszy niż przy wołaniu ręcznym, kiedy to masz wpływ na najdrobniejsze szczegóły procesu.

Ponadto z filmów wołanych w C41 łatwiej wykonać odbitki na analogowych labach, które jednakże obecnie są już rzadkością.

Zasadniczo polecam filmy tradycyjne choćby przez mnogość diametralnie różnych materiałow na rynku i swobodę wywoływania w czym tylko dusza zapragnie.

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez an_zak Zobacz posta
    Zasadniczo polecam filmy tradycyjne choćby przez mnogość diametralnie różnych materiałow na rynku i swobodę wywoływania w czym tylko dusza zapragnie.
    Sam (przynajmniej na razie) nie będę wywoływał filmów, więc też jestem zdany na laboranta. Ale że dopiero zaczynam, myślę że długo jeszcze będę zadowolony z tak uzyskanych efektów.

Uprawnienia umieszczania postów