Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 48

Wątek: Fotografia czarno biała - co na początek?

Uzależniony Awatar iktorn92
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Ja robie tylko w cz-b żadko kiedy kolor. Ja osbiście używam albo Ilforda FP4 plus 125 albo iLFORD DELTA 100 ale najczęsciej korzystam z Kodaka albo t-rix 400 albo t-max jak kto woli i do czego. Początki są najlepsze zabawa w ciemni chemia itd. Kupuj tylko dobry papier i wywoływacz Papier i chemia moga być przeterminowane (ostatno robiłem na paierze z 86 r i było ok) filmy natomiast nie bardzo. Ważny też jest powiększalnik. Ja jak sie przesiadłem z polskiego krokusa na czeskiego magnifaksa to tak ja z 350d na 5d. Różnica kosmiczna kontrast ostrość inna bajka.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krwisty Zobacz posta
    rodinalu jakos nie polecam poczatkujacym..
    może rzeczywiście trochę przesadziłem z tym rodinalem ale do dziś pamiętam moją ulgę (a było to ponad 20 lat temu) jak kupiłem pierwszą butelkę rodinalu i zobaczyłem efekty. Zupełnie inne odczucia miałem wołając Ilforda jakimś specjalnym proszkiem (chyba też ilforda)dającym super efekty (podobno), nie dość że drogi (cholernie w porównaniu z rodinalem) to nigdy nie jestem w stanie zużyć tej chemii (musiałbym zbierać filmy i wołać w kupie) więc idzie do kanału. Oczywicie nie można winić odczynników błedy to zawsze nasza wina.

Ponadto zgadzam się z jednym z przedmówców ze można używać przestarzałych filmów sam mam jeszcze NP15 z rolki (od kilkunastu lat w lodówce) i nie widać żeby mu coś było. Z papierami nie próbowałem.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Na początek najlepsze będą PAN-y 100 i 400. Kupowanie Fomy jest ryzkowne, bo zdarza się że cała rolka ma wady na emulsji. Polecić można też materiały Maco Photo (100, 400), zrobione na technologii Agfy APX, bardzo do niej podobne a tańsze. Niestety są trudno dostępne.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Początki nałogu Awatar krwisty
    Miasto
    W-wa/Rz-ów

Domyślnie

a bo czy ja wiem, czy apx to dobry material? bardzo klasyczny, ale wymagajacy pewnej atencji. zaczynajac od tego, ze dobrze go sobie samemu skalibrowac i dobrac ulubione rozcienczenie. (przyklad: apx400 chociaz w kodzie dx ma iso400, w rzeczywistosci nominalna czulosc ma na poziomie 320. o.)
    ja sie bede upieral, ze na poczatek to jakis ilford pan, ktory jest raczej bezproblemowy. i tani tez jest w miare.
    Martin Gorczakowski

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krwisty Zobacz posta
    ja sie bede upieral, ze na poczatek to jakis ilford pan, ktory jest raczej bezproblemowy. i tani tez jest w miare.
    To że Ilford Pan na początek jest najlepszy nie ulega wątpliwości. Kosztuje nie wiele więcej od Fomy a jest ewidentnie lepszy.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Bywalec Awatar rbit9n
    Miasto
    Reichshof

Domyślnie

Witam!!!
    Co do wyboru filmów i wołaczy musisz sam zdecydować. Warto też odwiedzić kilka stron, na których jest już mowa tylko o fotografii klasycznej np.: http://www.korex.net.pl , http://www.phototec.de/infomag_erechner.php , http://www.digitaltruth.com/devchart.html . A zainwestować warto w dobry powiększalnik (Magnifax lub Opemus to minimum) i oczywiście jakiś szczelny koreks. Ja używam Kaisera i jestem z niego zadowolony. A jeśli chodzi o rady subiektywne to nie polecam Ilforda Delty 400, jeśli film 135 wyszedł jeszcze znośnie (w Rodinalu 1+50), to film 120 jest tak miękki jak rzadka k*pa (wołany w Ultrafinie Plus 1+6). W takich wołaczach Foma wychodzi jak żyleta. Ale moim osobitym typem jest Kodak T-MAX wszystkie czułości. POzdrawiam i życzęszczęścia z mieszniem.

Pełne uzależnienie Awatar thorin
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

rbit9n, delta w każdym wywoływaczu wygląda jak rzadka kupa, póki nie wsadzisz jej pod powiększalnik choć by niewiem jak miękko wyglądął negatyw, na pozytywach można z niej wycisnąć naprawdę wiele.
    przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
    pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.

Bywalec Awatar rbit9n
    Miasto
    Reichshof

Domyślnie

To ja chyba jakiś idiota jestem, bo próbowałem ale nie wycisnąłem (bez podtekstów). Jednak z T-krystalicznych wolę T-max'a, a w ostateczności Fomę 200.

Bywalec Awatar rbit9n
    Miasto
    Reichshof

Domyślnie

Po ostatnim wymoczeniu Neopana 400 w Rodzinalu 1+100 powiem krótko: też ładny. Ale drogi dość.

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów