Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 48

Wątek: Fotografia czarno biała - co na początek?

redevil75
    Guest

Domyślnie Fotografia czarno biała - co na początek?

Witam. Chciałbym spróbować swoich sił w fotografii czarno-białej. Prosiłbym o wskazanie jakiejś dobrej literatury w tym temacie - szczególnie dla fotoamatorów początkujących w tej dziedzinie fotografii, za względu na to, że wybór jest dosyć duży i trudno o naprawdę obiektywny wybór jeśli nie jest się znawcą tematu.
    Szczególnie interesuje mnie portret, krajobrazy i reportaż. Chciałbym też uzyskać opinie o filmach małoobrazkowych podanych poniżej - do czego stosować, które byście polecali, a z którymi dać sobie spokój.
    Fuji Acros, Fuji Neopan, Ilford Delta, Ilford Pan, Ilford Pan F, Ilford Pan FP, Ilford Pan HP, Ilford XP2, Kodak BW, Kodak T-MAX, Fomapan.
    Dzięki za wszystkie uwagi.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Z filmów B&W miałem do czynienia z dwoma: Kodak ProFoto 400BW (chyba już wycofany z produkcji, lecz niedawno go jeszcze widziałem) i Ilford PAN 400.
    Ten pierwszy jest mało kontrastowy, ma dość gładką strukturę. PAN 400 jest jakby przeciwieństwem. Mocny kontrast i gęste ziarno. Innych B&W nie próbowałem.

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bagnet007 Zobacz posta
    Z filmów B&W miałem do czynienia z dwoma: Kodak ProFoto 400BW (chyba już wycofany z produkcji, lecz niedawno go jeszcze widziałem) i Ilford PAN 400.
    Ten pierwszy jest mało kontrastowy, ma dość gładką strukturę. PAN 400 jest jakby przeciwieństwem. Mocny kontrast i gęste ziarno. Innych B&W nie próbowałem.
    Pofoto BW nie jest prawdziwie czarnobiałym filmem, a Pan400 - zależy jak się woła.

Początki nałogu Awatar piszczal
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

bierz te filmy, które sam będziesz wywoływał, czyli nic do C41, najlepiej zacząć od tanich FOMY, przy czym uwaga na wady emulsji, czasem się zdarzają.
    Potem przejdziesz zapewne na Ilfordy, chyba można na nich poprzestać. Ale nie oczekuj że bez prób i błędów się obędzie. Zresztą frajda jest wielka.
    aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

PANy niewiele droższe od FOMY więc może od razu od nich zacząć, żeby drugi raz nie uczyć sie wołania konkretnych filmów?
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Jesłi chcesz sam wywoływać, to na początek polecam coś prostego co nie wymaga specjalnych wywoływaczy w celu osiągnięcia najwyższej jakości( ja np. używałem przez lata rodinalu w niskim stęzeniu np 1:100 1:200 co daje czasy wywoływania ok 40 minut ) wtedy mozna wołać spokojnie człowiek sie nie spieszy z wylewaniem płynów z koreksu, nie ma znaczenia czy wołasz 2 min dłużej czy krócej. Jednym słowem nie zabieraj się za żadną "szybką" chemię (coś co wywołuje 3min nie będzie dobre).
    Jeśli chcesz wołać w punkcie to przejdziesz przez małe piekło w poszukiwaniu dobrego punktu - i zawsze będziesz niezadowolony to chemia będzie stara to film porysują.
    Co do powiększeń to juz może być lepiej, da się odszukać jeszce punkt który zrobi to na powiększalniku (ale nie będzie to tanie).
    W mojej opinii praca z chemią czarno-białą jest na tyle prosta że można bardzo szybko osiągnąć przyzwoite efekty.
    A materiały szczególnie papiery to bajka (plastik nie trzeba suszyć w suszarce) w porównaniu z tym co było 25 lat temu .
    Aha a te filmy co je chcesz kupić to raczej nie ISO400 prędzej ISO100 lub jeszcze mniej.
    Powodzenia.
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 14-05-2007 o 09:54
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Początki nałogu Awatar krwisty
    Miasto
    W-wa/Rz-ów

Domyślnie

na fome szkoda pieniedzy. za 9zl kup sobie pana na poczatek. zarowno pan100 jak i pan400 daja przyzwoite efekty. potem mozesz w zaleznosci od potrzeb dobrac sobie ulubiony negatyw cz-b w zaleznosci od zastosowania (ja uzywam panf 50 jesli chce cos drobnoziarnistego, fp4+ dla naprawde ladnego zakresu tonow i hp5+ jesli forsuje, albo chce kontrastowy negatyw). wazne jest tez wolanie odpowiednie. na poczatek uzywaj jakiegos wywolywacza w koncentracie, rodinalu jakos nie polecam poczatkujacym.. ilfosol s, albo cos kolo tego. z proszkowych to pewnie d76 albo microphen.
    Martin Gorczakowski

Bywalec
    Miasto
    wrocław / łódź

Domyślnie

Jak już szukamy najtańszych rozwiązań to zamiast fomy, to najlepeiej zainwestować w puszki. Ilford ma pany, hp5 i fp4, delty też, ale trudniej dorwać. Z kodaka jak chce się na prawdę tanio, a wcale nie tak źle, to kupuje się taśmę filmową cz-b, nazywa się jakże pięknie 5222, wywołana w d76 na prawdę daje radę. Jedyny minus, że trzeba mieć dojście, bo w sklepie się nie kupi, tylko u producenta. Wychodzi dość miękko, duża tolerancja, nie jest źle.

Początki nałogu Awatar krwisty
    Miasto
    W-wa/Rz-ów

Domyślnie

ale puszke trzeba wsadzic jeszcze do kasety, itd itd poza tym cenowo to tez jakos strasznej rewelacji nie ma.. jesli hp5 maly obrazek kupujesz za 12-13zl np.
    Martin Gorczakowski

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

baw się z kasetką, baw się jeszcze w ciemni...albo rybki albo akwarium czas niestety jest potrzebny.
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów