Witam wszystkich
Ostatnio zamówiłem polara B+W mrc kaesemann 77mm z Hong kongu - cena około 370 zł i obawiam się, że wydałem sporo kasy na podróbe. Wszystko było ładnie zapakowane, filtr na pierwszy rzut oka igła ale nabrałem podejrzeń kiedy po wyjęciu filtra z pudełka na gąbce zabezpieczającej został tłusty ślad. Przetarłem więc gwint kawałkiem materiału i faktycznie zostawał czarny ślad, w dodatku okazało się, że oprawa nie jest mosiężna tak jak w specyfikacji schneiders optics. Wszystko wskazuje na to, że stałem się posiadaczem dobrze wykonanej podróby. Czy ktoś z was słyszał o podróbkach B+W? Bo dziś przeszukałem sieć i natrafiłem na stronie amerykańskiego dystrybutora na taką informacje:

Schneider Optics USA Please note: All of the B+W filters 2filter.com sells are mounted in B+W German brass rings only , In markets around the world you can purchase B+W filters in mounting ring materials other than brass. The boxes and the filters look the same in a picture. When you feel the quality of the brass mount you know you have the right one.

Przed zakupem B+W sporo przeczytałem na forum i nigdzie nie było wzmianki o podróbach, dlatego chciałem zapytać czy tylko ja się wpakowałem?