Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Wątek: 50mm f/1.8 II - potrzebna rada!

Początki nałogu

Domyślnie

To nie jest wina obiektywu. Mam taki sam i nie ma mowy o niedoświetlaniu, zdjęcia są znakomite. Cechą tego obiektywu jest zdolność uzyskiwania zdjęć, które są porównywalne z obiektywami kilkunastokrotnie droższymi. Chyba, że zły egzemplarz.

Pozdrowienia, swnw.

007bartosz
    Guest

Domyślnie

W sumie to juz teraz wszystko jest ok, chociaz nie wiem czemu zdjec jeszcze nie udalo mi sie zamiescic, ale moze przy okazji jakos jeszcze je wrzuce. Mam za to jeszcze jedno pytanie do posiadaczy tego szkla: w sumie to juz o tym czytalem, ale czy to naprawde standard, ze sa luze na pierscieniu? Wiem, ze jest to jeden z najtanszych obiektywow, ale mimo wszystko dla kogos kto jak ja dopiero zaczyna troche to dziwne...poza tym chyba wszystko ok. Jak najlepiej sprawdzic obiektyw? Czy sa jakies specjalne testy do staloogniskowych? czego sie ewentualnie dopatrywac? Jak na pierwszy rzut oka, to wszystko wydaje sie byc super - no i w porownaniu z kit`em, jest mnostwo zabawy :grin:

Bywalec Awatar sowask8
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

pochwale sie ze zakupiłem pare dni temu i w porównainu z kitem bokeh jest cudowny, no i to swiatło 1,8 tego brakowało mi do koscioła, do portetów super wiadomo 85mm pewnie jeszcze lepszy ale poki co mam to
    PLastikowy AF zwraca uwage na poczatku potem to juz tylko pstryk pstryk
    Canon pełna klatka i do przodu

http://www.soowsen.blogspot.com

Bywalec Awatar ishi

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 007bartosz Zobacz posta
    W sumie to juz teraz wszystko jest ok, chociaz nie wiem czemu zdjec jeszcze nie udalo mi sie zamiescic, ale moze przy okazji jakos jeszcze je wrzuce. Mam za to jeszcze jedno pytanie do posiadaczy tego szkla: w sumie to juz o tym czytalem, ale czy to naprawde standard, ze sa luze na pierscieniu? Wiem, ze jest to jeden z najtanszych obiektywow, ale mimo wszystko dla kogos kto jak ja dopiero zaczyna troche to dziwne...poza tym chyba wszystko ok. Jak najlepiej sprawdzic obiektyw? Czy sa jakies specjalne testy do staloogniskowych? czego sie ewentualnie dopatrywac? Jak na pierwszy rzut oka, to wszystko wydaje sie byc super - no i w porownaniu z kit`em, jest mnostwo zabawy :grin:
    testy? przeszukaj CB, serio! wniosek idący ze wszyskic testów podpowiem Ci od razu... Idz robić zdjęcia! a jeśli wtedy będzie coś nie OK to wrócisz i jeszcze raz przeszukasz CB.

Uzależniony

Domyślnie

mam ten obiektyw i jest super.

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

007bartosz, po co Ci testy, skoro - jak piszesz - wszystko jest ok i super, i masz mnóstwo zabawy?
    Twoja wlasna opinia jest najlepszym testem tego obiektywu :grin:
    zapomnij o testach, w tej sytuacji szkoda na nie czasu, idź porobić zdjęcia, jak radzi Ci ishi i miej fun!

50 1.8 to naprawdę miły obiektyw, ja chciałam swój sprzedać,
    ale moja mądrzejsza połowa ;-) zabroniła - i miała rację! :grin:

Początki nałogu Awatar Soul_Man
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Co do testów sprzętu, to na forum Nikona znalazłem fajny tekst:

Aparat jest do:
    a) codziennych testów na obecnosc hotów matrycy, czyli słynne fotografowanie dekielka z masakrycznie długim czasem i baaaardzo wysokim ISO
    b) codziennych testów czystosci matrycy czyli jasna powierzchnia, f22 i ostrzenie na nieskonczonosc
    c) codziennych testów na BF/FF posiadanych obiektywow
    d) codziennego sprawdzanie ilosci kurzu w obiektywach
    e) testowania ile korpus strzeli zdjec na naładowanej baterii (tu mozna sobie wpisywac do excela wyniki), potem analizowac, wyciagac srednią itp., porownywac z innymi uzytkownikami i sie zamartwiać, dlaczego u mnie tak mało, skoro u innych wiecej
    f) codzennnych analiz rynku aparatow cyfrowych, czyli rozpatrywanie który system w danym momencie jest najbardziej przyszłościowy czyli np. obecnie Canon. Dlaczego? Bo ma Full Frame. Czyli w miare mozliwosci szybka wyprzedaż całego systemu i przesiadka na przyszlosciowy system. Trzeba zachowac czujnosc, bo to sie zmienia, zeby czasem nie być w tyle.... Nie wazne, ze dopiero za 10 może bedzie nas stac na FF, wazne by miec poczucie spokoju i harmonii....
    g) codziennych testów jak zachowuje sie pomiar światła (szczegolnie posiadacze D80 powinni sie na tym skupić)
    h) sporadycznie aparatem cyfrowym mozna zrobic od czasu do czasu jakies zdjecia, by zobaczyc czy w ogóle nasz aparat robi zdjecia... Aczkolwiek spokojnie mozna sobie ten punkt darować.

A tutaj źródło (autor: prz3mo).
    Każdy kilogram obywatela z wyższym wykształceniem szczególnym dobrem narodu!

Coś już napisał Awatar Jarooo
    Miasto
    Zgierz

Domyślnie

Szacunek dla prz3mo...;-)
    A na poważnie to bierz ten obiektyw i cykaj. Bardzo fajne szkiełko.
    Pozdrawiam
    EOS 50D|EF24-105/4LIS|Velbon

Bywalec Awatar sowask8
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Rób zdjecia a jak wtedy zacznie cos cie irytowac to zwrocisz i bedziesz miał nowe szkło, po co fotografowac lnijki dekielki, szkoda czasu jak i tak mozna poprawic wszystko w PSie?
    Canon pełna klatka i do przodu

http://www.soowsen.blogspot.com

007bartosz
    Guest

Domyślnie

Jeszcze raz dzieki wszystkim za opinie, bylem dzisiaj w sklepie, pomacalem dwa inne egzemplarze i wszystkie maja takie same luzy na pierscieniu wrocilem do domu, zaczalem pstrykac i przestac nie moge

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów