Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: 50mm f/1.8 II - potrzebna rada!

007bartosz
    Guest

Exclamation 50mm f/1.8 II - potrzebna rada!

Witam,
    to moj pierwszy post na tym forum i od razu z pytaniem: posiadam 400d i przymierzam sie do kupna ww. szkla. Mam je na weekend do przetestowania i nasuwa mi sie kilka watpliwosci:
    1) Nie jest to juz niestety wyrob made in Japan i nie wiem czy jest jakas duza roznica w jakosci, ktora powinna mnie zachecic do szukania tej produkcji
    2)Sporo zdjec pstrykam na trybach Av i Tv i na nich wszystkie foty wychodza ciemne (zly dobor drugiego z parametrow??). czekalem specjalnie na lepsze swiatlo (chociaz teoretycznie dla tego typu obiektywu nie jest niezbedne duze) i nadal zdjecia wychodza przyciemnione...nawet na dworze (probowalem z roznymi ustawieniami). Kiedys z tym samym body, ale inna 50-tka wydawalo mi sie, ze zdjecia wychodzily jasniejsze,ale nie mam ich juz do porownania niestety...

Czy taka jest specyfika tego obiektywu? czy moze aparat wymaga kalibracji? Wiem,ze nie jest to szklo "cacy", ale za ta cene lepszego sie nie znajdzie. Plizz help, bo musze jutro/pojutrze oddac i sie zdecydowac, badz nie.

Początki nałogu
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

Bez zdjeć z exifem nie uda się pomóc.

Zobacz może czy nie masz ustawionej korekty ekspozycji. Ja kiedyś przez pomyłke ustawiłem i dwa dni robiłem tak zdjęcia.

Uzależniony
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 007bartosz Zobacz posta
    Witam,
    to moj pierwszy post na tym forum i od razu z pytaniem: posiadam 400d i przymierzam sie do kupna ww. szkla. Mam je na weekend do przetestowania i nasuwa mi sie kilka watpliwosci:
    1) Nie jest to juz niestety wyrob made in Japan i nie wiem czy jest jakas duza roznica w jakosci, ktora powinna mnie zachecic do szukania tej produkcji
    2)Sporo zdjec pstrykam na trybach Av i Tv i na nich wszystkie foty wychodza ciemne (zly dobor drugiego z parametrow??). czekalem specjalnie na lepsze swiatlo (chociaz teoretycznie dla tego typu obiektywu nie jest niezbedne duze) i nadal zdjecia wychodza przyciemnione...nawet na dworze (probowalem z roznymi ustawieniami). Kiedys z tym samym body, ale inna 50-tka wydawalo mi sie, ze zdjecia wychodzily jasniejsze,ale nie mam ich juz do porownania niestety...

Czy taka jest specyfika tego obiektywu? czy moze aparat wymaga kalibracji? Wiem,ze nie jest to szklo "cacy", ale za ta cene lepszego sie nie znajdzie. Plizz help, bo musze jutro/pojutrze oddac i sie zdecydowac, badz nie.
    Znajdzie lepsze za te cene, bedzie to manualny takummar ze swiatlem 1,4, obiektyw, ktory jest w stanie pobic nawet canonowska 50/1,4, tyle tylko, ze bedziesz musial recznie ustawiac ostrosc i przyslone, ale jesli chodzi o jakosc optyczna to jedna z najlepszych 50tek jakie widzialem, na allegro do kupienia z jakies 350 do 400 zl
    5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58

Bywalec Awatar ishi

Domyślnie

Wrzucaj zdjęcia, ocenimy. Z opisu podejrzewam, że źle ustawiasz aparat. Miałem 2 szt. tej 50-ki podpięte pod 350D i obie pracowały super. Wiadomo to micro motor, plastykowy bagnet, luzy itp itd! ALEEE w tej cenie z AF nie znajdziesz nic lepszego! porób kilka portretów na F 2.0 2.2 zobaczysz o co chodzi... ja swojego nie zdjąłem z body chyba przez poł roku po zakupie do czasu CZJ Biometar 80 2.8 :P

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Posiadam to szkło od dwóch miesięcy i w porównaniu do Kita to jest super.
    Mój egzemplarz jest wyprodukowany w Malezji. Nie miałem w ręku produkcji Japońskiej, więc nie mogę porównać jakości i doradzić Ci czy powinieneś jej szukać. Ja nie szukałem i nawet sobie tym głowy nie zaprzątam.
    Na trybach Av Tv to ja mam ekspozycje podciągniętą o +1/3 EV właściwie zawsze. I wtedy zdjęcia wychodzą ok. Ale głównie to robie w M i staram się kontrolować efekt na wyświetlaczu. Jak jest za ciemno poprawka i ustawiam żeby było na + EV, jak za jasno to - EV. W zależności od sytuacji.

Uzależniony Awatar iktorn92
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Ja mam 50 1.8 i jestem z niego bardzo zadowolony. Miałem przez moment tego wyprodukowanego w japoni i różnicy nie zauważyłem. Teraz mam made in taiwan 2 lata gwarancji i nie narzekam.Super szkiełko tylko trzeba przymykać 2.5 i wzwyż. Ja tego obiektywu używam tylko do focenia portretów i w ciemnych pubach sprawdza sie rewelacyjnie. Świetne szkło na poczatek. Tylko jak możesz kupic to kupuj na gwarancji.

Początki nałogu Awatar Soul_Man
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ishi Zobacz posta
    ja swojego nie zdjąłem z body chyba przez poł roku po zakupie do czasu CZJ Biometar 80 2.8 :P
    Też mam wyżej wymienionego Biometara, naprawde rewelacyjne szkło. Myślę jednak coraz bardziej o 50 1.8 II, bo przy portretach czasem jednak brakuje mi szerokości (na cropie).

ishi: jak Ci idzie ustawianie ostrości na manualnych obiektywach? Nie wiem czy to tylko moja ułomność, czy Ty też tak masz, ale im bliżej nieskończoności, tym trudniej ustawić właściwą ostrość (nie mam matówki z klinem :/) - skala staje się coraz bardziej czuła.
    Każdy kilogram obywatela z wyższym wykształceniem szczególnym dobrem narodu!

007bartosz
    Guest

Domyślnie

Dzieki wszystkim za odpowiedzi, popstrykam dzisiaj jeszcze troche, jutro podjade do sklepu i zaloze inny egzemplarz i porownam sobie a poki co wracam do testowania
    BTW, a gdzie mozna wrzucic jakies foty,zeby Wam link podeslac?;-)

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 007bartosz Zobacz posta
    Dzieki wszystkim za odpowiedzi, popstrykam dzisiaj jeszcze troche, jutro podjade do sklepu i zaloze inny egzemplarz i porownam sobie a poki co wracam do testowania
    BTW, a gdzie mozna wrzucic jakies foty,zeby Wam link podeslac?;-)
    www.imageshack.de

Bywalec Awatar ishi

Domyślnie

bez dandeliona bym nie probował nawet... przymierzalem kilka szkieł też na m42 i niby oko ustawia dobrze ale na standardowej matówce bioąc pod uwage wielkośc wizjera mhm ja nie potrafie.. nie mówie, że się nie da... ale ja próbowałem i zakładając ze GO jest bardzo mała i 5 cm robi różnice nie polecam.
    co do 50 1.8 -jeśli zmienisz na coś lepszego to i tak fotki z 1.8 sprawią ogrom radośći i zostaną na długo... a o to w tym chodzi (osobiście nie wiem czy zamieniłbym na Takummara, nie negując jego jakości, czasami po prostu jesteśmy wygodni)

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów