Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: www.ekologiawobiektywie.pl

Coś już napisał Awatar MrDeadhead
    Miasto
    Kraków

Domyślnie www.ekologiawobiektywie.pl

Dzis wypatrzylem dosc ciekawy konkurs foto na www.ekologiawobiektywie.pl jednak zmartwil mnie paragraf 13:
    "Organizatorowi będą przysługiwały autorskie prawa majątkowe do nadesłanych w ramach niniejszego konkursu prac fotograficznych, które zostały nagrodzone, wyróżnione, bądź zostały wytypowane do zaprezentowania na wernisażu, o którym mowa w § 14 ust. 2 niniejszego regulaminu w zakresie umożliwiającym mu ich wystawienie oraz publikacje mające na celu promocję niniejszego konkursu, w szczególności organizator ma prawo do zamieszczenia nadesłanych prac fotograficznych na stronie internetowej www.ekologiawobiektywie.pl oraz rozpowszechniania prac fotograficznych poprzez ich zamieszczenie w kalendarzach promujących przedsiębiorstwo Organizatora." (regulamin)
    A ze z prawem nic zbytnio wspolnego nie mam to nie za bardzo rozumie jak to mam interpretowac? Ze po (teoretycznym) wygraniu konkursu zrzekam sie praw majatkowych do danego zdjecia i nie moge go nikomu innemu sprzedac? A jak ew z publikacja jako wlasne zdjecie? Wiem ze temat praw byl juz dosc mocno walkowany tutaj i czytalem dosc sporo ale chcialbym sie dowiedziec co sadzicie o uczestnictwie w konkursie na takich warunkach.

Początki nałogu Awatar Arek Piekarz
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Organizator chce małym kosztem zdobyć dużo dobrych zdjęć. Za odstąpienie praw majątkowych ludzie płacą kilka tysięcy złotych, a nie oddają ich za bezcen. IMHO nie warto startować w tym konkursie, chyba że komuś nie zależy na pieniądzach albo nie planuje sprzedaży swoich zdjęć.
    40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
    Pretec 4 GB x133 + Kingston 1 GB x50 + Manfrotto 728B
    Lowepro Stealth Reporter D400 AW + Lowepro Nova 2 AW

Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze
    Mój fotoreportaż z XV Finału WOŚPu i zdjęcie tygodnia na fotopolis.pl

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arek Piekarz Zobacz posta
    Organizator chce małym kosztem zdobyć dużo dobrych zdjęć. Za odstąpienie praw majątkowych ludzie płacą kilka tysięcy złotych, a nie oddają ich za bezcen. IMHO nie warto startować w tym konkursie, chyba że komuś nie zależy na pieniądzach albo nie planuje sprzedaży swoich zdjęć.
    Z zacytowanego fragmentu to nie wynika. Jest przecież określone jakich prac to dotyczy i w jakim zakresie. Nie ma też mowy o żądaniu wyłączności.
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

MrDeadhead, jak wytniesz część 'składniowego mięsa',
    żeby lepiej było widać 'składniowy kościec' zdania [],
    to przekaz stanie się bardziej klarowny:

Organizatorowi będą przysługiwały autorskie prawa majątkowe do nadesłanych [...]prac fotograficznych[...]w zakresie umożliwiającym mu ich wystawienie oraz publikacje mające na celu promocję niniejszego konkursu

- tak więc tmaciak ma rację, nie ma tu żądania wyłączności na wieki,
    nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś potem to zdjęcie gdzieś opublikował/sprzedał

oczywiście Arek Piekarz też ma rację - takie konkursy służą
    zdobywaniu za friko fajnych zdjęć, i tyle

z drugiej strony ktoś mógłby zdecydowac, że i tak mu się opłaci wziąć udział w takim konkursie - jeśli jego zdjęcie zostanie opublikowane, to ktoś je może zauwazy, zapamięta nazwisko autora, wrzuci do wyszukiwarki, zeby zobaczyć, czy nie ma strony z innymi jego zdjęciami...

tak więc można potraktować danie im za darmo zdjęcia do publikacji
    jako rodzaj inwestycji
    Ostatnio edytowane przez energia_ki ; 13-05-2007 o 23:40

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arek Piekarz Zobacz posta
    Zakres wyraznie podany, nie ma wylacznosci, sprzedawac dalej mozesz kiedy i komu chcesz, wiec wg mnie mocno przesadzasz a nawet wrecz po prostu nie masz racji.

Uprawnienia umieszczania postów